My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ομιλία για το φορολογικό

Ομιλία Γιώργου Φραγγίδη, βουλευτή Κιλκίς, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» – Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019:

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα ένα ακόμα πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στην ελληνική κοινωνία και κατέληξε σε μια άτολμη νομοθέτηση. Ακριβώς όπως έγινε και με το Αναπτυξιακό, λίγο καιρό πριν. Μεγάλα λόγια και υποσχέσεις, δημιουργία ελπίδας, ματαίωση. Επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

 Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Υποσχεθήκατε μεταρρύθμιση και ανάπτυξη. Φροντίσατε, μάλιστα, να συμπεριλάβετε αυτές τις λέξεις στο  μεγαλεπήβολο τίτλο του νομοσχεδίου.

Ουσιαστική μεταρρύθμιση δε φέρνετε, όμως. Αυτό θα απαιτούσε δομική αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, πράγμα που εσείς δενκάνετε, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις σας.

Δεν εξασφαλίζετε τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθεί περιβάλλον ευνοϊκό για επενδύσεις.Εμφανιστήκατε ανέτοιμοι και σε αυτό το νομοθέτημα και επιπλέον το φέρνετε με fasttrack διαδικασίες στη Βουλή.

Ούτε το ζητούμενο της ανάπτυξηςεπιτυγχάνετε. Για άλλη μια φορά επιβαρύνετε τη μεσαία τάξη, που χτυπήθηκε αλύπητα τα προηγούμενα χρόνια, που σήκωσε δυσανάλογα το βάρος της οικονομικής κρίσης και σχεδόν εξαφανίστηκε.

Υποσχεθήκατε φοροελαφρύνσειςκαι αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ποιους όμως ανακουφίζετε με τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου; Πάντως όχι τα μεσαία και λαϊκά στρώματα. Σ’ αυτούς στηρίζεστε και πάλι, για να μπορέσετε να επιτύχετε τα  πλεονάσματα των 7 δις €.

Οι κάποιες μικρές ελαφρύνσεις φυσικών προσώπων δεν αφορούν τους βασικούς τροφοδότες της οικονομίας, τους μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα από 20.000 – 50.000 €. Γιαυτούς,οι μειώσεις είναι από πολύ μικρές έως ανύπαρκτες. Οι φορολογούμενοι που συνεισφέρουν το 53% του συνολικού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων δε θα δουν παρά μόνο τις αστείες μειώσεις των 17-37 € στον ετήσιο φόρο τους.

Πρέπει να καταλάβετε,όμως, ότι αυτοί οι πολίτες δεν έχουν να δώσουν άλλα. Έχουν «στεγνώσει». «Ουκ αν λάβoις παρά του μη έχοντος». Η παρατεταμένη επιβάρυνσή τους αποτελεί πλέοναπειλή για την κοινωνική συνοχή.

Η δυσανάλογη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων,με τους  έμμεσους να υπερτερούν, δείχνει άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών και μια οικονομία που δε βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 προβλέπεται αύξηση εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 264 εκ.€ και αυξήσεις φόρων επί αγαθών και υπηρεσιών κατά 979 εκ.€. Πώς μπορεί αυτό να σημαίνει μείωση των φόρων, όπως ισχυρίζεστε; Δεν αποτελείένα παράδοξο του προϋπολογισμού;

Με την υποχρέωση πραγματοποίησης του 30% των δαπανών του εισοδήματος μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, πιστεύετε ότι τα χαμηλά εισοδήματα θα μπορέσουν να διασφαλίσουν το αφορολόγητό τους και να μην επιβαρυνθούν με την επιβολή ποινής που προβλέπετε;

Το μέτρο του 30%,για να έχει πραγματικό αντίκρισμα, θα έπρεπε να συνοδεύεται από το κίνητρο της απαλλαγής τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και τη θέσπιση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Θετικό το μέτρο για την προσέλκυση αλλοδαπών μέσω  μεταφοράς της φορολογικής τους έδρας στη χώρα μας, αν και περιορισμένης επίδρασης στην οικονομία μας. Θα ήταν πιο ωφέλιμο να δοθούν κίνητρα και σε Έλληνες πολίτες που, λόγω κρίσης, μετέφεραν τη φορολογική τους έδρα σε άλλες χώρες.Θα πρέπει επίσης ναλάβετε υπόψη σας, ότι ίσωςπροκύψουν ζητήματα από τη μη φορολόγηση του εισοδήματος στον τόπο παραγωγής του, τη φορολόγηση του παγκόσμιου εισοδήματος, την αρνητική διάθεση των άλλων χωρών για το μέτρο αυτό, κλπ.

Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 28% στο 24% στις επιχειρήσεις, θα ήταν σωστό να συνδεθεί με την απασχόληση(νέες θέσεις εργασίας καιμετατροπή ημιαπασχόλησηςσε πλήρη) και τις επενδύσεις (σε έρευνα, καινοτομία, τεχνολογικό εξοπλισμό και γενικά την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος).

Η μείωση του φόρου των μερισμάτων από το 10% στο 5%, θετική μεν αλλά αφορά πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων, αφού οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασανίζονται από το τέλος επιτηδεύματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, την τάση αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και άρα του ΕΝΦΙΑ.

Σωστό θα ήταν, εφόσον τα μνημόνια τελείωσαν, να καταργηθούν όλοι αυτοί οι φόροι που επέβαλε η κρίση: ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος,και όλοι οι έκτακτοι φόροι-απόρροια των μνημονίων.

Το Κίνημα Αλλαγής, για τη στήριξη των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, προτείνει την πλήρη απαλλαγή από φορολογία εισοδήματος και από τις εισφορές για τον κλάδο κύριας σύνταξης για τα τρία πρώτα χρόνια και κατά 50% για τα επόμενα δύο.

Επίσης, προτείνει για κάθε 100 € που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, να απαλλάσσεται από τη φορολογία για 150 €.

Όσον αφορά τις διατάξεις για τα αγροτικά εισοδήματα, θεσπίζετε φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Καλό το μέτρο αλλά ελλιπές. Δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης κινήτρου των αγροτών για παράδοση των προϊόντων τους στους συνεταιρισμούς.

Εμείς προτείνουμε τα έσοδα από τις παραδόσεις προϊόντων στους συνεταιρισμούς να λογίζονται μειωμένα κατά 35%.Επίσης, γενικότερα για το εισόδημα των αγροτών προτείνουμε, εκτός από το φορολογικό συντελεστή 9% για εισόδημα μέχρι 10.000 €, συντελεστή 13% για το υπερβάλλον φορολογητέο εισόδημα.

Στην τροπολογία που καταθέσαμε, προβλέπονται επίσης απαλλαγή φόρου για τις αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις -πλην της ενιαίας ενίσχυσης άνω των 20.000 ευρώ- καθώς και εξαίρεση των αγροτεμαχίων από το συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ.

 Οι πολίτες έχουν την ανάγκη ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα τους ενισχύει, θα τους δίνει κίνητρα και θα αποτρέπει τις τάσεις φοροδιαφυγής. Αντ’ αυτού, εξακολουθούν να βλέπουν απέναντί τους ένα κράτος-τιμωρό, που χρησιμοποιεί το βασικό εργαλείο του, το φορολογικό, για να τους τιμωρήσει και να τους υφαρπάξει τα αποκτηθέντα με κόπο.

Το βίντεο με την ομιλία:

Σχολιάστε