My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Παράνομες εργασίες από “Χρυσωρυχεία Θράκης”

IMG_9935 (1)Παράνομες εργασίες της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης” καταγγέλουν η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. η Οικολογική Εταιρεία Έβρου και η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης.

Για το θέμα, η Διανομαρχιακή εξέδωσε το εξής δελτίο τύπου:

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής επισκέφθηκαν το λόφο του Περάματος στον Έβρο. Διαπιστώθηκαν για μια ακόμα φορά σωρεία παράνομων επεμβάσεων σε όλη την έκταση της περιοχής από την εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ”.

Επιπλέον όμως, επί τόπου και κατά το χρόνο της επίσκεψής, διαπιστώθηκαν  εργασίες από δύο μηχανήματα βαρέως τύπου, τα οποία διάνοιγαν παράνομα καινούριο δρόμο μέσα σε δασική έκταση καταπατώντας δέντρα μαύρης Πεύκης, πουρνάρια και θάμνους.

Άμεσα κλήθηκε η Αστυνομία για να πιστοποιήσει την παράβαση. Μέχρι να φτάσει στο σημείο η δύναμη της Αστυνομίας, οι δυο χειριστές αποχώρησαν από την περιοχή και αφού μετέφεραν τα μηχανήματά τους εντός του περιφραγμένου χώρου των εγκαταστάσεων της εταιρείας, εξαφανίστηκαν προφανώς για να αποφύγουν την αυτόφωρη διαδικασία. 

Την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου κατατέθηκε στην Αστυνομική Δ/νση Έβρου, στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης καταγγελία και όπως διαβεβαιώθηκε από τις παραπάνω υπηρεσίες ξεκίνησε άμεσα η διερεύνηση του θέματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, παρεμβαίνοντας στην περιοχή σαν να είναι «τσιφλίκι» της. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει παραπληροφορώντας για την υποτιθέμενη περιβαλλοντική της ευαισθησία, ενώ αποδεικνύει στην πράξη οτι παρεμβαίνει βάναυσα στο περιβάλλον, καταπατώντας τους νόμους.

Δεν πρόκειται να τους επιτρέψουμε να συνεχίσουν την ίδια πορεία. Ενώ έχουν λάβει άδεια μόνο για ερευνητικές γεωτρήσεις, αυτοί έχουν αποψιλώσει σε μεγάλο βαθμό το λόφο του Περάματος και συνεχίζεται καθημερινά η καταστροφή από παρεμβάσεις τους, αδιαφορώντας για τους νόμους.

Καλούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επιβάλουν τις νόμιμες κυρώσεις στους καταπατητές. Επίσης καλούμε σε εγρήγορση τους συμπολίτες μας, για να αποτρέψουμε τη λεηλασία που ήδη άρχισαν οι εταιρείες στον τόπο μας.

 

Η καταγγελία προς το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα ημέρα Σάββατο 02/02/2013 και ώρα 14.30 ομάδα δέκα εκπροσώπων της Διανομαρχιακής Επιτροπής, της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και της ΟικολογικήςΟμάδας Ροδόπης επισκέφθηκε τον λόφο του Περάματος όπου η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” φιλοδοξεί να εγκαταστήσει ανοικτό μεταλλείο εξόρυξης χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Τοενδιαφέρον μας περιορίσθηκε στα υψηλότερα σημεία της δυτικής πλευράς του λόφου, όπου διαπιστώσαμε τις παρακάτω παράνομες κατά την εκτίμησή μας ενέργειες της εταιρείας “ΧρυσωρυχείαΘράκης ΑΕ”.

1) Ουσιαστικά η δασική βλάστηση στην πλευρά αυτή έχει αφανισθεί, μη εξαιρουμένης φυσικά και της Μαύρης Πεύκης. Συνεπώς, πέραν της παράνομης εκχέρσωσης παραβιάσθηκαν οι όροι τηςαριθμ. 696/9-4-1998 εγκριτικής Απόφασης της Δ/νσης Δασών Έβρου με την οποία σαφέστατα ορίζεται ότι δεν θα θιγεί το δάσος της Μαύρης Πεύκης.

2)Αντί του δάσους υπάρχει σήμερα ένα πλήθος δασοδρόμων όπου δυο μηχανήματα (ένα γκρέιντερ και ένας φορτωτής) με τους αντίστοιχους χειριστές εργάζονταν για την συντήρηση τωνδασοδρόμων αυτών. Στο παρελθόν μετά από την Α2001/1640/21-6-2001 καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, το ποινικό δικαστήριο στις 17-5-2005 αποφάνθηκε ότι όντωςδιαπράχθηκαν τα αδικήματα που επικαλέσθηκε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου. Μεταξύ αυτών ήταν και η πραγματοποιηθείσα διάνοιξη πλήθους δασοδρόμων χωρίς να εκδοθεί προηγουμένως ηαπαιτούμενη από τον Νόμο έγκριση προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές εργασίες. Θεωρούμε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να συντηρεί έργο που ουδέποτε αδειοδοτήθηκε με τις νόμιμεςδιαδικασίες.

3) Παράλληλα με την συντήρηση των παράνομων δασοδρόμων διενεργούνταν (από τους χειριστές με τα μηχανήματα) και εργασίες επέκτασης των δασοδρόμων αυτών με αποτέλεσμα τηνπαράνομη εκχέρσωση της ελάχιστης εναπομείνασας δασικής βλάστησης. Αδιάψευστοι μάρτυρές μας είναι η πλούσια φωτογραφική αποτύπωση της κατάστασης που διαμορφώθηκε παράνομα,την οποία και θα την συμπεριλάβουμε στα αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου. 

4)Στην ίδια περιοχή διαπιστώσαμε ότι έχουν κατασκευασθεί τσιμεντένιες βάσεις– δάπεδα μέσα σε έκταση δασικού χαρακτήρα. Αγνοούμε αν στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών της”Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” κάποια δημόσια αρχή νομιμοποίησε τον αφανισμό ορισμένων δασικών εδαφών και την υποκατάστασή τους με τσιμεντένιες επιφάνειες.

5) Όλες αυτές οι εμφανώς παράνομες κατά την άποψη μας εργασίες μέσα στο σταδιακά και μεθοδευμένα αφανιζόμενο δάσος, πραγματοποιούνταν ημέρα Σάββατο και ώρα 14.30. Δηλαδή σε ώρακαι ημέρα που δεν λειτουργεί το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, και προφανώς ήταν τουλάχιστον δυσχερής η παρακολούθηση- επόπτευση των εργασιών.. Συνεπώς η εταιρεία ΧρυσωρυχείαΘράκης παραβίασε σκοπίμως την παράγραφο 3 της 10838/28-5-2012 απόφασης της Δ/νσης Δασών Έβρου (για ερευνητικές γεωτρήσεις) που ορίζει ότι το Δασαρχείο Αλεξ/πολης θαπαρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου. 

  Από την πλευρά μας καλέσαμε την Αστυνομία η οποία προσήλθε ενώ οι χειριστές με τα μηχανήματα είχαν αποχωρήσει και απέφυγαν την πιθανή αυτόφορη διαδικασία.

  Κατόπιν αυτών επειδή διαπιστώνεται ότι η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ”,

α) Στις 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 14.30 παραβίασε κατά συρροή την νομοθεσία και τις Εγκριτικές Αποφάσεις για έρευνα που εξέδωσε η Δ/νση Δασών Έβρου (αριθμ. 696/9-4-1998 και αριθμ. 10838/28-5-2012)

β) Παραβιάζει τους όρους των εγκριτικών αποφάσεων για ερευνητικές εργασίες κατ εξακολούθηση και ενδεχομένως συστηματικά (από το 1998 και εντεύθεν)                                                          

 

ΖΗΤΑΜΕ

1) Να προβειτε στις ενέργειες  που απορρέουν από τις αρμοδιότητες σας ώστε να επιβληθούν οι νόμιμες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους οδηγούς μηχανημάτων εργασιών και στην εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε όπως αυτή εκπροσωπειται.

2) Να μας ενημερώσετε εάν οι παρανόμως και χωρίς άδεια υφιστάμενοι δασόδρομοι στη δυτική πλευρά στον λόφο του Περάματος έχουν εκ των υστέρων νομιμοποιηθεί.

 

Οι υπογράφοντες φορείς:

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου

Σχολιάστε