My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ορυχεία χρυσού και στην ΠΓΔΜ;

Το ζήτημα της αξιοποίησης ενός ακόμα μεταλλοφόρου κοιτάσματος χαμηλής περιεκτικότητας σε χρυσό στα Βαλκάνια φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος.

Πρόκειται για ορυχείο χρυσού στην τοποθεσία Ilovitza της ΠΓΔΜ.  Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, η περιεκτικότητα των εδαφών σε χρυσό δεν υπερβαίνει τα 0,32 γραμμάρια/τόνο, σύμφωνα με την εταιρεία, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι το κοίτασμα περιλαμβάνει 3,8 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού. Η εταιρεία δηλώνει ότι ο χρυσός και ο χαλκός θα παράγονται ως συμπύκνωμα, το ορυχείο θα κατασκευαστεί το 2015 και θα είναι έτοιμο για παραγωγή στα μέσα του 2017. Παραμένει όμως άγνωστο αν θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία εκχύλισης κυανίου ή αν έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σύμφωνα όμως με τη Διεθνή Συνθήκη του Espoo για τη Διασυνοριακή Ρύπανση, η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι “επηρεαζόμενα μέλη”. Επομένως έχουν βαρύνουσα άποψη στη διαδικασία έγκρισης και η χώρα όπου πρόκειται να γίνει το έργο οφείλει να παράσχει στο κοινό των περιοχών που πιθανόν να επηρεαστούν πλήρη και έγκαιρη πληροφόρηση και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σχόλια
One Response to “Ορυχεία χρυσού και στην ΠΓΔΜ;”
  1. Ο/Η Σ. Δημητριάδης λέει:

    Ως “επηρεαζόμενα μέλη” φαίνεται πως πιθανότατα θα έχουμε εδώ στο Κιλκίς έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και βαρύνουσα γνώμη για τα σχέδια λειτουργίας του ορυχείου χρυσού στην Ilovitza της ΠΓΔΜ.

    Για τα σχέδια λειτουργίας του ορυχείου χρυσού στα Κρούσια δεν είχαμε ούτε έγκαιρη, ούτε έγκυρη πληροφόρηση, ούτε και θέλουν να έχουμε βαρύνουσα γνώμη. Τι Διεθνής Συνθήκη Espoo και πράσινα άλογα. Αυτά ισχύουν για τα διασυνοριακά. Ά όλα κι’ όλα, τα του οίκου μας μόνοι μας και στα μουλωχτά.

    Ά ρε πατρίδα.

Σχολιάστε