My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Ο κιλκισιώτικης καταγωγής πρωταθλητής

Ο Έλληνας πρωταθλητής της γυμναστικής, Βασίλης Τσολακίδης, είναι συμπατριώτης μας καθότι κατάγεται απ` την Ακροποταμιά. Χθες Τρίτη, κατέλαβε τελικά την 6η θέση στους παράλληλους ζυγούς, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, για να χρηστεί έτσι ως ένας απ` τους ελάχιστους Έλληνες Ολυμπιονίκες (τον τίτλο αυτό φέρουν όσοι καταλαμβάνουν μέχρι και την 6η θέση) σ` αυτήν την Ολυμπιάδα.

Βέβαια, οι βλέψεις του Κιλκισιώτικης καταγωγής πρωταθλητή μας έφταναν ως και τα μετάλλια, αλλά έστω και η 6η θέση εισπράχτηκε απ` όλους ως μια σημαντική επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού σ` αυτήν την άνυδρη χρονιά από άποψη επιδόσεων για τη χώρα μας.

Αφιέρωμα

Το ΕΘΝΟΣ της περασμένης Κυριακής δημοσίευσε ένα εκτενές αφιέρωμα στον Β. Τσολακίδη, στο οποίο η Μαρία Καούκη μεταξύ άλλων έγραφε:

Ο… πρωτάρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες ετοιμάζεται για τον τελικό του δίζυγου την ερχόμενη Τρίτη με το μυαλό στην οικογένειά του, η οποία αποτελεί για τον ίδιο το μεγαλύτερο κίνητρο για διάκριση. Αν και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για άνθρωπο μοναχικό, ο μόλις 33 ετών πολύτεκνος δηλώνει λάτρης των αυτοκινήτων και της γρήγορης οδήγησης.

Ο Βασίλης Τσολακίδης μαζί με τα παιδιά του Στέφανο, Παναγιώτα και Θανάση. Ο Ελληνας αθλητής προσπαθεί να ξεκλέβει χρόνο από το βαρύ πρόγραμμά του για να βρίσκεται κοντά τους.

Ο Βασίλης Τσολακίδης μαζί με τα παιδιά του Στέφανο, Παναγιώτα και Θανάση. Ο Ελληνας αθλητής προσπαθεί να ξεκλέβει χρόνο από το βαρύ πρόγραμμά του για να βρίσκεται κοντά τους.

Ο 11χρονος Στέφανος, η Παναγιώτα που είναι 10 ετών, ο 5χρονος Θανασάκης και ο Bενιαμίν Φώτης, ο οποίος θα κλείσει τα τρία σε περίπου μισό χρόνο περιμένουν ένα δώρο από τον πατέρα τους, Βασίλη Τσολακίδη. Ενα Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο μόλις 33χρονος πολύτεκνος αγωνίζεται στις 7 Αυγούστου στον τελικό των παράλληλων ζυγών της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Ο προπονητής του Αλέκος Ιωακειμίδης γνωρίζει ότι αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τον ποντιακής καταγωγής αθλητή του το γεγονός πως τα παιδιά του θα δουν είτε από κοντά είτε από την τηλεόραση τον τελικό… «Ακόμη δεν γνωρίζω αν θα έρθουν εδώ, στο Λονδίνο.

Ο προπονητής μου θέλει να είναι τα παιδιά κοντά μου. Ακόμα και στις προπονήσεις! Υπάρχουν φορές που ζητάει να έρθουν στο γυμναστήριο μαζί μου. Αυτό το κάνει όταν δεν είμαι σε καλή φόρμα. Θέλει τα παιδιά μου εκεί, προκειμένου να βάλω τα δυνατά μου για να μην τα απογοητεύσω. Να χαρούν για τον μπαμπά τους!», τόνισε ο πρωτάρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Βασίλης Τσολακίδης στο «Εθνος της Κυριακής».

Οντας η μεγάλη του αδυναμία, ο 33χρονος βάζει τα παιδιά πάνω απ' όλα, ακόμα και απ' τον ίδιο...

Όντας η μεγάλη του αδυναμία, ο 33χρονος βάζει τα παιδιά πάνω απ’ όλα, ακόμα και απ’ τον ίδιο…

Μπορεί τα παιδιά να παρακολουθούν τον πατέρα τους ακόμα και στις προπονήσεις, από την άλλη όμως, τα δύο από τα τρία αδέρφια του δεν άντεχαν να τον δουν στον προκριματικό. Είχαν πολύ άγχος κι έφυγαν από το σπίτι… «Πάρτε μας τηλέφωνο να μας πείτε τι έκανε», είπαν στους υπόλοιπους της εικοσαμελούς οικογένειας του γυμναστή που κατάγεται από την Ακροποταμιά του Κιλκίς. Ολοι μαζί ζουν σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στο χωριό Μεσαίο, 22 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δεμένη οικογένεια, παραδοσιακή.

«Μένουμε όλοι μαζί. Οι γονείς μου, τα τρία αδέρφια μου (όλα αγόρια), οι γυναίκες μας και τα παιδιά μας. Τρώμε μαζί το ίδιο φαγητό. Κάθε μέρα μαγειρεύει μία από τις γυναίκες της οικογένειας κι έπειτα δέχεται την κριτική όλων μας!», είπε γελώντας.

Μαζί με τη μαμά και σύζυγο, Γεωργία Στράκα και τον Βενιαμίν Φώτη, η οικογένεια Τσολακίδη σε απαρτία.

Μαζί με τη μαμά και σύζυγο, Γεωργία Στράκα και τον Βενιαμίν Φώτη, η οικογένεια Τσολακίδη σε απαρτία.

Ο Βασίλης Τσολακίδης μιλάει λίγο και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για άνθρωπο μοναχικό που επιζητεί την ησυχία του. Η ζωή του όμως αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Λατρεύει να ζει μέσα στις παιδικές φωνές και λέει την πιο εύστοχη ατάκα σε μια συζήτηση! Μπορεί να είναι τρεις λέξεις μόνο, όμως αναδεικνύουν πάντα το εξαιρετικό του χιούμορ… Οταν αναζητά ηρεμία πηγαίνει έως την Ποτίδαια της Χαλκιδικής για να ψαρέψει σαρδέλες: «Είναι διαφορετικό αυτό το ψάρεμα από τα άλλα. Δεν έτρωγα τα ψάρια με τα κόκαλα, παρά μόνο τις σαρδέλες. Γι’ αυτό δεν ψαρεύω κάτι άλλο κι έπειτα πάω την ψαριά στα παιδιά μου!»

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η άλλη του μεγάλη αγάπη: «Μ’ αρέσουν τα αυτοκίνητα και η γρήγορη οδήγηση». Ο αδερφός του Σωκράτης είχε κατακτήσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα ράλι το 2003, ενώ μετράει πολλές συμμετοχές στο Ράλι Ακρόπολις. Την ίδια αγάπη έχει και ο πρωταθλητής του μονόζυγου, Βλάσης Μάρας γι’ αυτό κι πρόεδρος της ομοσπονδίας της γυμναστικής, Σάκης Βασιλειάδης, τους επέτρεψε να οδηγούν μόνο αυτοκίνητα που δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, πριν από τους Αγώνες του Λονδίνου. Ο άλλος του ο αδερφός, ο μικρότερος, ο Κασσιανός παίζει λύρα και στις γιορτές χορεύουν οικογενειακώς ποντιακά τραγούδια, ασταμάτητα…

Η πορεία του στον αθλητισμό είναι γεμάτη τίτλους και διακρίσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η πορεία του στον αθλητισμό είναι γεμάτη τίτλους και διακρίσεις τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η σύζυγός του, Γεωργία Στράκα, αργυρή πρωταθλήτρια Ευρώπης της ρυθμικής γυμναστικής με το ανσάμπλ, δεν του… γκρινιάζει. Απεναντίας. «Ευτυχώς έχει υπάρξει αθλήτρια και δείχνει κατανόηση. Η Γεωργία ήταν ετοιμόγεννη όταν έπρεπε ν’α αγωνιστώ σε μίτινγκ στο Κατάρ, αλλά δεν μου ζήτησε να μη φύγω. Νόμιζα ότι δεν θα προλάβω τον τοκετό. Ομως, μου έκανε… τη χάρη και γέννησε λίγες ώρες αφού επέστρεψα στην Ελλάδα». Μόνο τότε είπε «φτάνει» η Γεωργία κι εννοούσε ότι δεν θα δοκιμάσουν ν’ αποκτήσουν και πέμπτο παιδί. Ηξερε ότι ο σύντροφός της ήθελε να δημιουργήσει μια οικογένεια όμοια με των γονιών του κι ήταν σύμφωνη και σ’ αυτήν την επιθυμία του. Γνωρίστηκαν το 1997 στο γυμναστήριο της Μίκρας κι από τότε είναι μαζί. Αγαπημένοι ονειρεύονται και δημιουργούν…

ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Ο Βασίλης Τσολακίδης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη γυμναστική σε ηλικία έξι χρόνων. Στην αρχή, προτιμούσε τον πλάγιο ίππο από τους παράλληλους ζυγούς.

Ο Βασίλης Τσολακίδης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη γυμναστική σε ηλικία έξι χρόνων. Στην αρχή, προτιμούσε τον πλάγιο ίππο από τους παράλληλους ζυγούς.

Στα μαθηματικά ήταν ξεφτέρι. Γι’ αυτό και σαν υπολογιστής αφαιρεί και προσθέτει ασκήσεις στο πρόγραμμά του, ώστε και το ρίσκο να αποφύγει και τον στόχο του να πετύχει… Σχολαστικός είναι κι ο απόλυτα επιτυχημένος προπονητής του, Αλέκος Ιωακειμίδης, που έχει ακόμη δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι ισάριθμα μετάλλια (2000, Σίδνεϊ: Αργυρό, Ταμπάκος, 2004, Αθήνα: Χρυσό, Ταμπάκος). «Σχολαστικός μόνο; Κουραστικός είναι και του το λέω!», είπε και γέλασε ο Τσολακίδης.

Ο 33χρονος αρχισε την ενασχόλησή του με τη γυμναστική σε ηλικία έξι χρόνων. Προτιμούσε τον πλάγιο ίππο από τους παράλληλους ζυγούς, αγώνισμα στο οποίο διακρίνεται, αλλά λόγω ενός τραυματισμού στον αγκώνα δεν μπορούσε να συνεχίσει σ’ αυτό το όργανο. Ισως δει τον γιο του Στέφανο, ο οποίος του μοιάζει εκπληκτικά, να τα καταφέρνει. «Δεν νομίζω. Μου τον… έφαγε ο Μάρας! Του αρέσει το μονόζυγο! Είναι καλός. Κάποια στιγμή σταμάτησε, αλλά επανήλθε χωρίς να του το ζητήσω εγώ. Ποτέ δεν τον παρότρυνα να ασχοληθεί με τη γυμναστική. Μόνος του το ζήτησε και τον αφήνω να λειτουργεί όπως επιθυμεί», υποστηρίζει για τον γιο του, ο οποίος ακολουθεί κατά πόδας τα βήματά του.

Θα βάλω τα δυνατά μου για να χαρούν τα παιδιά μου

Ο Στέφανος, ηλικιακά θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Αγώνες του Ρίο, το 2016. Λέτε να δούμε πατέρα και γιο στην ίδια διοργάνωση; Εκπληκτικό θα ήταν… Προς το παρόν, προέχει ο τελικός του μπαμπά στο Λονδίνο και μέχρι να έρθει η ώρα, «σκοτώνει» τον λίγο ελεύθερο χρόνο που έχει -μεταξύ των προπονήσεων- με μάχες στο τάβλι.

Σε όλες χάνει… με κατεβασμένα τα χέρια από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας του, Σάκη Βασιλειάδη. «Πάρε το μετάλλιο εσύ και θα σε αφήσω εγώ να με νικήσεις» του έταξε ο επικεφαλής της γυμναστικής στην Ελλάδα.

Σχολαστικό και... κουραστικό θεωρεί ο Βασίλης Τσολακίδης τον προπονητή του, Αλέκο Ιωακειμίδη, ο οποίος μετρά δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ισάριθμα μετάλλια.

Σχολαστικό και… κουραστικό θεωρεί ο Βασίλης Τσολακίδης τον προπονητή του, Αλέκο Ιωακειμίδη, ο οποίος μετρά δύο συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ισάριθμα μετάλλια.

Μα τον απείλησε κιόλας, δείχνοντάς τη λίμνη με το γεφυράκι μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό: «Το βλέπεις αυτό; Κακομοίρη μου, αν δεν πας καλά από εκεί θα σε πετάξω και θα πάρεις χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στις καταδύσεις». «Οικογένεια» είναι και στη γυμναστική γι’ αυτό και αισθάνεται καλά ο Βασίλης Τσολακίδης.

Βρήκε τα «κουμπιά» του ο Σάκης Βασιλειάδης και κατάφερε να τον χειριστεί καλά, όπως «αγκάλιασε» και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο Λονδίνο σαν να είναι δικά του. Ο αθλητής του Αλέκου Ιωακειμίδη είναι από τους λίγους γυμναστές παγκοσμίως που έχει δώσει το όνομά του σε δύο ασκήσεις, τις οποίες εμπνεύστηκε ο ίδιος και τις κατοχύρωσε… «Τσολακίδης 1» και «Τσολακίδης 2» λέγονται οι κληρονομιές που άφησε στο άθλημα, αλλά και στον γιο του για να ανέβει στο πόντιουμ και να αγωνιστεί «κουβαλώντας» ένα βαρύ όνομα της γυμναστικής στις πλάτες του.

Σχολιάστε