My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Πατώντας σε δύο βάρκες

Του Τάσου Παππά.


Το Μακεδονικό επιχειρεί να επαναφέρει στη δημόσια συζήτηση η Νέα Δημοκρατία. Αφορμή ήταν η λέξη Μακεδονία που χρησιμοποίησε ιστότοπος τουριστικού ενδιαφέροντος της Βόρειας Μακεδονίας. Στην Πειραιώς ισχυρίζονται πως αυτή είναι η απόδειξη ότι το κόμμα είχε δίκιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι έγινε; Ξύπνησε από τον νήδυμο ύπνο του ο πατριωτικός εαυτός τους; Μπα. Απλώς θα αξιοποιήσουν και εν ανάγκη θα κατασκευάσουν οτιδήποτε νομίζουν ότι θα τους βοηθήσει να πιάσουν τον στόχο της αυτοδυναμίας.

Είδαν στη Νέα Δημοκρατία ότι το Μακεδονικό δεν τους έδωσε στις ευρωκάλπες όσα προσδοκούσαν και αποφάσισαν να παίξουν ξανά το χαρτί της δήθεν προδοτικής συμφωνίας μπας και τσιμπήσουν οι ψηφοφόροι του Βελόπουλου, οι λίγοι ψηφοφόροι των ΑΝ.ΕΛΛ, οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής και εκείνοι που προτίμησαν τα ακροδεξιά και εθνικιστικά γκρουπούσκουλα τα οποία κατέβηκαν στις εκλογές με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τους το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Το μήνυμα είναι σαφές από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας: «Ψηφίστε το μεγάλο κόμμα της Δεξιάς και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για…». Αυτό το «για» μένει κενό για ευνόητους λόγους.

Η ηγεσία της Ν.Δ. πατάει σε δύο βάρκες στο συγκεκριμένο ζήτημα. Η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι «η προκλητική και θρασύτατη χρήση του όρου “Μακεδονία” από επίσημη ιστοσελίδα των Σκοπίων και μάλιστα για την τουριστική προβολή της γειτονικής χώρας δικαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την πρόβλεψη της Νέας Δημοκρατίας. Οτι μετά την απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να παραδώσει άνευ όρων στους γείτονες τη δήθεν “μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα”, ο όρος “Βόρεια” απλά θα εκφυλιστεί και θα ξεχαστεί». Καλείται μάλιστα η κυβέρνηση «να αντιδράσει άμεσα, οι λίγες ημέρες που της απομένουν στην εξουσία δεν της συγχωρούν κανένα άλλοθι αδράνειας». Δύο ερωτήματα:

Αν έχουμε να κάνουμε με απαράδεκτη υποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα στα θέματα της ταυτότητας και της γλώσσας, μήπως μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μας πει τι θα κάνει, αν γίνει κυβέρνηση, προκειμένου να την αντιμετωπίσει; Θα καταργήσει τη συμφωνία; Ούτε ο Αδωνης Γεωργιάδης δεν το λέει αυτό. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει στους ξένους συνομιλητές του ότι το κράτος έχει συνέχεια. Αρα; Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Να παραμυθιάσουν θέλουν τους εθνικιστές και τους μακεδονομάχους.

Ζητά η Ν.Δ. από την κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα και την προειδοποιεί ότι δεν θα της συγχωρέσει κανένα άλλοθι αδράνειας. Μα, αν δεν κάνω λάθος, η ηγεσία της Ν.Δ. και όλα τα στελέχη της απαιτούν από την κυβέρνηση να μην πάρει καμιά πρωτοβουλία σε κανένα πεδίο γιατί δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση και βρίσκεται σε αποδρομή. Αμφισβήτησε το δικαίωμα της κυβέρνησης να ορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Επιστράτευσε ορισμένους συνταγματολόγους και πιέζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Απείχε από τη Βουλή γιατί δεν ήθελε να νομιμοποιήσει με την παρουσία της τις επιλογές της κυβέρνησης σε διάφορα ζητήματα. Τώρα την καλεί να παρέμβει για το Μακεδονικό. Αλλοτε είναι υπηρεσιακή και άλλοτε υπεύθυνη η κυβέρνηση; Μπερδευτήκατε; Λογικό. Καλά ξεμπερδέματα.

Ανάγωγα

Είπε από την Κω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε να πείσει «τους αναποφάσιστους συμπολίτες μας ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί σήμερα να οδηγήσει τον τόπο με ασφάλεια στην ανάπτυξη». Οπως το 1990; Οπως το 2004; Οπως το 2012; Δώσαμε, δώσαμε!

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε