My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Πάμε σε πρόγραμμα ESM

Εβδομαδιαία οικονομική ανασκόπηση από την ZOTOS ΑΕΠΕΥ (6/7 – 13/7/2015).

euroworking-groupΗ ιστορική σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης μετά από 16 ώρες συνεχών διαβουλεύσεων έληξε θετικά για την χώρα μας. Ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε μέσω twitter, πως υπάρχει συμφωνία. «Ολα έτοιμα να πάμε σε πρόγραμμα ESM για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική στήριξη».

Τέσσερα νέα Επιχειρηματικά Συμβούλια (Business Councils) θεσπίστηκαν στην Αθήνα την Τετάρτη. Πρόκειται για τα Επιχειρηματικά Συμβούλια (Business Councils) Ελλάδας-Κατάρ, Ελλάδας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας-Κουβέιτ.

Πρόεδρος των νέων Επιχειρηματικών Συμβουλίων είναι ο Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, ο οποίος διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έχουν συσφίγξει τους δεσμούς τους με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την αύξηση του εμπορίου, των επιχειρηματικών συνεργασιών και των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εισέλθουν στις αγορές αυτές με προϊόντα, υπηρεσίες και επενδυτικά σχέδια, καθώς υπάρχουν εξαιρετικές δυνατότητες συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Τη διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση της Σιδενόρ Εταιρεία Συμμετοχών Α.Ε. από την Viohalco SA ενέκριναν σήμερα οι μέτοχοι της εισηγμένης κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων τους.

zotos-eeΤην αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Γερμανίας επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, ο οίκος Moody;s και η S&P, διατηρώντας το outlook (προοπτικές) σε «σταθερό».Ο αμερικανικός οίκος Fitch διατήρησε σε «ΑΑΑ» την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Γερμανίας, αντανακλώντας την εύρωστη κατάσταση της γερμανικής οικονομίας.Παράλληλα, η Fitch εκτιμάει ότι το πλεονάσματα της κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 0,4% το 2017 ενώ το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,7%.
Aμετάβλητη στο «ΑΑΑ» διατήρησε την αξιολόγηση του Λουξεμβούργου ο αμερικανικός οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «ΑΑΑ» της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας του Λουξεμβούργου, διατηρώντας το outlook σε σταθερόHκορυφαία αξιολόγηση της ευρωπαϊκής χώρας αντανακλά την εξαιρετική κατάσταση της εγχώριας οικονομίας, την ισχυρή κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δομών.

Tην αναβάθμιση σε «θετικό» από «σταθερό» προηγουμένως, του outlook της Μάλτας ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s.Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε σε «θετικό» από «σταθερό» προηγουμένως το outlook (προοπτικές) της αξιολόγησης «ΒΒΒ+» της πιστοληπτικής ικανότητας της Μάλτας.Η θετική αναθεώρηση των προοπτικών της Μάλτας αντανακλά τις ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του δημόσιου χρέους στο 55% το 2018 από 59% το 2014.

Άνοδο παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Μάιο, ανακάμπτοντας μετά τη μεγάλη πτώση του Απριλίου και τη μηδενική μεταβολή του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η βιομηχανική παραγωγή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,4% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν είχε μειωθεί κατά 0,8%.

zotos1Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) κατά τη σημερινή συνεδρίασή της την Πέμπτη. Να σημειωθεί πως η αύξηση ήταν αναμενόμενη αλλά τα καλά αποτελέσματα της οικονομίας της χώρας κα η μείωση της ανεργίας ήταν αποφασιστικά για την σταθεροποίηση του επιτοκίου.Στόχος της ΒοΕ είναι η εξισορρόπηση της αύξησης με τα δυσοίωνα μηνύματα που έρχονται για την παγκόσμια οικονομία.

Οι προσπάθειες του Πεκίνου να αντιστρέψει το πρόσφατο selloff σε συνδυασμό με τις ελπίδες ότι ίσως υπάρξει συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, οδηγούν σε υψηλότερο επίπεδο τα ασιατικά χρηματιστήρια.Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, μετά από τέσσερις εβδομάδες έντονης μεταβλητότητας.

Στο 6%, έναντι 6,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές, αυξήθηκε το ποσοστό της ανεργίας στην Αυστραλία τον Ιούνιο, από 5,9% που ήταν βάσει αναθεωρημένων στοιχείων τον Μάιο. H οικονομία της Αυστραλίας παρουσιάζει αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης, εξαιτίας της ανόδου του εθνικού νομίσματος, των μειωμένων τιμών εμπορευμάτων και του τέλους του δεκαετούς κύματος επενδύσεων στον τομέα της εξόρυξης.Σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει δύο φορές φέτος το βασικό της επιτόκιο, το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο ιστορικό χαμηλό του 2%.

zotos-kosmosΗ πρόωρη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve θα επιφέρει τη στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με νέα του έκθεση.Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, εξηγεί, πρέπει να περιμένει έως ότου υπάρξουν σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της αγοράς εργασίας και των επιπέδων του πληθωρισμού.Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της Fed βρίσκεται αμετάβλητα στο 0% – 0,25% από το 2008.

Πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, στο 1,1097 δολάριο (έναντι 1,1162 την Παρασκευή), καταγράφηκε κατά το άνοιγμα των πρώτων αγορών της Δευτέρας, καθώς οι επενδυτές περιμένουν την έκβαση της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου διαμορφώθηκε στο 1,0425 φράγκο (από 1,0480 την Παρασκευή) και έναντι του γεν στα 122,05 γεν.

Με μικρή πτώση έκλεισε το πετρέλαιο, διευρύνοντας στο 7,4% τις εβδομαδιαίες απώλειες. Με οριακές απώλειες έκλεισε και ο χρυσός.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,30 δολάρια, στα 1.157,90 δολάρια η ουγκιά. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 0,5%.

Με ένα εντυπωσιακό +4,3% μέσα σε δύο ημέρες υποδέχτηκαν οι ευρωαγορές τις εξελίξεις με την Ελλάδα, προεξοφλώντας ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, μετά την εμπρόθεσμη κατάθεση της ελληνικής πρότασης.

Ειδικότερα, o βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,39% στις 6.673 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,91% στις 11.316 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 3,06% στις 4.903 μονάδες.Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 2,03% στις 388,80 μονάδες, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη στις περιφερειακές αγορές της Ευρώπης.

JULY_2_weekly report-page0003

zotos-1

Σχολιάστε