My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Οι παρανομίες στις Σκουριές

skouries1Υπόμνημα του προέδρου του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλη Παπαγεωργίου.

Τις παρανομίες που συντελούνται στις Σκουριές από την «Ελληνικός Χρυσός» και την «Eldorado Gold», το προστατευτικό ρόλο της αστυνομίας στις παρανομίες αυτές, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής δικαιοσύνης απαριθμεί σε ενημερωτικό υπόμνημα, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, Τόλης Παπαγεωργίου, που πρωτοστατεί στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής κατά της σχεδιαζόμενης εξόρυξης χρυσού.

Το υπόμνημα έχει σκοπό να ενημερώσει και να καταδείξει τις κατά νόμον συνέπειες όλων των υπευθύνων, ηθικών αυτουργών και όσων, κατά παράβαση καθήκοντος, διαπράττουν εγκληματική αμέλεια, στη καταστροφή του δάσους στη περιοχή. Κυρίως όμως της ΕΛ.ΑΣ. που με δυνάμεις καταστολής, χημικά, βία και διώξεις, προστατεύει την εταιρεία και της εξασφαλίζει τη δυνατότητα να παρανομεί ανενόχλητη, καταπατά δικαστική απόφαση και εμποδίζει τους κατοίκους να κυκλοφορούν σε δημόσιους δασικούς δρόμους, ώστε να μην βλέπουν και καταγγέλλουν τις παρανομίες, αλλά και μην διαδηλώνουν ή προσπαθούν να τις σταματήσουν. Επισημαίνεται όμως και η στάση της ελληνικής δικαιοσύνης, που διώκει τους πολίτες που διαμαρτύρονται για τις παρανομίες, «επιβεβαιώνοντας τις ανακοινώσεις της “Eldorado Gold” ότι τυγχάνει της στήριξης της ελληνικής δικαιοσύνης».

skouries2Το υπόμνημα κοινοποιείται στο πρωθυπουργό, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και στους βουλευτές του νομού. Απευθύνεται δε στον Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιο Χονδρό, σε αστυνομικές δημοτικές δασικές και πολεοδομικές υπηρεσίες της περιοχής, αλλά και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β.Ελλάδας και στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Β.Ελλάδας.

Με το υπόμνημα ζητείται επίσης να ληφθούν υπόψη οι παρανομίες που συντελούνται στις Σκουριές, να σταματήσουν σήμερα όλες οι παράνομες εργασίες, να πάψει η ΕΛ.ΑΣ. να προστατεύει τις παράνομες ενέργειες της εταιρείας με την παρουσία των δυνάμεων καταστολής, αλλά και να πάψουν οι συλλήψεις πολιτών που διαμαρτύρονται για τις παρανομίες, να σταματήσει η ελληνική δικαιοσύνη να κινεί δίωξη κατά των κατοίκων που αντιδρούν και διαδηλώνουν κατά των παράνομων ενεργειών της εταιρείας, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. που συνεργεί στις παρανομίες.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, οι παρανομίες είναι: α) η κύρια πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των έργων των μεταλλευτικών Εγκαταστάσεων Σκουριών, β) η κύρια οδός μεταφοράς αποβλήτων, φυτικής γης, υλικών κατασκευής των φραγμάτων των χώρων απόθεσης και των συμπυκνωμάτων του εργοστασίου εμπλουτισμού στο Στρατώνι, γ) παράνομα/ αυθαίρετα κτίσματα που καταγράφονται στο Πρωτόκολλο Αυθαιρέτων και στην έκθεση αυτοψίας 1138/05.12.2012 του Γραφείου Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, δ) το Εργοστάσιο Εμπλουτισμού, το οποίο στερείται έγκρισης δόμησης και όλων των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών, ε) το Φράγμα Καρατζά, για το οποίο δεν έχει εκδοθεί άδεια κατασκευής, και στ) η παρακαμπτήριος για το τμήμα της δημόσιας δασικής οδού Χοντρό Δέντρο-Σκουριές- Γύφτισσα που καταλαμβάνεται από το όρυγμα.

enet.gr

Σχολιάστε