My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πανελλήνιο συνέδριο καρκινοπαθών

2o_Patients_in_Power(2).jpgΟ Σύλλογος Καρκινοπαθών Νομού Κιλκίς εκπροσωπήθηκε από την  πρόεδρο Γεωργία Κολεσιώτου, στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο ασθενών, που πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2013 στην Αθήνα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική οι οποίες έχουν στο κέντρο τον άνθρωπο – ασθενή και τον παρέχουν ένα σύστημα υγείας φιλικό προς αυτόν.

Συζητήθηκε η συμμετοχή των ασθενών στην χάραξη πολιτικών για την υγεία και την ιατρική έρευνα και τονίστηκε η κρίση στην πρόσβαση των φαρμάκων και στις θεραπείες που ολοένα αυξάνει σε καιρό ακραίας οικονομικής λιτότητας.

Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία γίνονται με τεράστια καθυστέρηση και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη διασυνοριακή περίθαλψη και στην επικοινωνία του ασθενούς με το γιατρό του διαδικτυακά.

Το συνέδριο χαιρέτισε ο υφυπουργός υγείας Αντώνης Μπέζας ο οποίος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας <Υγεία εν Δράσει> έχει ξεκινήσει η εκπόνηση μελέτης για τις επιπτώσεις στη χώρα μας της οικονομικής κρίσης στον τομέα της Υγείας. Η μελέτη, που εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013, θα περιλαμβάνει στοιχεία για τις δυνατότητες πρόσβασης του ευπαθούς πληθυσμού – ιδίως των ανασφάλιστων πολιτών – σε υπηρεσίες Υγείας και θα έχει ως στόχο, την καταγραφή των προβλημάτων, τη δημιουργία κατάλληλων πολιτικών για καθολική κάλυψη υγείας και την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθηκε με αντικείμενο κατά πόσο ανταποκρίνεται το δημόσιο σύστημα υγείας στις προσδοκίες των πολιτών σε συνθήκες αυστηρής λιτότητας.

2o_Patients_in_Power(4).jpgΗ πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με έναν ένθερμο διάλογο μεταξύ εκπροσώπων ασθενών και άλλων εταίρων της υγείας (Γενική Γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, Πρόεδρος ΕΟΠΠΥ, εκπρόσωπος ΕΟΦ, εκπρόσωπος ΣΦΕΕ, εκπρόσωπος Υπουργείου Εργασίας) κατά τον οποίο διάλογο κυριάρχησε το πρόβλημα των ανασφάλιστων ασθενών που σταματούν τις θεραπείες, ο τρόπος λειτουργίας των χρονοβόρων ΚΕΠΑ, η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η κατανομή των θέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέσα από τις ερωταποκρίσεις βγήκε το συμπέρασμα ότι άλλα αναγράφονται στα χαρτιά και άλλα ισχύουν στην πράξη, οπότε οι ασθενείς γίνονται τα θύματα αυτής της ασυνεννοησίας.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του συνεδρίου έκλεισαν με τη φράση συμμετέχοντος συνέδρου  «υπάρχουν ευαίσθητοι άνθρωποι, δεν υπάρχουν ευαίσθητα συστήματα».

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου περιελάμβανε την παρουσίαση μίας πρωτοποριακής αντιμετώπισης της ασθένειας (χρόνιας πάθησης) με συμμετοχή του ίδιου του ασθενούς.

Η αντιπρόεδρος του Εuropean Cancer Patient Coalition (ECPC) και μία από τους διοργανωτές του Συνεδρίου κα.Καίτη Αποστολίδου παρουσίασε τον «e-patient Dave» de Bronkart, επιζώντα καρκινοπαθή – νικητή καρκίνου νεφρών.  Μετά την εμπειρία του με τον καρκίνο, που ισχυρίστηκε ότι είναι μια αντιξοότητα, μία δοκιμασία, επέλεξε να συστήνεται ως «e-patient Dave = ο ασθενής Ντέιβ». Συγγραφέας blog και σύμβουλος πολιτικών υγείας στην Αμερική ο e-patient Dave τόνισε την αξία της συμμετοχικής ιατρικής. Η συμμετοχή του ασθενή που ενημερώνεται διαδικτυακά, συζητά με τους γιατρούς και προτείνει τρόπους θεραπείας είναι βέβαια πρωτοποριακή και για τα ελληνικά δεδομένα στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Στο διάλογο που ακολούθησε εκφράστηκαν οι απόψεις ότι η χρήση internet σε θέματα υγείας και θεραπείας που προϋποθέτει και γνώσεις της αγγλικής γλώσσας πολλές φορές είναι επικίνδυνη μέσα από την πληθώρα των πληροφοριών που δεν ελέγχονται από κανέναν. Σίγουρα η συμμετοχή του ασθενούς είναι κάτι το νέο, σύγχρονο και πολύ προοδευτικό που θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να βρει εφαρμογή στη χώρα μας, παρόλα αυτά ακόμη και σε δύσκολες καταστάσεις με πολλά αρνητικά σε όλα τα επίπεδα, το καινοτόμο και το σύγχρονο που στην αρχή μπορεί να τρομάζει και να προκαλεί δέος ίσως κάποια στιγμή βρει εφαρμογή.

Στη συνέχεια δέκα σύλλογοι παρουσίασαν τις δράσεις τους και τις πρακτικές που άσκησαν για να βοηθήσουν τα μέλη τους και αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις για τη συνέχιση του έργου τους.

Στο κλείσιμο του συνεδρίου έγινε η πρόταση οργάνωσης ενός νέου συνεδρίου σχετικά με τις ανισότητες των ασθενών  κατά το α’ εξάμηνο του 2014 στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ των συλλόγων που συμμετείχαν στο 2ο πανελλήνιο συνέδριο ασθενών ήταν η Ελληνική Εταιρία για την Ινώδη Κυστική Νόσο, η Ελληνική Εταιρία Νόσου Αlzheimer, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών (ΚΕΦΙ), ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, η Ένωση Γονέων & Φίλων Ατόμων με σύνδρομο REΤΤ, ο Σύλλογος ΑγκαλιάΖΩ, η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασθενών με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», ο Σύλλογος ατόμων με γενετικά προβλήματα «Το Μέλλον», ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης και άλλοι.

Σχολιάστε