My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Παρουσίαση βιβλίου του Κ. Χορομίδη

Το βιβλίο του Κιλκισιώτη Κώστα Χορομίδη «Μέρες δύσκολες και καλές» παρουσιάστηκε πρόσφατα σ` εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Για το βιβλίο, παρουσιάζουμε ένα κείμενο του δικηγόρου, Γιάννη Μακρή, που δημοσιεύτηκε στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ:

Ένα βιβλίο πεντακοσίων σελίδων είδε το φως της δημοσιότητας αυτό το καλοκαίρι, γραμμένο από τον Κώστα Χορομίδη, επιφανή δικηγόρο της Θεσσαλονίκης και αγωνιστή των δημοκρατικών αγώνων της χώρας, του οποίου η δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις αγωνίες και τις περιπέτειες της πατρίδας μας. Ο συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη ζωή του, από τα παιδικά του χρόνια στο Κιλκίς, τους μαθητικούς αγώνες και τη στράτευσή του στην ΕΠΟΝ, τη σύλληψή του ως φοιτητή το 1948 με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας», τη φυλάκισή του στο Γεντί Κουλέ και στις φυλακές «Σωτηρία» και «Αβέρωφ» και την αθώωσή του από τις αστήρικτες κατηγορίες. Σε άλλο κεφάλαιο αναφέρεται στη σύλληψη και στην εξορία του στη Γυάρο κατά την Επταετία.

Στη συνέχεια αναφέρεται στη δικηγορική του καριέρα και το χειρισμό σπουδαίων νομικών υποθέσεων στο ΣτΕ και στο ΕΔΔΑ, με εκτενή αναφορά της συμμετοχής του στις δίκες των υποθέσεων Πολκ, Λαμπράκη και Χαλκίδη, που συντάραξαν τη χώρα. Η αναφορά στα πάνω από πενήντα χρόνια δικηγορίας του συγγραφέα δε θα μπορούσε να παραλείψει την επιστημονική και δικηγορική του ενασχόληση με το δίκαιο των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, του οποίου, κατά τη γνώμη μου, τυγχάνει ο πατέρας, τόσο με το σπουδαίο σύγγραμμά του όσο και με τις αποφάσεις του ΣτΕ και του ΕΔΔΑ.

Στο βιβλίο του γίνεται εκτενής αναφορά στους πολιτικούς του αγώνες ως ανένταχτου της Αριστεράς και στην κριτική του συμπαράταξη με το ΠΑΣΟΚ του Α.Π., καθώς και στη συμμετοχή του στη διοίκηση του ΔΣΘ.

Τέλος, ιδιαίτερα ενδιαφέροντες είναι οι στοχασμοί του συγγραφέα όσον αφορά τα μεγάλα ιδεολογικά θέματα που συγκλόνισαν την Αριστερά και τον κόσμο, τη θρησκεία και την Εκκλησία, καθώς και την κρίση του νεοελληνικού πολιτικού και οικονομικού μοντέλου.

Με πρόλογο του ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλου, το βιβλίο του Κ.Χ. είναι μια σπουδαία ιστορική και προσωπική τοιχογραφία των δεκαετιών που πέρασαν και για όσους έχουμε την τύχη να τον γνωρίζουμε και να συνεργαστούμε μαζί του, η ανάγνωσή του αποτέλεσε ευχαρίστηση ψυχής.

Σχολιάστε