My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Πληρωμή του ΔΝΤ – αύξηση από ELA

Εβδομαδιαία Οικονομική ανασκόπηση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ.

06/0413/04/2015

zotos-elladaΗ Ελλάδα αποπλήρωσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οφειλόμενο ποσό για τον Απρίλιο στο ο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, όπως επιβεβαίωσε η γενική διευθύντρια του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.

Την αύξηση του ορίου έκτακτης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA κατά 1,2 δισ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας μέσω του ELA θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να καλυφθεί η συνεχιζόμενη εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες.Το σύνολο των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχει υποχωρήσει στο τέλος Φεβρουαρίου στα 140,468 δισ. ενώ λόγων της οικονομικής αστάθειας στο τέλος Μαρτίου έχει κατέβει στα 135 δις.

Την ετοιμότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος να προχωρήσει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από κοινού με το κράτος, ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, Ο επικεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας σημείωσε ότι δεν θα πρόκειται περί πώλησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά για αξιοποίησή της υπό την προϋπόθεση ότι τα έσοδα τα οποία θα υπάρξουν θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας.

Με πυρετώδεις ρυθμούς συμπληρώνεται η λίστα που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup στη Λετονία με τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων να κινδυνολογούν και τις απόψεις να διίστανται για το μέλλον της χώρας, με όλα τα σενάρια ανοιχτά.

zotos-eeΚατά 0,2% μειώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, μετά από τέσσερις μήνες αυξητικής πορείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση των τιμών του πετρελαίου βελτίωσε την καταναλωτική εμπιστοσύνη από το Σεπτέμβριο του 2014, ενισχύοντας τις λιανικές πωλήσεις. Ωστόσο, η σταθεροποίηση στις πετρελαϊκές τιμές που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα ανέκοψε αυτήν την αυξητική πορεία.

Ανάκαμψη σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας τον Φεβρουάριο έπειτα από το αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.Ειδικότερα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε μηνιαία βάση τον Φεβρουάριο, έναντι πτώσης 2,1% που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη Destatis. Οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,8%, έπειτα από πτώση 0,2% τον προηγούμενο μήνα.Το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας ανήλθε στα 19,7 δισ. ευρώ – ελαφρώς υψηλότερα από τα 19,4 δισ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Διαβεβαιώσεις ότι ο οικονομικός προγραμματισμός της επόμενης τριετίας για την Ιταλίαδεν θα περιλαμβάνει περικοπές και αύξηση φόρων παρείχε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και εν αναμονή της οριστικής έγκρισης του νέου προγράμματος. Σε ότι αφορά την αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ, για φέτος προβλέπεται να είναι της τάξης του 0,7%, το 2016 να φτάσει το 1,4% και το 2017 το 1,5%.

zotos1Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της την Πέμπτη. Να σημειωθεί πως η αύξηση ήταν αναμενόμενη αλλά τα καλά αποτελέσματα της οικονομίας της χώρας κα η μείωση της ανεργίας ήταν αποφασιστικά για την σταθεροποίηση του επιτοκίου.

Μείωση κατά 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι κατέγραψαν τον Μάρτιο οι εξαγωγές της Κίνας που κινήθηκαν πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών τον Μάρτιο, ενώ οι εισαγωγές της χώρας επίσης μειώθηκαν, κατά 12,7%.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα κατέγραψε ένα πλεόνασμα τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών ύψους 3,08 δισ. δολαρίων τον συγκεκριμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε η γενική διεύθυνση τελωνείων της Κίνας

zotos-22Στο στόχαστρο των αρμόδιων φορολογικών αρχών της Αυστραλίας βρίσκονται οι τεχνολογικοί κολοσσοί Google, Apple και Microsoft, σύμφωνα με δηλώσεις των ανώτατων στελεχών τους, καθώς οι πολιτικοί σπεύδουν να αντιμετωπίσουν το θέμα της φοροαποφυγής. Οι ανεπτυγμένες χώρες προσπαθούν να κλείσουν τα φορολογικά «παραθυράκια» που επιτρέπουν στις πολυεθνικές να μεταφέρουν τα κέρδη τους από τις χώρες με υψηλή φορολογία σε άλλες χώρες με πιο χαλαρά φορολογικά καθεστώτα.

.

Στο 45,8% εκτοξεύθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ουκρανία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο στατιστικής της χώρας.

Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα που καταγράφονται τουλάχιστον από το 2006, ενώ το ποσοστό είναι υψηλότερο και από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 10,8%.

Μείωση 9,4% παρουσίασε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο, σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας.  Τη βεβαιότητα ότι η κρίση θα περάσει σύντομα και ανεπιστρεπτί εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή δήλωσή του, με την ευκαιρία του Πάσχα.

zotos-usaΈνα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων σαρώνει την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, χάρη σε έναν αντιφατικό συνδυασμό στοιχείων: από τη μία οι μεγάλοι «παίχτες» της αγοράς, έχοντας συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες ρευστού τα χρόνια της κρίσης και της αβεβαιότητας, αισθάνονται σήμερα πιο σίγουροι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και προχωρούν σε ανοίγματα.

Από την άλλη μία σειρά από προκλήσεις, όπως η ανατίμηση του δολαρίου, η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός, αναγκάζουν αρκετούς να επιδιώξουν συμμαχίες. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – τάσεις συγκέντρωσης.Στον παραπάνω απολογισμό περιλαμβάνεται η εξαγορά της BG Group από τη Royal Dutch Shell, αλλά και η χθεσινή προσφορά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Mylan NV για εξαγορά της ιρλανδικής ανταγωνίστριας Perrigo έναντι 28,9 δισ. δολαρίων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εξελίξεις στον τομέα της χαλυβουργίας, στον οποίο η ηχηρή περσινή συμφωνία της γαλλικής Lafarge και της ελβετικής Holcim κινδύνευσε φέτος με κατάρρευση.

Την ανάγκη για την αναδιάρθωση της οικονομίας τόνισε η κα Λαγκάρντ επισημαίνοντας πως η ταχεία, απότομη άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων τους τελευταίους έξι μήνες ενδέχεται  να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Αν και συνεχίζει να είναι απαραίτητη η άσκηση χαλαρών νομισματικών πολιτικών, ειδικά στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία, συνέχισε η ίδια, τα υπερβολικά χαμηλά επιτόκια επίσης δημιουργούν κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, αφού οι επενδυτές κάνουν τοποθετήσεις με μεγαλύτερο ρίσκο και ενδέχεται να αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές διαφόρων πόρων. Οι αναδυόμενες αγορές είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς συναλλάσσονται με ένα ανατιμημένο δολάριο, πωλούν πρώτες ύλες με υποτιμημένη αξία κι έχουν παράλληλα αυξημένο κόστος δανεισμού. Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα η Παγκόσμια Τράπεζα να αναθεωρήσει  επί τα χείρω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική Ασία και την Κίνα το 2015.

xrimata-001Σε νέο υψηλό 15ετίας σκαρφάλωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο, προσεγγίζοντας ακόμη περισσότερο το φράγμα των 20.000 μονάδων, εν μέσω προσδοκιών ότι οι ξένοι επενδυτές θα συνεχίσουν να αγοράζουν ιαπωνικές μετοχές.Ειδικότερα, ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,8% και έκλεισε στις 19.937,72 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελεικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, διορθώνοντας ελαφρώς μετά την κατάκτηση των ιστορικών υψηλών την προηγούμενη εβδομάδα, έχοντας σήμερα ως καταλύτες τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,36% στις 7.064 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,29% στις 12.339 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,26% στις 5.254 μονάδες.Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,17% στις 413,63 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +0,3%.

Με μικρά κέρδη ξεκίνησαν οι αμερικανικοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι εισηγμένες για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, στις 16:39, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,09% στις 18.074,54 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,33% στις 5.012,87 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,11% στις 2.104,34 μονάδες.

zotos-1

Σχολιάστε