My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Παρέμβαση φαρμακοποιών Κιλκίς για βρεφικό γάλα

 

Η επικαλούμενη «απελευθέρωση» του βρεφικού γάλατος θα αποδειχθεί πολύ σύντομα ότι ήταν ένα ακόμη δώρο- κράχτης για τις Αλυσίδες και ότι σίγουρα θα προκύψουν πάρα πολλές, σημαντικές, δυσλειτουργίες και για τα βρέφη και για τους γονείς.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση- παρέμβασή του για ένα θέμα που απασχολεί τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς. Με τίτλο “οι ΜΥΘΟΙ για την «απελευθέρωση» του βρεφικού γάλακτος, μια αφορμή να πούμε τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ για την υποδούλωσή μας”, ο Σύλλογος επισημαίνει τα εξής:

 “Επειδή έγινε μεγάλος λόγος από τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης για την πώληση του βρεφικού γάλακτος από τα σούπερ μάρκετ και την μείωση των τιμών τους κατά 20% και επειδή πλέον φαίνεται πολύ καθαρά ότι οι μάσκες έπεσαν, κρίνω σκόπιμο να πληροφορήσω τους συμπολίτες μας για τα παρακάτω:

  1. Ο λόγος γίνεται μόνο για τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας ( τα ονομαζόμενα Νο 1, για πρόωρα και βρέφη μέχρι 6 μηνών) καθόσον τα υπόλοιπα βρεφικά γάλατα και οι παιδικές κρέμες ανέκαθεν επωλούντο και από τα σούπερ μάρκετ.
  2. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Απόφαση 492/664/29-6-1995- Υπόθεση C391/92) , ο ΕΟΦ και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν αποφασίσει να διατίθενται τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας, για λόγους ασφαλείας ,μόνο από τα φαρμακεία, επειδή:

-Α) τα γάλατα 1ης βρεφικής ηλικίας σε αντίθεση με τα άλλα βρεφικά γάλατα είναι υψηλών προδιαγραφών διατροφικά προϊόντα

-Β) χορηγούνται με ιατρική συνταγή παιδιάτρου,

-Γ) απαιτείται, κατά την χορήγησή τους, η παροχή επιστημονικών πληροφοριών στους νέους γονείς από επαγγελματίες με επαρκή κατάρτιση και

-Δ) είναι απαραίτητο να διατίθενται καθ’ όλο το 24/ωρο δηλ. μέρα και νύχτα, ( κάτι που διασφαλίζεται με τα εφημερεύοντα & διανυκτερεύοντα φαρμακεία).

3) Το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου στα γάλατα, με αγορανομική διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι : το μικτό 11,5% επί της λιανικής τιμής και το καθαρό κυμαίνεται από 3,5-5%, ανάλογα με τα έξοδα του φαρμακείου (ενοίκιο, υπάλληλοι, κλπ) η με άλλα λόγια από ένα γάλα αξίας 10 ευρώ το φαρμακείο κερδίζει 0,5 (μισό) ευρώ.

3) Για ακόμη μία φορά οι αρμόδιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης , με τον τρόπο που παρουσιάζουν τα πράγματα στα ΜΜΕ, δυσφημίζουν και χτυπάνε το Ελληνικό Φαρμακείο, αφού το εμφανίζουν ως την « αιτία της ακρίβειας» πιστεύοντας ότι έτσι εξαλείφουν ή συμψηφίζουν τις δικές τους παραλείψεις η ενοχές, ενώ συγχρόνως κλείνουν το μάτι στους Βιομηχάνους, στις Εταιρίες και στις Αλυσίδες.

Ας μας απαντήσουν λοιπόν :

—Πώς θα μειωθούν 20% οι τιμές, αφού δεν βγαίνουν τα νούμερα;

—Μήπως με την μείωση των χονδρικών τιμών των εταιριών ; αν είναι να γίνουν, καλώς να γίνουν. Είναι ευπρόσδεκτες. Θα κατέβουν και οι δικές μας τιμές. Όμως αυτό με ποια ανταλλάγματα και ποιές παραχωρήσεις προς τις εταιρίες θα γίνει – αν θα γίνει – και γιατί δεν έγινε μέχρι τώρα ; πώς εξηγείται το φαινόμενο το ίδιο γάλα Γερμανικής εταιρίας να είναι σκανδαλωδώς ακριβότερο στην Ελλάδα , επιβάρυνση που δεν δικαιολογείται από τα μεταφορικά και μόνο ; Ποιος ελέγχθηκε γι’ αυτό; Ή μήπως φταίει το μισό ευρώ που κερδίζει το φαρμακείο;

— Οι Αλυσίδες, όπως δηλώνουν και οι ίδιες, θα επιτύχουν μειωμένες τιμές με τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης!!! Άραγε πόσο θα κρατήσουν αυτές και ποιός κατοχυρώνει τους γονείς, όταν και αυτό το προϊόν όπως και τόσα άλλα θα περιέλθει στον πλήρη έλεγχό τους;

Οι τιμές θα πάρουν και πάλι την ανηφόρα με την απλούστατη μέθοδο της χειραγώγησης, που τόσο καλά γνωρίζουν τα καρτέλ. Ό,τι ακριβώς έγινε με την ασπιρίνη ( και τόσα άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και της αρνητικής λίστας) που σε μια νύχτα τριπλασιάστηκε η τιμή της και μάλιστα εξαφανίστηκε από τα ράφια των φαρμακείων.

—Σε ποιόν ανήκει η ευθύνη, ότι στην Ελλάδα οι τιμές πάρα πολλών προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του εξωτερικού ακόμη και αν είναι δικής μας παραγωγής ;

—Με ποια κριτήρια κατοχυρώνουν οι κ.κ. Υπουργοί την διασφάλιση της παροχής απαραίτητων υπηρεσιών κατά την διάθεση του βρεφικού γάλακτος από τα μάρκετ ;

—Ακούσατε να νοιάζεται κανείς για ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών; Για καλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών; Όλα αποφασίζονται μόνο με αυστηρά λογιστικά κριτήρια.

—Αλήθεια, αν και εφ’ όσον απαξιωθούν τα φαρμακεία (12.500 ως σημεία πώλησης) και τα οποία είναι γεωγραφικώς κατανεμημένα στην Ελληνική Επικράτεια από την πόλη μέχρι το πιο απόμακρο χωριό η νησάκι , πώς θα εξυπηρετούνται οι γονείς ; Τους ενδιαφέρει άραγε αν θα ξοδέψουν 10 για να κερδίσουν ( και αν) 1 όταν η διάθεσή τους θα γίνεται σε 3-4 κεντρικά καταστήματα της πόλης αντί των 90 φαρμακείων του νομού μας;

—Μετά το κλείσιμο των μάρκετ, τις νύχτες και τις αργίες που θα τρέχουν οι γονείς με την συνταγή στο χέρι ;

Υπάρχουν απαντήσεις άραγε ;”

Σχολιάστε