My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

ΝΟΔΕ: Μήνυμα κατά των ναρκωτικών

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΝΟΔΕ ΚΙΛΚΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 26η ΙΟΥΝΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ  ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ:

Mε σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έχει καθιερωθεί η 26η Ιουνίου κάθε έτους να αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους. Στόχος η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις συνέπειες αφενός από την χρήση των ναρκωτικών ουσιών αφετέρου από την παράνομη διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ είναι διόλου ανησυχητικά και προκαλούν πονοκέφαλο στην παγκόσμια κοινωνία. Σύμφωνα δε με τα όσα έχουν δημοσιευθεί περισσότεροι από 300.000.000 άνθρωποι ή αλλιώς περίπου το 8% του πληθυσμού του πλανήτη έχουν έχουν κάνει έστω και μια φορά χρήση κάποιας ναρκωτικής – εξαρτησιογόνου ουσίας ενώ επιπροσθέτως περισσότεροι από 40.000.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της χρήσης ναρκωτικών.

Και όλα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία έρχονται να γίνουν ακόμη πιο τραγικά από την σημείωση ότι η παράνομη και απάνθρωπη βιομηχανία που έχει στηθεί και ακούει στο όνομα ναρκωτικά και διακίνηση τους  αποφέρει στις τσέπες ”κάποιων” εγκληματιών κέρδη περί τα 500 δισ. δολάρια.  Με την πρωτοκαθεδρία στις ναρκωτικές ουσίες να κατέχει η διακίνηση κάνναβης ενώ στον κύκλο των πωλήσεων ακολουθεί η ηρωίνη και η κοκαΐνη.

Στην χώρα μας η οποία αποτελεί μέρος της λεγόμενης <<βαλκανικής οδού>> σημαντικότερης οδού διακίνησης στην Ευρώπη της ηρωίνης τα δεδομένα είναι αποκαρδιωτικά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι χρήση οπιοειδών το 2017 έκαναν 1,8-2,5 άτομα ανά 1.000 κατοίκους, ενώ σε θεραπεία υποκατάστασης βρίσκονται 9.388 άτομα ενώ εις ό,τι αφορά την κοκαϊνη το 1,3% των ενηλίκων (15-64) έχουν κάνει χρήση έστω μία φορά σε όλη τη ζωή τους, το 0,6% των νεαρών ενηλίκων (15-34) έστω μία φορά τον τελευταίο χρόνο και το 1% των μαθητών (15-16) μία φορά σε όλη τη διάρκεια ζωής.

Η Πολιτεία είναι η ώρα να λάβει από … χθες αποφάσεις που θα στηρίζονται σε ένα άκρως τεκμηριωμένο νομικό πλαίσιο, ώστε με την άμεση ενεργοποίηση του και σε συνεργασία με τους ειδικευμένους φορείς που έχουν συσταθεί και λειτουργούν (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ κ.λπ.) για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πίστεψαν στον  ψεύτικο κόσμο των ναρκωτικών, να δράσουν προς όφελος της κοινωνίας. Η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής και η πιστή εφαρμογή της είναι επιτακτική ανάγκη αν θέλουμε να δούμε ένα καλύτερο και πιο ευοίωνο αύριο στον αγώνα κατά της σύγχρονης μάστιγας των ναρκωτικών.

Παράλληλα η οικογένεια και η σχολική κοινότητα έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο, καθοδηγώντας και προστατεύοντας τους νέους ανθρώπους, που είναι τα πλέον ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Και με σύνθημα μας ότι, δεν φτάνει να σκεφτόμασθε μόνο την 26η Ιουνίου – (παγκόσμια ημέρα) τις ανυπολόγιστες βλάβες και τα μύρια όσα προξενούν τα ναρκωτικά και οι κάθε λογής εξαρτησιογόνες ουσίες στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά κάθε μέρα του χρόνου, θα καταφέρουμε, όλοι μαζί, συντονισμένοι και ενωμένοι να αποτρέψουμε δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας από την λάθος επιλογή και τον δρόμο δίχως γυρισμό του εθισμού και των ναρκωτικών.

Σχολιάστε