My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Οι κατσαπλιάδες με τους…

…μπουρζουάδες παρέα;

Του Τάσου Παππά.


Όλες οι κοινοτοπίες κρύβουν αλήθειες. Το πρόβλημα δημιουργείται λόγω της συνεχούς και ενίοτε άστοχης χρήσης τους. Η υπερβολή υπονομεύει το φορτίο αλήθειας που κουβαλούν. Δεν το ακυρώνει όμως.

Η φράση «ποτέ μη λες ποτέ» είναι κλισέ και την επιστρατεύουν πολιτικοί και δημοσιολόγοι προκειμένου να εξηγήσουν καταστάσεις και γεγονότα που πριν εμφανιστούν στη δημόσια σφαίρα ουδείς πίστευε ότι ήταν δυνατόν να συμβούν.

Αρκετές φορές η ζωή έχει ξεπεράσει και την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Ιδού ορισμένα τρανταχτά παραδείγματα από την πολιτική που σε υποχρεώνουν να επανεξετάζεις διαρκώς τις βεβαιότητές σου:

● Τον Ιούνιο του 1989 οι νικητές και οι ηττημένοι του Εμφυλίου συνασπίστηκαν και σχημάτισαν την κυβέρνηση Τζαννετάκη για να εξουδετερώσουν τον κοινό αντίπαλό τους, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η απόφαση των δύο ηγεσιών χαιρετίστηκε ως μια πράξη μεγάλου συμβολισμού που έβαζε τέλος και τυπικά στον εμφύλιο πόλεμο. Η συμφιλίωση είχε επέλθει, όπως υποστήριζαν οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος.

● Τον Νοέμβριο του 1989 οι ενάρετοι της Νέας Δημοκρατίας που έδιναν μάχη για να εκκαθαρίσουν τη χώρα από τις εστίες της διαφθοράς δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργαστούν στην οικουμενική κυβέρνηση υπό τον Ξ. Ζολώτα με τους κλέφτες του ΠΑΣΟΚ που είχαν λεηλατήσει τη χώρα και ο αρχηγός τους Α. Παπανδρέου (Δον Κορλεόνε) αντιμετώπιζε βαριές κατηγορίες. Οι αποσυνάγωγοι της Δεξιάς που είχαν επικεφαλής τον Εφιάλτη συνεννοήθηκαν μια χαρά μ’ αυτούς που τους είχαν κλείσει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, αλλά είχαν ξεχάσει να πάρουν το κλειδί.

● Τον Νοέμβριο του 2011 οι δυνάμεις του σκότους (η Δεξιά, σύμφωνα με την παλιά πασοκική ορολογία) συνυπήρξαν αρμονικά με τις δυνάμεις του φωτός (εκεί ενέτασσε το ΠΑΣΟΚ τον εαυτό του τη δεκαετία του ’80) στην κυβέρνηση Παπαδήμου προκειμένου να σωθεί η χώρα από την οικονομική καταστροφή.

● Τον Ιούνιο του 2012 το κόμμα που ευθυνόταν για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και παρέδωσε καμένη γη το 2009 (η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ) τα βρήκε με κείνους που θεωρούσε πραγματικούς ενόχους για την κακοδαιμονία της χώρας οι οποίοι από το 1981 και μετά την υπερχρέωσαν κάνοντας κοινωνική πολιτική με δανεικά. Είχαμε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

● Τον Γενάρη του 2015 ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς συνεργάστηκε με ένα μικρό κόμμα της Δεξιάς με κεντρικό στόχο την κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας. Το μοντέλο αυτής της παράταιρης (από πολλές πλευρές) συμμαχίας επαναλήφθηκε και τον Σεπτέμβρη του 2015, παρά το γεγονός ότι η αιτία που είχε φέρει κοντά τα δύο κόμματα δεν υπήρχε πια. Υπέγραψαν και αυτά μνημόνιο, εφάρμοσαν και αυτά πολιτικές λιτότητας.

Τα έχουμε δει όλα λοιπόν; Σχεδόν. Υπάρχει κάτι ακόμη που αν προκύψει, θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Αν δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις (;) ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Κεγκέρογλου, Μανιάτης, Κωνσταντινόπουλος), είναι σφόδρα πιθανόν μετά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνήσουν.

Στην παρέα πρέπει να προσθέσουμε και τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες πολύ θα ήθελαν μια τέτοιου τύπου συμπόρευση. Δηλαδή, οι κατσαπλιάδες, οι τύραννοι, οι χουντικοί, οι νταραβεριζόμενοι με τη «17 Νοέμβρη», αυτοί που καίνε και πνίγουν τον κόσμο στο Μάτι και στη Μάνδρα, οι προδότες (Μακεδονικό), οι θαυμαστές του Μαδούρο και του Κιμ του Τρίτου με τις ελαττωματικές ιδέες, οι σκευωροί, αυτοί που είναι ό,τι πιο τοξικό παρουσιάστηκε στην Ελλάδα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που η θέση τους είναι στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (το αφήγημα της Ν.Δ. για τον ΣΥΡΙΖΑ), θα κάτσουν στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο με τους διεφθαρμένους, τους διαπλεκόμενους, τους ακροδεξιούς, τους υπηρέτες του Μαρινάκη και του Αλαφούζου, τους υπεύθυνους για την καταστροφή της χώρας, τους κατηγορούμενους για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος (η περιγραφή του ΣΥΡΙΖΑ για τη Ν.Δ.);

Επιστρέφοντας στην εισαγωγική κοινοτοπία -«ποτέ μη λες ποτέ»- οφείλουμε να μην αποκλείσουμε ούτε αυτή την εκδοχή. Νομίζω όμως ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ την επιθυμία τους προβάλλουν. Αυτό θέλουν να γίνει για να μη βρεθούν στη δύσκολη θέση να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Δεξιά χωρίς αυτοδυναμία.

Ξέρουν πολύ καλά ότι αν μπουν ξανά σαν φτωχός συγγενής σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ., δεν θα αποφύγουν ό,τι απέφυγαν την προηγούμενη φορά: την πλήρη απαξίωση και ίσως την εξαφάνιση του κόμματός τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν τερματίσει δεύτερος στην κούρσα, δεν έχει κανέναν λόγο να αυτοκτονήσει συμμαχώντας με τη Ν.Δ., με το κόμμα που το χωρίζουν σινικά τείχη, σύμφωνα με την ανάλυσή του.

Το ευνοϊκό για το ΠΑΣΟΚ σενάριο είναι να πιάσει η Ν.Δ. τον στόχο της αυτοδυναμίας. Το ευνοϊκό για τον ΣΥΡΙΖΑ σενάριο είναι νέες εκλογές με απλή αναλογική. Μέχρι τότε όμως έχουμε δρόμο.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε