My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι βουλευτές, το μαντρί και…

Pappas Tasos1…οι ψηφοφόροι.

Του Τάσου Παππά

—————————————————-Τη γνωστή και πολύ αποτελεσματική τακτική «διαίρει και βασίλευε» υιοθετεί το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθειά του να κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης για τη φορολογία των ακινήτων. Απέναντί του έχει δύο μέτωπα αντιδράσεων. Από τη μια είναι οι βουλευτές των δύο μεγάλων περιφερειών της Αττικής που έχουν εξεγερθεί για τη βαριά φορολογία των αστικών ακινήτων και από την άλλη είναι οι βουλευτές των αγροτικών περιφερειών που μάχονται για να περιορίσουν τη φορολογία των χωραφιών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Σύγκλιση των δύο πτερύγων δύσκολα θα επιτευχθεί, γιατί η κάθε μία υποστηρίζει διαφορετικά συμφέροντα. Οι μεν τους μικρούς και μεσαίους ιδιοκτήτες των αστικών περιοχών, οι δε τους αγρότες.

Αυτό φυσικά το ξέρει ο υπουργός Οικονομικών που εμφανίζεται ανοιχτός να συζητήσει αλλαγές που θα είναι όμως «δημοσιονομικά ουδέτερες»! Δεν δείχνει να ανησυχεί. Αλλωστε, η μόνη πρόταση που ακούστηκε από τους διαφωνούντες ήταν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να επεκταθεί το χαράτσι, κατά τι μειωμένο, για έναν χρόνο ακόμη. Να θυμίσουμε ότι οι ίδιοι βουλευτές είχαν υποστηρίξει με ένταση πως το χαράτσι είναι βάρβαρο, ισοπεδωτικό μέτρο και επιπλέον αντισυνταγματικό. Αυτά που έλεγαν πριν από λίγους μήνες, σήμερα τα έβαλαν στην άκρη.

Δεν δείχνουν να ανησυχούν όμως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αντιπρόεδρος για την έκβαση της «μάχης» στη Βουλή. Συναντιούνται, εκφράζουν την κατανόησή τους για την αγωνία των βουλευτών οι οποίοι μεταφέρουν τη δυσφορία των ψηφοφόρων τους, αλλά έως εκεί. Πάνω απ’ όλα είναι η συνοχή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Γιατί, διαφορετικά, θα έχουμε εκλογές. Και οι κάλπες ενδεχομένως να βγάλουν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα κόμματα της συγκυβέρνησης και πιθανότατα θα στείλουν αρκετούς από τους διαφωνούντες στα σπίτια τους και στους καφενέδες της επικράτειάς τους να συζητούν με τους θαμώνες για το «τι πήγε στραβά και χάσαμε».

Μάλιστα, το είπαν καθαρά (πιο καθαρά δεν γίνεται) οι βουλευτές της Ν.Δ. προσερχόμενοι στη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Τετάρτη το βράδυ: «Εμείς δεν έχουμε σκοπό να ρίξουμε την κυβέρνηση. Να τη βοηθήσουμε θέλουμε για να διορθώσει τα λάθη της». Εχουν πετύχει μέχρι τώρα να φύγουν οι φόροι από το μαντρί – μέτρο που μάλλον μπήκε για να αποσυρθεί, έτσι ώστε να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν είναι αδιάλλακτη. Ουδείς, πάντως, μπορεί να εγγυηθεί στους βουλευτές και στις ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ ότι οι ψηφοφόροι τους θα μείνουν στο μαντρί. Αλλωστε, δεν τους προστατεύει από τους λύκους.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε