My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Παραμένει στον αέρα η ΑΓΝΟ του Κολιού

agno1Στον αέρα βρίσκεται  η προσπάθεια της ΑΓΝΟ για επαναλειτουργία, μετά την απόρριψη από το Πολυμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, του αιτήματος για προσωρινή προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της.

Η εταιρεία, στο διάστημα από τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο της αίτησης για υπαγωγή στο άρθρο 99, πέτυχε να μεταπείσει τους εργαζομένους, οι οποίοι  άλλαξαν στάση (είχαν ασκήσει κύρια παρέμβαση) και τάχθηκαν υπέρ. Αυτή η αλλαγή στάσης αποτυπώθηκε σε ένα «πρακτικό συμφιλίωσης» μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων, που παρουσιάσθηκε σήμερα στο δικαστήριο, το οποίο όμως δικαστήριο προφανώς δεν το θεώρησε επαρκές ως βάση για να χορηγήσει, στη γαλακτοβιομηχανία, προσωρινή προστασία κατά των πιστωτών της.

Ουσιαστικά, χωρίς προσωρινή προστασία και χωρίς οριστική συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επενδυτή,  δεν υπάρχει κι’ η όποια δέσμευση της εταιρείας έναντι των εργαζομένων.

Από πλευράς εταιρείας, τονίσθηκε και σήμερα προς δημοσιογράφους, ότι επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές, υπάρχουν, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες για το «ποιος» και «τι», δεν δόθηκαν.

Πάντως οι εργαζόμενοι, με βάση το πρακτικό συμφιλίωσης που υπέγραψαν με τον Νικόλαο Κολιό,  πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΓΝΟ ( όπως άλλωστε και της «Κολιός») λύουν την απεργία τους και θα πάνε αύριο να εργαστούν, μόνο που το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό, ακριβώς επειδή απορρίφθηκε το αίτημα για προσωρινή προστασία.  Χωρίς προστασία, οι πιστωτές έχουν κάθε νόμιμο δικαίωμα για κατασχέσεις(έχουν ήδη γίνει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ήτοι προϊόντα της ΑΓΝΟ σε s/m’s).

Oι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν αύριο για δουλειά, στο εργοστάσιο, στο Λαγκαδά, καθώς, όπως είπαν, «τα εργοστάσια τα ανοίγουν και τα κλείνουν οι ιδιοκτήτες».  Διεκδικούν όμως κανονική καταβολή των μισθών τους από εδώ και στο εξής όπως και περίπου 2 εκατ. ευρώ για οφειλόμενα από δεδουλευμένα, διαθεσιμότητες, δώρο Πάσχα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά της έφεσης (η οποία συζητείται) τάχθηκαν εκ νέου οι κτηνοτρόφοι προμηθευτές της ΑΓΝΟ, στους οποίους οφείλει περί τα 2,5 εκατ. ευρώ και το ΙΚΑ, το οποίο διεκδικεί επίσης περί τα 2 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία ΕΚΟ, η οποία μάλιστα είχε εγείρει αίτηση πτώχευσης της ΑΓΝΟ, που είχε απορριφθεί, επανέφερε το αίτημά της εφεσιβάλλοντας την πρωτόδικη απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές υποχρεώσεις της ΑΓΝΟ ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ και πως η βιομηχανία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από το Μάρτιο.
Στην παρούσα φάση, εταιρεία, εργαζόμενοι και πιστωτές, θα περάσουν μία νέα περίοδο αναμονής, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου.  Στο διάστημα αυτό και με το εργοστάσιο εκτός παραγωγικής λειτουργίας, τα πράγματα οπωσδήποτε δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για την εταιρεία.

Η ΑΤΕ (το υγιές τμήμα που πέρασε στην τράπεζα Πειραιώς) έχει προσημειώσεις για απαιτήσεις 17 εκατ. ευρώ και έχει δεσμεύσει το σήμα της εταιρείας.
Πέραν αυτών, τέσσερις κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει μήνυση κατά του Νικολάου Κολιού όπως και κατά παντός υπευθύνου, για σωρεία αδικημάτων. Η μήνυση χαρακτηρίσθηκε ως κατεπείγουσα. Σημειώνεται ότι ο κ. Κολιός συνελήφθη πρόσφατα για οφειλές προς το ΙΚΑ.

Της Άννης Καρολίδου, απ` την voria.gr

Σχολιάστε