My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ο Φραγγίδης για Καπναποθήκες

Την παραχώρηση των παραδοσιακών Δίδυμων Καπναποθηκών του Κιλκίς στο Υπουργείο Πολιτισμού, “ώστε να προλάβουν να διασωθούν αυτά τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήρια, των οποίων η αξιοποίηση θα προσφέρει πλείστα οφέλη”, ζητά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης.

Συγκεκριμένα, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Φραγγίδης αναφέρει τα εξής:

“Το ιστορικό συγκρότημα των Δίδυμων Καπναποθηκών στο Κιλκίς -ιδιαίτερο δείγμα δυτικοποιημένης οθωμανικής αρχιτεκτονικής, πιθανότατα σχεδιασμένες από Γάλλους- αποτελούν εμβληματικό κτήριο της πόλης του Κιλκίς, με πλούσια ιστορία. Από το 1890 που κτίστηκαν μέχρι σήμερα, έχουν κατά καιρούς αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς και χρήση. Η από χρόνων κήρυξή τους από το Υπ. Πολιτισμού ως ιστορικά μνημεία, επιβάλλουν την ανάπλασή τους και την υποστήριξη δράσεων σε αυτά, που θα ενισχύσουν τη σημασία τους ως πολύτιμα κτήρια-τοπόσημα της περιοχής. Ενδεικτικές χρήσεις των διαθέσιμων χώρων των Αποθηκών μπορεί να είναι: 1. Θεματικές Εκθέσεις ιστορικών & βυζαντινών χρόνων. 2. Επισκέψιμοι χώροι σύγχρονων προδιαγραφών αποθήκευσης αρχαιοτήτων. 3. Θεματικές εκθέσεις της Νεότερης Ιστορίας των Βαλκανίων. 4. Κέντρο προσφυγικών/μεταναστευτικών μελετών. 5. Γραφεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κιλκίς & Βιβλιοθήκη. 6. Αίθουσα φιλοξενίας παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, ωδείο κ.ά.). Toν Απρίλιο του 2018 η Εφορία Αρχαιοτήτων Κιλκίς αιτήθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία Κιλκίς την παραχώρηση του οικοπέδου μαζί με τις Δίδυμες Καπναποθήκες. Το αίτημα διαβιβάσθηκε τον Μάιο του 2018 στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπ. Οικονομικών και στο Υπ. Πολιτισμού. Εκείνο που απομένει είναι να εκδοθεί μια διυπουργική απόφαση του Υπ. Οικονομικών (Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας) και του Υπ. Πολιτισμού, για την παραχώρηση των Δίδυμων Καπναποθηκών στο Υπ. Πολιτισμού. Όσο πιο σύντομα ολοκληρωθεί το θέμα της τελεσίδικης παραχώρησης των κτηρίων, τόσο αμεσότερη θα είναι η παρέμβαση διάσωσής τους (έχουν κηρυχθεί σε ετοιμορροπία με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης Κιλκίς).

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στη διαδικασία έκδοσης ΚΥΑ για την παραχώρηση των Δίδυμων Καπναποθηκών στο Υπ. Πολιτισμού, ώστε να προλάβουν να διασωθούν αυτά τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήρια, των οποίων η αξιοποίηση θα προσφέρει πλείστα οφέλη στην κοινωνία του νομού Κιλκίς;”

Σχολιάστε