My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ο λύκος κι αν εγέρασε…

Του Στέλιου Κούλογλου.


«Ο καταστροφικός καπιταλισμός περιγράφει τον τρόπο που αρπάζουν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν μέσα στις μεγάλες κρίσεις», εξηγούσε πρόσφατα η Νάομι Κλαιν, συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου «Το Δόγμα του Σοκ». «Είναι η πολιτική στρατηγική που χρησιμοποιεί κρίσεις μεγάλης εμβέλειας ώστε να προωθήσει πολιτικές που συστηματικά διευρύνουν την ανισότητα, πλουτίζουν τις ελίτ και υπονομεύουν τους υπόλοιπους».

Την εβδομάδα που πέρασε, είχαμε σχεδόν καθημερινά κυβερνητικές εξαγγελίες εκτάκτων οικονομικών μέτρων, που έτρεχαν πίσω από τις εξελίξεις. Αυτή η καθυστερημένη αντίδραση ίσως οφείλεται και στην έλλειψη εμπειρίας για μια τέτοια έκτασης ανατροπή των δεδομένων που επίσης διαμορφώνονται καθημερινά. Το γεγονός όμως ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ανακοινώνει έκτακτο πακέτο 200 δις ευρώ( το 1/5 του ΑΕΠ της χώρας) και της Ελλάδας αρχικά 2 δις (ενώ κατ αναλογία θα έπρεπε να ανακοινώσει 40) κρύβει μια σαφέστατη ιδεολογική επιλογή.

Μετά τις αντιδράσεις το ποσό ανέβηκε στα 5, την ίδια ώρα που η ανάλογου μεγέθους Πορτογαλία ανακοίνωνε 9,2 δις. Με την ταχυδακτυλουργία των ΕΣΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση το ανέβασε στη συνέχεια στα 10, που είναι πλασματικό: τα χρήματα από αυτά τα προγράμματα θα έπεφταν έτσι κι αλλιώς στην οικονομία. Καλό βέβαια είναι να ζητήσουμε αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από τη Κομισιόν, αλλά για να δοθεί η σχετική έγκριση θα χρειαστούν μήνες. Και σε κάθε περίπτωση αυτά τα δις του ΕΣΠΑ θα είναι διαθέσιμα μετά από ένα χρόνο, στη καλύτερη περίπτωση. Δεν έχει νόημα να έρθουν σωσίβιες λέμβοι, όταν το πλοίο θα έχει βυθιστεί.

Τα μέτρα που ανακοίνωσαν προχθές οι τρεις υπουργοί δεν ευνοούν ούτε τους μισθωτούς ή τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά ούτε τις επιχειρήσεις. Αντί οι τελευταίες να ενισχυθούν, τους προσφέρεται σιωπηλώς η αλλαγή των όρων και των συμβάσεων, σε βάρος των εργαζόμενων. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ είναι το δώρο του Πάσχα που μεταφέρεται για το καλοκαίρι, ή όποτε πάρει ο κάθε εργαζόμενος την άδεια του. Ας υποθέσουμε ότι η αναβολή διευκολύνει τις επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα: γιατί να εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις που δεν έχουν; Mήπως θυμάστε τα περί κατάργησης των δώρων, που ψέλλιζε προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης;

Δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν οι πρωθυπουργικές ευχαριστίες στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ: πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, όταν οι προσλήψεις των 2000 έγιναν με καθυστέρηση παρά την πανδημία και ενώ εκκρεμούν ακόμη, από το 2019, οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού.

Όταν ενώ ακόμη και η βρετανική κυβέρνηση αποφασίζει να καλύψει το 80% του μισθού των εργαζομένων που θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι χωρίς να εργάζονται, η μετατροπή των εργαζόμενων σε επιδοματούχους των 400 ευρώ το μήνα, δεν είναι παρά η αηδιαστική ονείρωξη του υπουργού που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με τόσα λίγα, αν είναι κλεισμένοι στο σπίτι. Λες και δεν έχουν φροντιστήρια -και δη ιδιαίτερα τώρα- να πληρώσουν, λογαριασμούς και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μέσω του σοκ και δέους που προκαλούν οι θάνατοι και πανδημία, η ΝΔ εκμεταλλεύεται τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση για να επιβάλλει μια νεοφιλελεύθερη ατζέντα που επιδιώκει να αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία. Όπως σωστά τόνισε ο Ε. Τσακαλώτος, μετά το πράσινο φως της Κομισιόν στις κυβερνήσεις να πάρουν όσα μέτρα οι ίδιες θεωρούν αναγκαία για την διάσωση της οικονομίας τους, η ΝΔ δεν έχει την παραμικρή δικαιολογία για να μην κάνει όσα απαιτούνται για τη διάσωση της χώρας και των ανθρώπων της.

Άρθρο στο tvxs.gr

Σχολιάστε