My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ομόφωνο “όχι” στα φωτοβολταϊκά

Την πλήρη εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων της ΠΕ Κιλκίς από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – φωτοβολταϊκά, ζητά ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος του νομού, οι κτηνοτρόφοι και κινήσεις πολιτών.

Κι αυτό, καθώς βοσκοτόπια βρίσκονται στο στόχαστρο εταιρειών και τα φωτοβολταϊκά εκτοπίζουν την κτηνοτροφία.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι είναι απαραίτητη η υλοποίηση των έργων εκείνων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το τοπικό δυναμικό να συμμετάσχει και να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως και στην ΠΕ Κιλκίς, εταιρείες με φωτοβολταϊκά, μετά τις ιδιωτικές εκτάσεις, στρέφουν την προσοχή τους σε εκτάσεις που έχουν δημόσιο χαρακτήρα και οι οποίες χρησιμοποιούνται από κτηνοτρόφους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, για την εγκατάσταση ήπιων μορφών ενέργειας υπήρξαν στην Π.Ε. Κιλκίς 1.780 αιτήσεις που αφορούσαν σε συνολική έκταση 70.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 16.000 χαρακτηρίστηκαν ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τα 38.000 ως απλή γεωργική γη και τα 10.394 ως βοσκότοποι.

Η αντίδραση τότε (πριν δύο περίπου χρόνια) έγινε με έγγραφό του αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και προς τους βουλευτές του Κιλκίς.

«’Εχουμε ενημερώσει το υπουργείο για τον κίνδυνο από τη χρήση των βοσκοτόπων λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται για να καλύψουν δικαιώματα των κτηνοτρόφων της ΠΕ Κιλκίς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βεργίδης.

«Η πράσινη ανάπτυξη, η παραγωγή ενέργειας από το ηλιακό φως είναι ευπρόσδεκτη και επιθυμητή μορφή ανάπτυξης αρκεί να τεθούν αρμοδίως και να συμφωνηθούν έντιμοι κανόνες», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης, προσθέτοντας πως σ’ αυτούς τους κανόνες, πρωταγωνιστική θέση έχει η εξαίρεση των κοινόχρηστων και των βοσκήσιμων εκτάσεων από τις προσφερόμενες χρήσεις για ΑΠΕ.

Ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης και πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Χωροταξίας της Π.Ε. Κιλκίς την περίοδο 2019-2020, παρουσίασε τα στοιχεία για το φλέγον αυτό θέμα.

Από τα μέλη της Ομάδας Παρέμβασης Πολιτών επισημάνθηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάπτυξη των ΑΠΕ να γίνει με χωροθέτηση, με κανόνες, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της πράσινης οικονομίας με παράλληλη στήριξη του τοπικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα, θέση με την οποία συμφώνησε το σύνολο των συμμετεχόντων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της “Ομάδας Παρέμβασης Κιλκίς” (ΟΠΑΚ) στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή και της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ειρήνη Αγαθοπούλου, του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Γιώργου Φραγγίδη, της περιφερειακής συμβούλου με την παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» Εφης Ναβροζίδου, του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Παπουλίδη, των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου των δήμων Κιλκίς και Παιονίας, Αλέκου Σημαιοφορίδη και Θωμά Καρυπίδη, αντίστοιχα και υπηρεσιακών στελεχών της Π.Ε. Κιλκίς.

Πηγή: Δελτίο τύπου από ΠΕ Κιλκίς

Σχολιάστε