My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Παραταξη Τερζιδη: Ν` ακυρωθει ο διαγωνισμος

Ν` ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τα μεταλλεία ζητά η δημοτική παράταξη “ΚΙΛΚΙΣ ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ” μ` επικεφαλή τον Δ. Τερζίδη, απ1 την οποία δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα το εξής φήφισμα:

Εξαιτίας της προκήρυξης του δημόσιου διεθνούς ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και   εκμετάλλευσης Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου, συνολικού εμβαδού 90,76 km2στις περιοχές Μεταξοχωρίου,  Βάθης,  Γερακαριού,  Φύσκας,  Κεντρικού,Μυλοχωρίου κα Αντιγόνειας Νομού Κιλκίς, επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Η μέθοδος της επιφανειακής εξόρυξης που πρόκειται να εφαρμοσθεί δημιουργεί τη βεβαιότητα πρόκλησης μεγάλης και αθεράπευτης  περιβαλλοντικής καταστροφής με ανυπολόγιστη ζημιά στη χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής.

  1.     Οι κάτοικοι της μεταλλευτικής περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν της περιουσίες της εξαιτίας των  αναγκαστικών  απαλλοτριώσεων, ενώ η μεταλλευτική δραστηριότητα θα υποχρεώσει σημαντικό αριθμό κατοίκων όλων των ηλικιών να στερηθεί το οικιστικό και εργασιακό περιβάλλον του με άγνωστες συνέπειες γι της και της οικογένειές της.
  2.    Ο μη σαφής και κατηγορηματικός αποκλεισμός του κυανίου ως στοιχείο επεξεργασίας του μεταλλεύματος χρυσού δημιουργεί πεποίθηση δημιουργίας εξαιρετικά μεγάλου κινδύνου μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής με προφανείς δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των συνδημοτών της.
  3.   Ο πιθανός αριθμός θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση αυτή υπολογίζεται ότι είναι σαφώς μικρότερος από εκείνες που θα χαθούν από τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
  4.   Η εξόρυξη των βεβαιωμένων αποθεμάτων χαλκού –χρυσού,θα επιφέρει ελάχιστα στην ανόρθωση της τοπικής και κατ΄επέκταση της Εθνικής οικονομίας, αφού ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η μεταλλειοκτήτρια εταιρεία.

Λόγω των παραπάνω, καθίσταται ολοφάνερος ο κίνδυνος πρόκλησης μη αναστρέψιμων βλαβών τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των ανθρώπων.

Συμμεριζόμαστε απόλυτα τη δικαιολογημένη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας και  υιοθετούμε τη θέση, ότι η περιοχή των Κρουσσίων διαθέτει μια σειρά  από συγκριτικά πλεονεκτήματα που οδηγούν στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων για ήπια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα ζωής με αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, συνεκτιμώντας της παραμέτρους της προτεινόμενης επένδυσης, απορρίπτει κατηγορηματικά τη λειτουργία μεταλλείου χρυσού στην περιοχή των Κρουσσίων και αιτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να ακυρώσει τον προκηρυχθέντα διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων χρυσού στην περιοχή των Κρουσσίων.”

Σχολιάστε