My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Οι γιατροί, για τις γνωματεύσεις σε αθλητές

iatrikos_syllogos_kilkisΜε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς ενημερώνει ότι το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στη συνεδρίασή του στις 23/01/2013 συζήτησε το θέμα της χορήγησης των ιατρικών γνωματεύσεων από ιατρούς σε αθλητές – ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές χωρίς προηγούμενη εξέταση, με αφορμή τις αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα στην τηλεοπτική εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ».

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

Επισημαίνουμε στους ιατρούς οι οποίοι σύμφωνα με τη νομοθεσία (Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων – άρθρο 18) δικαιούνται να προβαίνουν σε εξετάσεις των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών και σε θεώρηση των Καταστάσεων Υγείας αυτών και είναι ιατροί με ειδικότητα Αθλίατρου, Ορθοπαιδικού, Παθολόγου, Καρδιολόγου, Γενικού Ιατρού καθώς και Αγροτικούς ιατρούς, ότι είναι απαράδεκτο, ποινικά και ηθικά κολάσιμο να χορηγείται πιστοποιητικό υγείας σε αθλητές χωρίς προηγούμενη κλινικοεργαστηριακή εξέταση αυτών, γεγονός το οποίο πρωτίστως θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των αθλητών αφού μπορεί να έχει δυνητικά μοιραίες επιπτώσεις, ενώ για τους ιατρούς η χορήγηση ψευδούς γνωμάτευσης επισύρει πειθαρχική δίωξη με προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές για τη θεώρηση των Καταστάσεων Υγείας αναφέρονται αναλυτικά στο προαναφερθέν άρθρο 18 του Κ.Α.Π. και είναι: Γενική αίματος, ΤΚΕ, Σάκχαρο αίματος, Ουρία αίματος, Ουρικό οξύ αίματος, Χοληστερίνη-τριγλυκερίδια, Αμυλάση, Κάλιο, γ-GT, Αλκαλική φωσφατάση, Κρεατινίνη, CK, SGOT, SGPT, Χολερυθρίνη, Γενική ούρων, Ηλεκτροκαρδιογράφημα, Υπερηχοκαρδιογράφημα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς με το υπ’ αρίθμ. πρωτ. 501/26-10-2012 έγγραφό του προς την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κιλκίς (Ε.Π.Σ.Κιλκίς) με κοινοποίηση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.) ζήτησε την τροποποίηση του άρθρου 18 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα και σε ιατρούς με ειδικότητα Πνευμονολόγου να θεωρούν τις Καταστάσεις Υγείας των ποδοσφαιριστών.

Όσον αφορά στη λειτουργία των ιατρείων που δημιουργήθηκαν με ευθύνη της Ε.Π.Ο. και υλοποίησαν στην περιφέρεια οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων (Ε.Π.Σ.) της χώρας, επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει καμία έγγραφη αίτηση για αδειοδότηση ιατρείου της Ε.Π.Ο. στο Νομό μας και ότι δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία παρόμοιων ιατρείων.”

Σχολιάστε