My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Παράσταση με έργο της Χρ. Σπηλιώτη

Η ΤΕΧΝΗ και ο Δήμος Κιλκίς πραγματοποιούν την παράσταση της Θεατρικής Σκηνής της Τέχνης “ΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ” της Χρύσας Σπηλιώτη, το Σάββατο και Κυριακή 3,4, 10 και 11 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 9 το βράδυ στο θεατράκι της Τέχνης.

Η απόφαση της Τέχνης να παρουσιάσει το έργο ελήφθη πολύ πριν το τραγικό γεγονός λάβει χώρα και τόσο άδικα και αναίτια πέσει για τη Χρύσα η τελευταία αυλαία.

Η επαφή της με το σκηνοθέτη της τέχνης, Παύλο Δανελάτο, ο οποίος για τέταρτη φορά στην καριέρα του σκηνοθετεί το έργο της φίλης του Χρύσας, και η προθυμία και χαρά της για την παράσταση, ανέδειξαν για άλλη μια φορά το μεγαλείο του χαρακτήρα και την όμορφη προσωπικότητα της.

Η Χρύσα Σπηλιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Παρακολούθησε μαθήματα αυτοσχεδιασμού στην Γαλλία και εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ηθοποιός. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη του “Ανοιχτού Θεάτρου” του Γιώργου Μιχαηλίδη όπως και του “Θεάτρου της Άνοιξης”.

Πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση το 1997 στην τηλεοπτική σειρά «Καρέ της ντάμας» του Mega. Από τότε εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές, κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Στο θέατρο συνεργάστηκε με γνωστούς σκηνοθέτες όπως οι Μίνως Βολανάκης, Γ. Σεβαστίκογλου κ.ά. αλλά και με διάφορα θέατρα όπως το “Θέατρο του Νότου”, το “Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας”, το “Εθνικό Θέατρο” και την “Ελεύθερη Σκηνή”.

Δίδαξε υποκριτική στην δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη και θεατρικό παιχνίδι σε νηπιαγωγεία και σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Επίσης, διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Κεντρικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας και του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Επί τρία χρόνια παρουσίαζε το καθημερινό τηλεοπτικό νηπιαγωγείο της ΕΡΤ “Γύρω γύρω όλοι”, γράφοντας παράλληλα τα κείμενα των εκπομπών.

Έγραψε και παρουσίασε στην ΕΡΤ, σε συνεργασία με την Αννέτα Παπαθανασίου και την Ολυμπία Μπασκλαβάνη, την παιδική σειρά “Φώτα παρακαλώ”. Έγραψε και παρουσίασε την παιδική σειρά της ΕΡΤ “Μπουρμπουλήθρες”, το παιδικό θεατρικό έργο “Στη Χώρα του Καρνάβαλου”, παραμύθια για την ραδιοφωνική σειρά του 2ου προγράμματος της ΕΡΤ “Και όνειρα γλυκά”, την ραδιοφωνική σειρά “Χίλιες νύχτες και ένας Νασρεντίν”, που παρουσιαζόταν επί τρία χρόνια από την ελληνική ραδιοφωνία.

Ως σεναριογράφος, υπέγραψε το σενάριο του τηλεοπτικού σίριαλ “Την κατάλληλη στιγμή”, το οποίο προβλήθηκε από την ΕΡΤ.

Από το 1997 ασχολήθηκε και με την συγγραφή θεατρικών κειμένων και παιδικών βιβλίων. Περισσότερα από δέκα έργα της έχουν μεταφραστεί σε διάφορες ξένες γλώσσες ενώ έχουν ανεβεί σε θεατρικές σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Κροατία, Ολλανδία) ; μεταξύ των οποίων τα: Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;, Σκωτσέζικο ντους, Αγκά-σφι και φι,

Με διαφορά στήθους, Φωτιά και νερό, Ποιος κοιμάται απόψε; Το μάτι της τίγρης.

Ειδικά το έργο “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική” έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες και στην Πολωνία εμπεριέχεται στην Επίτομη Ανθολογία Ελληνικών Έργων Z Parnasu I Olimpu.

Οι τίτλοι τέλους γράφηκαν για τη Χρύσα Σπηλιώτη στην πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στο Μάτι, όπου ακούμπησε την ψυχή της μαζί με το σύντροφο της και συνανθρώπους μας ελάχιστα μέτρα πιο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας……………..

Η πρεμιέρα θα αφιερωθεί στη μνήμη της και όχι μόνο.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Το έργο “Ποιός ανακάλυψε την Αμερική” πραγματεύεται την ιστορία δυο κοριτσιών που μεγαλώνουν μαζί, αγαπιούνται και συγκρούονται για να καταλήξουν μαζί και πάλι αιώνια αγαπημένες στο γηροκομείο.

Το χαρακτηριστικό του (που είναι εξαιρετικά απλό στη μορφή του) είναι ότι μελετάει το ανθρώπινο στοιχείο των ηρωίδων του, δηλαδή το δικαίωμα στο λάθος και την απώλεια. Η Λίζα και η Καίτη είναι στην πραγματικότητα οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, ένα κεφάλι με δυο προσωπεία που είναι καταδικασμένο, να περάσει από όλα τα στάδια της ενηλικίωσης και της ωρίμανσης για να καταλήξει σε νόμους αθάνατους όπως αυτόν που λέει ότι «το αίμα νερό δε γίνεται»…

Ο άνθρωπος καταπιέζεται, ερωτεύεται, ονειρεύεται, κάνει λάθος επιλογές, απογοητεύεται, αγωνίζεται να σηκωθεί, μεγαλώνει, κάνει παιδιά, επαναλαμβάνει τα λάθη των γονιών του αλλά τελικά αγαπάει και στηρίζει μέχρι το τέλος.

Αυτοί είναι οι ήρωες της Χρύσας της Σπηλιώτη που έμεινε ως το τέλος αγκαλιά με το σύντροφό της, περιμένοντας τη φωτιά που ζύγωνε να τελειώσει την υπέροχη βόλτα της στη ζωή.

Παύλος Δανελάτος

Σας περιμένουμε λοιπόν να απολαύσετε την παράσταση της θεατρικής σκηνής της τέχνης και να γίνετε συν-κοινωνοί της απίστευτης μυσταγωγίας του θεάτρου.

Εισιτήρια προπωλούνται στα γραφεία της Τέχνης καθημερινά 4-8 το απόγευμα

Τιμή εισιτήριου: 8 ευρώ

Όσοι όμως παράλληλα με την αγωγή της ψυχής τους, θα ήθελαν να της προσφέρουν αυτοεκτίμηση, ευχαρίστηση και αίσθηση αλληλεγγύης, τους καλούμε, παράλληλα να προσφέρουν μονά σεντόνια για το Γηροκομείο Κιλκίς γιατί τα υπάρχοντα χρήζουν αντικατάστασης. Η Τέχνη θα τα συλλέξει, θα προσφέρει επίσης μέρος των εσόδων των εισιτηρίων για τον ίδιο σκοπό και θα αναλάβει να τα παραδώσει στους υπεύθυνους του Γηροκομείου!

Σχολιάστε