My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πλουμπίδης κι αναθεωρητισμός

Του Βλάση Αγτζίδη (*)


Φαίνεται ότι η αντικειμενική αποτίμηση της δεκαετίας του ’40 θα αργήσει πολύ. Κυρίως γιατί το εμφυλιοπολεμικό πνεύμα και η χρήση των εμφυλιοπολεμικών στερεοτύπων (ένθεν-κακείθεν) είναι μια προσοδοφόρα ενασχόληση….

Τελευταίο κρούσμα η αναφορά από τον Σάκη Μουμτζή–ενός σχολιαστή τουliberal.gr,που εσχάτως έχει βαλθεί να ζωντανεψει το κλίμα του  Εμφυλίου από την πλευρά των τότε νικητών καλλιεργώντας ένα ψυχροπολεμικό κλίμα- ότι ο Ν. Πλουμπιδης “δεν ανήκει στο ελληνικό έθνος”. Αφορμή υπήρξε η εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για το τραγικό πρόσωπο του ΝίκουΠλουμπίδη και η έκθεση που διοργανώθηκε με τίτλο “Στενή κι αδιάβατος, τραχεία η οδός. Νίκος Πλουμπίδης 1902-1954»

Στην ανάρτηση του σχολιογράφου περί της εθνικής ταυτότητας του Πλουμπίδη κατέθεσα τον εξής σχολιασμό:

Και να θέλει κανείς να αγιάσει δεν τον αφήνεις… Και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κριτική είτε προς τους Σοβιετόφιλους ή τους Αμερικανόφιλους εκείνης της εποχής(ή ακόμα και τους δωσίλογους της Κατοχής).

Πως είναι δυνατόν να κατέχεις εσύ το εθνομετρο και να γράφεις την έκφραση ”…. Ο Ν. Πλουμπίδης δεν ανήκει στο Έθνος.. ..”

Έχουμε χάσει τελείως την αίσθηση των σημασιών των όρων;

Το πως ορίζεται το σύγχρονο έθνος δεν εξαρτάται από την ιδεοληψία ή τηνεθελοδουλεία κανενός. Είναι μια αντικειμενική φυσική κατάσταση που δεν μπορεί να αναιρεθεί από καμιά υποκειμενική επιλογή….”

(στη φωτογραφία : δυστυχώς τα φώτα είναι σβηστά. Κάπως έτσι φαντάζονται κάποιοι και τα μυαλά των πολιτών)

(*) Διδάκτωρ σύγχρονης Ιστορίας. Μελέτησε το μετασχηματισμό της Εγγύς Ανατολής κατά την περίοδο 1908-1922 καθώς και τις σταλινικές διώξεις που έγιναν στην ΕΣΣΔ κατά της αντιπολίτευσης και των εθνικών μειονοτήτων.

Σχολιάστε