My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πετυχημένη η 2η Γιορτή Καλαμποκιού

Μνήμες ξύπνησαν από το παρελθόν και αντάμωσαν με τη σύγχρονη εποχή στη Γιορτή του Καλαμποκιού, των ανθρώπων της γης, των μεταναστών και της παράδοσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Σ.Σ. Μουριών την Κυριακή 23 Ιουλίου.

Η κεντρική πλατεία ντύθηκε με καλαμποκιές και βαλκανική μουσική δίνοντας ένταση και οικειότητα στο αγροτικό σκηνικό του οικισμού που για πολλά πολλά χρόνια στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την τοπική του οικονομία στον κεχριμπαρένιο καρπό.

Τέτοιο καιρό, σύμφωνα με τη λυρική αφήγηση της Δέσποινας Καραμπίδου, Προέδρου της Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς ”Οι Αργοναύτες”, όλο το χωριό, όλο το λεκανοπέδιο ήταν στα χωράφια για τη συγκομιδή. Λουσμένοι από τον καυτό ήλιο μάζευαν την παραγωγή για να τη φυλάξουν για το χειμώνα. Πολλά και άξια τα χέρια των χωριανών μα δεν έφταναν αφού η σοδειά ήταν μεγάλη.

Πέρα από τη λίμνη, και από τα γύρω χώρα κατέβαιναν κι άλλοι άνθρωποι της γης. Άνθρωποι σαν μπουλούκια. Πάντα πριν χαράξει. Ξάκριζαν τη λίμνη και κρατώντας αναμμένα δαδιά, για να βλέπουν, έρχονταν να βοηθήσουν στο μάζεμα της σοδειάς. Επάνω έπαιζε η πούλια με τον αυγερινό και φέγγιζε το πρώτο φως στη λίμνη. Πρασινογάλαζη η λίμνη της Δοϊράνης και μπροστά οι καλαμποκιές να χορεύουν στο δικό τους κυματισμό. Μέσα στο χωραφόδρομο έβλεπες το πολύχρωμο κομβόι να πλησιάζει. Άκουγες φωνές, γέλια, φασαρίες .Άκουγες κι ένα τραγούδι, έναν απόκοσμο σκοπό,λες και τον ψιθύριζαν νηρηίδες…

Τους καρπούς της ευλογημένης γης του λεκανοπεδίου, τα αρτοσκευάσματα καλαμποκιού ευλόγησε ο ιερέας του Σ.Σ. Μουριών κ. Ευσέβιος. Στη συνέχεια έγινε η αναπαράσταση ενός παραδοσιακού τελετουργικού, με τους ανθρώπους της γης να πλένουν τα χέρια τους και να πετούν στον ουρανό μια χούφτα καλαμποκιού, ως σπονδή για την πλούσια συγκομιδή. Με αναμμένες δάδες μπήκαν στον κυκλικό χώρο της πλατείας οι Σύλλογοι του Σ.Σ. Μουριών ”Το Μπέλλες” των Μουριών και του Μυριοφύτου ”Οι Μακεδόνες” και χόρεψαν χορούς από τον Πόντο, τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Την εκδήλωση παρουσίασε, φανερά συγκινημένη η μετανάστρια από την Αυστραλία Αναστασία Παντελίδου, με αναφορές στην ιστορία του τόπου τον τελευταίο αιώνα τις οποίες επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Βασιλική Ζαγναφέρη. Για την αξία της καλλιέργειας του καλαμποκιού στο λεκανοπέδιο των Μουριών μίλησε ο γεωπόνος της περιοχής Γιώργος Γεωργαντάς. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Σισμανίδης και ο Πρόεδρος του Σ.Σ. Μουριών Αναστάσιος Σελαλμαζίδης.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας, Πολιτισμού και Ποιότητας Ζωής Δημήτρης Τσαντάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευστάθιος Καρυπίδης, Δημήτρης Δημητρίου, Λάζαρος Παζαρτζικλής, Νίκος Στανημερόπουλος καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Δροσάτου και Μουριών. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σ.Σ. Μουριών ”Το Μπέλλες” κέρασαν όλους τους επισκέπτες ψημένο και βραστό καλαμπόκι το οποίο προσέφεραν τοπικοί παραγωγοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω Σύλλογος και πολλοί εθελοντές εργάστηκαν με πολύ μεράκι για την επιτυχία της εκδήλωσης.

Η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με παραδοσιακό λαΐκοποντιακό γλέντι με την πεποίθηση ότι ο Δήμος Κιλκίς και η Τοπική Κοινότητα Σ.Σ. Μουριών έχουν βάλει τα θεμέλια για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό ενός αξιόλογου αγροτικού, γαστρονομικού και πολιτισμικού θεσμού στην περιοχή που έχει αγκαλιαστεί από το σύνολο των κατοίκων και των φορέων της.

Σχολιάστε