My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ντοκιμαντέρ για τον Λάζαρο Παυλίδη

Την ερχόμενη Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 και ώρα 19.00 θα προβληθεί απ`τη ΝΕΡΙΤ το ντοκιμαντέρ παραγωγής 2014 του Τάσου Ψαρά, για τον σπουδαίο Κιλκισιώτη λογοτέχνη Λάζαρο Παυλίδη.

paulidis-lazaros-001Κείμενο-επιμέλεια  :  Περικλής Σφυρίδης.

Αφήγηση                :   Κώστας Καστανάς

Φωτογραφία           :  Κωστής Παπαναστασάτος.

Μοντάζ                  :   Θοδωρής Ζαχαρόπουλος.

Σκηνοθεσία           :    Τάσος  Ψαρράς.

Ο Λάζαρος Παυλίδης γεννήθηκε το 1929 στο Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες και ανήκει στην πρώτη γενιά των μεταπολεμικών πεζογράφων μας. Γνώρισε όλα τα σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα: Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος, Γερμανική Κατοχή, Εμφύλιος, Χούντα των συνταγματαρχών, Μεταπολίτευση κ.λ.π. Από αυτή τη μακρά και επώδυνη αλυσίδα των πολιτικοκοινωνικών γεγονότων επιλέγει, ανάλογα με το θέμα που τον απασχολεί, το βιωματικό υλικό για τα βιβλία του: μυθιστορήματα και διηγήματα.

Από το πλούσιο συγγραφικό έργο του ξεχωρίζουν τα μυθιστορήματα «Καραβάν Σαράϊ» και «Χρυσός Νοικοκύρης» που έγιναν ταινία το πρώτο και σίριαλ γιά την ΕΡΤ το δεύτερο, οι «Λύκοι», «Ο Χωματόδρομος», «η Πολυκατοικία των φοιτητών» κ.ά, καθώς και πολλά διηγήματα όπως «Ο Τάκλης», «Ο Κλητήρας» κ.λ.π.

Ο Λ. Παυλίδης υπήρξε μια δραστήρια πνευματική προσωπικότητα του Κιλκίς. Έκανε πολιτιστικές εκπομπές στο τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό αλλά και από το ραδιόφωνο «Παρατηρητής» της Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφούσε στον τοπικό τύπο. Υπήρξε μέλος της Μακεδονικής Εταιρείας «Τέχνη» του Κιλκίς (ήταν παράρτημα της «Τέχνης» Θεσσαλονίκης). Πολλές από τις προτάσεις του για αναμόρφωση του Κιλκίς στον τομέα του πολιτισμού έγιναν πραγματικότητα: θερινό θέατρο, τουριστικό περίπτερο, μουσείο, πνευματικό κέντρο και πάνω απ’ όλα Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ο Παυλίδης έφυγε πρόωρα (2004) μια περίοδο που είχε ακόμη να δώσει πολλά, αφήνοντας για παρακαταθήκη στους νέους τα έργα του.

 

 

Σχολιάστε