My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

ΠΑΣΟΚ: Στις κάλπες για αρχηγό

Οι εσωκομματικές μάχες για τη προεδρία.

Κρίσιμο θεωρείται το τρέχον Σαββατοκύριακο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα εκλέξει νέο πρόεδρο την Κυριακή. Η εκλογή θα γίνει από την βάση και οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

PASOK_ekloges

Η ψηφοφορία στο νομό Κιλκίς θα πραγματοποιηθεί στους εξής χώρους :

Αξιούπολη : Πολιτιστικό Κέντρο

Γουμένισσα : Πολιτιστικό Κέντρο

Δροσάτο : Πλατεία Χωριού

Κιλκίς : αίθουσα εκδηλώσεων Επιμελητηρίου

Χέρσο : Πολιτιστικό Κέντρο

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση το νέο μητρώο των μελών και φίλων του κόμματος και με βάση τους εκλογικούς καταλόγους. Το Μητρώο θα ανοίξει και την Κυριακή 14 Ιουνίου κατά τις ώρες της ψηφοφορίας προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι.

Υποψήφιοι για την προεδρία, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Για την ανάδειξη νέου προέδρου απαιτείται ποσοστό 50+1. Σε περίπτωση που κανείς από τους τρεις δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, τότε θα διεξαχθεί δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε στη διάρκεια του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές.

Την πρόθεση να είναι υποψήφιος είχε εκφράσει και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υπογραφές από το 10% των συνέδρων και έτσι αποκλείστηκε.

Μικρές προεδρικές ιστορίες

PASOK-A_PapandreouΤο ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε το 1974 και κυβερνήθηκε με σιδερένια πυγμή από τον Ανδρέα Παπανδρέου, μέχρι που το 1989 ξεκίνησε η αμφισβήτησή του, με το ξέσπασμα του σκανδάλου Κοσκωτά και την περιπέτεια με την υγεία του.

Στις 15 Ιανουαρίου 1996 ο Ανδρέας Παπανδρέου υπέβαλλε ως πρωθυπουργός από το Ωνάσειο όπου νοσηλευόταν βαριά άρρωστος, την παραίτησή του. Τρεις μέρες αργότερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος κλήθηκε να εκλέξει τον αντικαταστάτη του. Τέσσερεις οι υποψήφιοι: ο πρωθυπουργεύων Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Κώστας Σημίτης, ο Γεράσιμος Αρσένης και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος.

Η μάχη σκληρή, στην πιο ενδιαφέρουσα εσωκομματική αναμέτρηση στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Στο πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης λαμβάνουν από 53 ψήφους και περνούν στον δεύτερο γύρο. Ακολουθούν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που θα καθορίσουν τον νικητή.

PASOK-K_SimitisΣτον δεύτερο γύρο ο «εκσυγχρονιστής» Κώστας Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του «καλού στρατιώτη» και πιστού παπανδρεϊκού Άκη Τσοχατζόπουλου και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας. Στις 30 Ιουνίου 1996 ο Κώστας Σημίτης θα αναλάβει και την προεδρία του κινήματος, επικρατώντας του Άκη Τσοχατζόπουλου κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Το 2001 ο Κώστας Σημίτης, με νωπές τις δάφνες της νίκης του στις εθνικές εκλογές (9 Απριλίου 2000), ζητά «καθαρή και δυνατή εντολή» και επανεκλέγεται στην προεδρία του κινήματος άνευ αντιπάλου, κατά τη διάρκεια του έκτου συνεδρίου του  ΠΑΣΟΚ (10-14 Οκτωβρίου). Με το έμπα του 2004 το κυβερνών κόμμα βρίσκεται σε δεινή θέση. Η εκσυγχρονιστική ατζέντα Σημίτη έχει ξεθωριάσει και η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Ανήμερα των Θεοφανείων ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αποδέχεται την πρόταση  Σημίτη να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εκλογές της 7ης Μαρτίου. Στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζει νέα πολιτικά ήθη, καθώς εκλέγεται πρόεδρος του κινήματος μέσω μιας ανοιχτής εκλογικής διαδικασίας, στην οποία λαμβάνουν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη και φίλοι του κινήματος. Είναι ο μοναδικός υποψήφιος και λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, έναντι 3.060 λευκών ψηφοδελτίων.

PASOK-G_Papandreou-E_VenizelosΣτις 16 Σεπτεμβρίου του 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου ηττάται για δεύτερη φορά σε εθνικές εκλογές από τον Κώστα Καραμανλή και το ίδιο βράδυ ο παρορμητικός Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβητεί ευθέως την εξουσία του στο ΠΑΣΟΚ. Στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2007 ο Γιώργος Παπανδρέου αποδεικνύει ότι είναι ο κυρίαρχος στο κίνημα. Συγκεντρώνει το 55,57% των ψήφων έναντι 38,5% του Ευάγγελου Βενιζέλου και 5,76% του Κώστα Σκανδαλίδη. Συνολικά ψήφισαν 738.078 φίλοι και μέλη του κινήματος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πάρει τη ρεβάνς πέντε χρόνια αργότερα. Μετά την αποκαθήλωση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία το Νοέμβριο του 2011, λόγω των άστοχων χειρισμών στο θέμα του δημοψηφίσματος για το δεύτερο μνημόνιο, θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ με απόφαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος στις 12 Μαρτίου 2012.

Οι εσωκομματικές εκλογές της 18ης Μαρτίου 2012 θα διεξαχθούν με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία, που εγκαινίασε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2004 και ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία το 2009 με την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία του κόμματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα λάβει 230.105 ψήφους (επί 236.151 ψηφισάντων) και θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγές: news247.gr – sansimera.gr

Σχολιάστε