My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πιστοληπτική ικανότητα στο B-

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ – 9/3 – 15/3/2015.

zotos-elladaΑμετάβλητη στο B – διατήρησε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s, διατηρώντας, ωστόσο, την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει στο Β – και η βραχυπρόθεσμη στο Β. Το καθεστώς CreditWatch παραμένει, καθώς η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τον τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνική Κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να αναγάγει το θέμα του χρηματοδοτικού κενού σε πολιτικό επίπεδο κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη, ενώ ο υπουργός οικονομικών δήλωσε πως ενδέχεται να καθυστερήσουν οι προεκλογικές εξαγγελίες στα πλαίσια ανοικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους εταίρους. Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, αφού έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε αυτοί να καταβάλλονται κανονικά.

zotos-eeΑνάκαμψη παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9% τον Φεβρουάριο, έναντι πτώσης 1,1% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο. Εξαιρουμένων των κλάδων τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία τον Φεβρουάριο, καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος των εκπτώσεων, ενώ οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν μικρή ανάκαμψη.Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7% στον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, αν και σε ετήσια βάση καταγράφηκε πτώση 0,3%.

zotos1Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανία σχεδιάζει να εισαγάγει τον αποκαλούμενο νέο «φόρο στα κέρδη εκτροπής», στοχεύοντας σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες έχει κριθεί ότι μεταφέρουν κέρδη στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολογία, όπως η Google η Amazon και η  Facebook. Eπίσης τον Απρίλιο θα καταθέσει νομοσχέδιο για αύξηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος ανακουφίζοντας τους μικρομεσαίους .

Πτώση παρουσίασαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, για τρίτο συνεχή μήνα τον  φεβρουάριο. Οι  λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αναλογούν στο ένα τρίτο περίπου των καταναλωτικών δαπανών, μειώθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξησή τους κατά 0,3%.

zotos-22Μικρή κάμψη, από το υψηλό 13 ετών στο οποίο είχε σκαρφαλώσει τον Ιανουάριο, παρουσίασε το ποσοστό ανεργίας στην Αυστραλία τον Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα, μειώθηκε στο 6,3% από 6,4% τον προηγούμενο μήνα, καθώς δημιουργήθηκαν 15.600 νέες θέσεις εργασίας. Από αυτές, οι 10.300 ήταν θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και οι 5.300 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 17,5 δισ. δολαρίων ενέκρινε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προς την Ουκρανία, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από την πολύνεκρη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του θεσμού Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ωστόσο πως το πρόγραμμα αυτό «ενέχει κινδύνους».

Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί τελικά το σύνολο των 10 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει το σχέδιο διάσωσης, καθώς η οικονομία της ανακάμπτει ταχύτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Έχει γίνει  σημαντική πρόοδο σε όλους του τομείς. Η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει, τα δημοσιονομικά βρίσκονται υπό έλεγχο, με ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, δύο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και νέα κεφάλαια φθάνουν.

xrimata-001O Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,01% στις 770,14 μονάδες. Οι τζίροι μπορεί στην εγχώρια αγορά να έσβησαν, η αγωνία ωστόσο δεν μειώθηκε. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το απόγευμα της ∆ευτέρας όπου αναμένεται να εξειδικευτούν οι προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης μετά την συμφωνία του τελευταίου Eurogroup.  Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης συρρίκνωσε το εύρος διακύμανσης χωρίς να κινηθεί επιθετικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση διατηρώντας ακόμα μια απόσταση ασφαλείας από τις κομβικές για την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση 820 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ανατρέποντας το ενδοσυνεδριακό αρνητικό κλίμα που δημιούργησε η πτώση του ενεργειακού κλάδου. Πλην του βρετανικού FTSE 100, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έλαβαν ώθηση από τον κλάδο υγείας και βιομηχανίας

Το ισχυρό δολάριο, τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία και η πτώση του πετρελαίου, ήταν οι τρεις καταλύτες της σημερινής πτώσης των αμερικανικών δεικτών, οι οποίοι έκλεισαν την τρίτη συνεχόμενη πτωτική τους εβδομάδα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,82% στις 17.749,31 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,44% στις 4.871,76 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,61% στις 2.053,40 μονάδες.

Με μικρά κέρδη έκλεισε και σήμερα ο χρυσός, περιορίζοντας ελαφρώς τις απώλειες της εβδομάδας, οι οποίες ήταν της τάξεως του 1%. Νέες απώλειες για το πετρέλαιο, το οποίο αυτήν την εβδομάδα έχασε 9,6%.Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 50 σεντς στα 1.152,40 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 4,7%, κλείνοντας στα 44,84 δολάρια.

zotos-1

 

 

Σχολιάστε