My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Πάντοτε μου άρεσε να προσφέρω”

*Συνέντευξη της καθηγήτρια της Ιατρικής, Αναστασίας Κοτανίδου, στον Νίκο Κωνσταντινίδη.

Η Αναστασία Κοτανίδου, είναι καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πνευμονολόγος, εντατικολόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου ΓΝΑ «Ευαγγελισμός».

Μέσα στην πανδημία του Κορωναϊού, με απόφαση του αρμοδίου υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, η Αναστασία Κοτανίδου, ορίσθηκε πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, που θα αναλάβει τον σχεδιασμό των νέων κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας κι είναι Διευθύντρια της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.

Η πνευμονολόγος κι εντατικολόγος Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είναι γιατρός που τιμά στο μέγιστο βαθμό το λειτούργημά της, και που το ιεραρχεί πρώτο αναφορικά με όλα όσα παρέχουν τη δυνατότητα προσφοράς στον άνθρωπο.

Η Αναστασία Κοτανίδου, είναι απόγονος Ελλήνων προσφύγων από τη γη του Πόντου και του Καρς, με καταγωγή το Χωρύγι Κιλκίς. Παρακάτω απαντά στο Νίκο Κωνσταντινίδη, σε ερωτήσεις της εφημερίδας «ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ» και του site efxinospontos.gr.

Ερώτηση: Ποιος ο λόγος που σας ώθησε να ακολουθήσετε την ιατρική επιστήμη;

Αναστασία Κοτανίδου: Πάντοτε μου άρεζε να προσφέρω στους ανθρώπους και νομίζω η ιατρική είναι ό,τι το καλύτερο στο θέμα αυτό. Ο Πατέρας μου πάντα ήθελε να με δει γιατρό. Γιατί είχε θαυμασμό για το λειτούργημα του γιατρού.

Ερώτηση: Νιώθετε μετά από τόσα χρόνια πορείας, ότι η ιατρική έχει κάνει προόδους και παρατείνει την ηλικία των ανθρώπων, δίδοντάς τους καλύτερη ποιότητα ζωής;

Αναστασία Κοτανίδου: Η ιατρική επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια όσο αφορά στα φάρματα, τα μηχανήματα αλλά αυτό που είναι σπουδαιότερο είναι ο άνθρωπος: ο γιατρός εξελίσσεται και που πρέπει πάντοτε να είναι παρών.

Ερώτηση: Η πανδημία του κοροναϊού πιστεύετε ότι έφερε τον πολίτη κοντά στους γιατρούς και στο προσωπικό της υγείας; Νιώθετε πως οι νοσηλευόμενοι αντιμετωπίζουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με περισσότερο πλέον σεβασμό;

Αναστασία Κοτανίδου: Η πανδημία ήταν κάτι το πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Κάτι το πρωτόγνωρο για τους ανθρώπους και για τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο κόσμος πάντοτε είχε έναν σεβασμό προς τους γιατρούς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αλλά τώρα κατάλαβε ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας, κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, τι είναι τα μαθηματικά μοντέλα των επιδημιολόγων κι άλλων τρίτων ιδιωτών.

Ερώτηση: Ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός ενός κράτους, για να υπάρξει καλή υγεία για τους πολίτες του και ποια θα πρέπει να είναι η συνεισφορά του προσωπικού καθώς και των πολιτών;

Αναστασία Κοτανίδου: Το κράτος πρέπει να προσέξει πρωτίστως την πρωτοβάθμια φροντίδα, να φροντίζει να υπάρχουν στα νοσοκομεία τα καλύτερα μηχανήματα, την εκπαίδευση των γιατρών και το χώρο των τουαλετών. Γι’ αυτό και χρειάζονται πολλά χρήματα.

Ερώτηση: Από πού είναι η καταγωγή σας και πόσο επηρέασε τις αποφάσεις σας για την πορεία που έχετε ακολουθήσει στην ιατρική επιστήμη;

Αναστασία Κοτανίδου: Σχετικά με την καταγωγή μου, ο πατέρας μου είναι Πόντιος από το χωριό Χωρύγι του Κιλκίς κι η μάνα μου είναι από την κεντρική Βουλγαρία. Ο πατέρας μου ήταν πολιτικός πρόσφυγας, μετά τον Εμφύλιο στη Σόφια. Εκεί γνώρισε τη μάνα μου. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σόφια, όπου και τελείωσα την Ιατρική σχολή. Από το 1983 και μετά ζούμε στην Ελλάδα. Έχω μια κόρη που είναι κι αυτή γιατρός, σ’ ένα μεγάλο νοσοκομείο στο Λονδίνου και έχω μια εγγονή που έχει το όνομά μου. Ελπίζω κι αυτή να γίνει γιατρός. Ο άνδρας μου είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και είμαστε παντρεμένοι 40 χρόνια.

Ερώτηση: Πώς νιώθετε για την ανάληψη των νέων σας αρμοδιοτήτων; Νιώθετε να σας βαρύνει ιδιαίτερα μεγάλη ευθύνη;

Αναστασία Κοτανίδου: Είμαι πνευμονολόγος εντατικολόγος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Ευαγγελισμού και καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών πάνω από 30 χρόνια. Έχω μάθει σε δύσκολες καταστάσεις και δεν αισθάνομαι ότι οι νέες μου αρμοδιότητες μου προσθέτουν κάποια δυσκολία. Απλά πρέπει να ασχοληθώ και με θέματα που δεν είναι ιατρικές πράξεις.

Σχολιάστε