My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν για 2η έδρα στο Κιλκίς

ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να πάρουν και δεύτερη έδρα στο νομό μας, πλήν της μιας που πήρε κάθε ένα απ` τα συγκεκριμένα κόμματα στις εκλογές της 6ης Μαίου. Για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει το κόμμα που διεκδικεί αυτό το προνόμιο να πάρει την πρώτη θέση πανελλαδικά αυξάνοντας την εκλογική του δύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αν συμβεί κάτι τέτοιο, επίφοβη καθίσταται η έδρα του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, με πρωτιά και άνοδο των ποσοστών,  η ΝΔ ίσως εκλέξει και δεύτερο βουλευτή στο νομό μας, δηλαδή εκτός του Γιώργου Γεωργαντά να εκλέξει και τον πρώην υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη.

Αντίστοιχα, με πανελλαδική πρωτιά και σημαντική άνοδο ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΝΔ, η Κουμουνδούρου μπορεί να διεκδικήσει και δεύτερη έδρα στο Κιλκίς. Σ` αυτήν την περίπτωση, την Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία είχε εκλεγεί στις 6 Μαίου, θα την πλαισιώσει ο Αναστάσιος Κουλίνας.

Τα εκλογικά αυτά σενάρια αναλύονται σε χθεσινό δημοσίευμα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, που αφορά γενικότερα την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σε άρθρο του, ο Νίκος Ηλιάδης αναφέρει τα εξής:

Θα γίνει -επιτέλους- βουλευτής ο Παναγιώτης Κοκκόρης ή μήπως από πρώτος επιλαχών που είναι, θέση την οποία καταλαμβάνει παραδοσιακά, θα καταλήξει τελικώς… τέταρτος ή και πέμπτος επιλαχών;

Το πρώτο σενάριο πιθανότατα θα εκπληρωθεί στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί εκ νέου πρώτο κόμμα, αυξάνοντας παράλληλα το ποσοστό της. Στην περίπτωση όμως που χάσει την πρωτιά από τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε περί τους σαράντα γαλάζιοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί την 6η Μαΐου θα πρέπει να αποχαιρετήσουν πρόωρα το κοινοβούλιο. Αντιθέτως, θα φορέσουν βουλευτικό ένδυμα τουλάχιστον εξήντα ή και περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στις 52 έδρες της προηγούμενης αναμέτρησης θα προστεθούν το εκλογικό μπόνους των πενήντα εδρών αλλά και αρκετές ακόμη που θα προκύψουν λόγω της αύξησης των ποσοστών του κόμματος.

1. Με πρώτη τη ΝΔ
Στην περίπτωση που η ΝΔ βγει και σε αυτές τις εκλογές πρώτο κόμμα, με βάση τα έως την 1η Ιουνίου δημοσιοποιημένα δημοσκοπικά ευρήματα αναμένεται να αυξήσει τις έδρες της, από 108 που είχε στις προηγούμενες εκλογές, σε τουλάχιστον 123 έως και 128. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Συγγρού, σε αυτές τις επιπλέον 15 με 20 έδρες, μεταξύ άλλων, υπολογίζονται και ορισμένες στην Κεντρική Μακεδονία. Συγκεκριμένα μία επιπλέον έδρα στις ήδη έξι της 6ης Μαΐου υπολογίζουν στην Α’ Θεσσαλονίκης, την οποία σε αυτήν την περίπτωση θα καταλάβει ο κ. Κοκκόρης. Θα τη χάσουν είτε οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οπότε θα μείνει εκτός Βουλής η Χρυσούλα Γιαταγάνα, είτε το ΚΚΕ. Το ενδεχόμενο αυτό ανάγκασε, όπως όλα δείχνουν, τον Περισσό να αλλάξει τη σειρά των υποψηφίων βουλευτών, ανεβάζοντας στη δεύτερη θέση (πίσω από την Αλέκα Παπαρήγα) από την τρίτη όπου είχε καταταγεί την 6η Μαΐου τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, υποβιβάζοντας στην τρίτη τον πρώην βουλευτή Γιάννη Ζιώγα, ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτος (πίσω βεβαίως από τη γενική γραμματέα του κόμματος).
Πρωτιά ΝΔ σε συνδυασμό με αύξηση των ποσοστών της θα της δώσει επίσης άλλη μια ή και δύο έδρες στη Β’, όπου σε αυτήν την περίπτωση εκλέγεται ο Σάββας Αναστασιάδης, ενδεχομένως και η Πόπη Καλαϊτζή. Την έδρα θα χάσει πιθανότατα η Χρυσή Αυγή, οπότε μένει εκτός ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Συγγρού επιπλέον έδρες αναμένονται επίσης στην Ημαθία (ίσως και δύο), όπου παρότι ήρθε πρώτο κόμμα δεν εξέλεξε βουλευτή. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκλεγούν ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς, και ο Απόστολος Βεσυρόπουλος. Στη Συγγρού υπολογίζουν σε τρίτη έδρα από δύο που είχε (Καρασμάνης, Σταμενίτης) στην Πέλλα, οπότε θα εκλεγεί και ο Ιορδάνης Τζαμτζής. Δεύτερη έδρα σε περίπτωση πρωτιάς της ΝΔ και άνοδο των ποσοστών της υπολογίζει η Συγγρού και για τη Χαλκιδική. Είχε εκλεγεί ο Ευθύμης Καρανάσιος, τον οποίο ενδέχεται να πλαισιώσει ο Νίκος Καραμανλής.
Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις (πρωτιά και άνοδο ποσοστών) η ΝΔ ίσως εκλέξει δεύτερο βουλευτή και στο Κιλκίς, όπου εκτός του Γιώργου Γεωργαντά θα εκλέξει και τον πρώην υπουργό Σάββα Τσιτουρίδη. Τέταρτο βουλευτή ενδέχεται να εκλέξει η ΝΔ και στις Σέρρες, οπότε θα μπει στη Βουλή και ο Κώστας Τσιπλάκης.
Επιπλέον έδρα υπολογίζει η Συγγρού και στον Έβρο (σε αυτήν την περίπτωση θα εκλεγεί και ο τρίτος του ψηφοδελτίου Σταύρος Κελέτσης) αλλά και στην Κοζάνη (θα εκλεγεί η Έλσα Φωτιάδου).
2. Με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ
Σε περίπτωση που πρώτο κόμμα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έλθουν τα πάνω κάτω, αφού η Κουμουνδούρου θα μπει στα παπούτσια της Συγγρού, εκλέγοντας αυτή τους περισσότερους βουλευτές, περίπου όσους έχει σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία η ΝΔ. Έτσι πέραν των τριών (Κουράκης, Αμανατίδης, Χαραλαμπίδου) που έχει εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, θα εκλεγούν άλλες τρεις γυναίκες, οι Γιάννα Γαϊτάνη, Εύα Καραγκιοζίδου και Ρία Καλφακάκου. Εάν η πρωτιά συνδυαστεί και με σημαντική αύξηση ποσοστών, τότε θα εκλεγεί και έβδομος βουλευτής στην Α’, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Σε αυτήν την περίπτωση, και αναλόγως των ποσοστών που θα λάβουν τα κόμματα, η ΝΔ ενδέχεται να χάσει δύο έως τρεις έδρες, οπότε κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ο Γιώργος Ορφανός, ο Γιάννης Ιωαννίδης και πιθανώς και η Έλενα Ράπτη. Επιπλέον μία έδρα αναμένεται να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη Β’ Θεσσαλονίκης, οπότε εκλέγεται ο Στρατής Πλωμαρίτης.
Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εκλέξει επιπλέον βουλευτές σε περίπτωση πρωτιάς και στην Πιερία, όπου δεν είχε κανέναν, τουλάχιστον δύο, οπότε εκλέγονται οι Γρηγόρης Ζάννας και Βικτωρία Γραβάνη. Σε περίπτωση που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανεβάσουν τα ποσοστά τους, τότε η τετραεδρική της Πιερίας μπορεί να δώσει και τρίτη έδρα στο πρώτο κόμμα, οπότε θα εκλεγεί και η Έλσα Σκουφά, ενώ η ΝΔ θα μείνει μόνο με τον Κώστα Κουκοδήμο και θα χάσει την έδρα ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Την έδρα τους ενδέχεται να χάσουν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, οι οποίοι εξέλεξαν στις προηγούμενες εκλογές τον Ευγένιο Παπαδόπουλο.
Τουλάχιστον μία έδρα υπολογίζει η Κουμουνδούρου και για την Πέλλα, όπου στις 6 Μαΐου έμεινε επίσης χωρίς βουλευτή. Σε αυτήν την περίπτωση εκλέγεται ο Ονούφριος Πασχαλίδης ενώ εάν προκύψει και δεύτερη έδρα, τότε θα την καταλάβει η Παναγιώτα Μαντζάρη Ψαρικόγλου. Μία έδρα αναμένεται να απολέσει η ΝΔ (Σταμενίτης), ενώ υπό κάποιες ακραίες προϋποθέσεις ενδέχεται να χάσει και το ΠΑΣΟΚ τη μοναδική έδρα του (Θεοδώρα Τζάκρη).
Στην Ημαθία όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε βουλευτή (Ξανθούλα Καρανίκα) μπορεί υπό προϋποθέσεις να αναδείξει και δεύτερο, που θα είναι ο Γιώργος Μόρας. Εάν ο εκλογικός νόμος δεν επιφυλάσσει και πάλι εκπλήξεις (υπενθυμίζεται ότι στις 6 Μαΐου δεν εξέλεξε βουλευτή το πρώτο κόμμα – ΝΔ) την έδρα ενδέχεται να χάσουν οι Ανεξάρτητοι  Έλληνες (είχε εκλεγεί ο Κώστας Γιοβανόπουλος).
Υπό ορισμένες προϋποθέσεις (πρωτιά και σημαντική άνοδο ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) η Κουμουνδούρου μπορεί να διεκδικήσει και δεύτερη έδρα στο Κιλκίς. Υπενθυμίζεται ότι είχε εκλεγεί Ειρήνη Αγαθοπούλου, την οποία ενδέχεται να πλαισιώσει ο Αναστάσιος Κουλίνας. Επίφοβη σε αυτήν την περίπτωση καθίσταται η έδρα του ΠΑΣΟΚ (είχε εκλεγεί ο Θόδωρος Παραστατίδης).
Δεύτερη έδρα είναι πιθανόν να καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη Χαλκιδική, όπου εξέλεξε την Κατερίνα Ιγγλέζη. Σε αυτήν την περίπτωση θα εκλεγεί και ο Γιώργος Γεράκης. Υποψήφιο να χάσει την έδρα είναι το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εξελέγη ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας.
Σε περίπτωση πρωτιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλέξει τουλάχιστον δύο βουλευτές και στις Σέρρες, όπου δεν έχει κανέναν. Θα εκλεγούν η Αφροδίτη Σταμπουλή και η Καφένια Ανθουλάκη. Απώλεια έδρας θα έχει σίγουρα η ΝΔ (εξέλεξε τρεις βουλευτές με τρίτο τον Θεόφιλο Λεονταρίδη), ενώ το κόμμα που θα χάσει τη δεύτερη έδρα θα εξαρτηθεί και από τη σειρά κατάταξής τους πανελλαδικά.
Κέρδη – ζημίες για τους «μικρούς»
Περισσότερους βουλευτές στην Κεντρική Μακεδονία αναμένεται να εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και στην περίπτωση που παραμείνει δεύτερο κόμμα, αφού, όπως έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του. Μία από αυτές τις επιπλέον έδρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κουμουνδούρου, θα είναι στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να θεωρούν σίγουρη την τέταρτη έδρα. Έδρα υπολογίζουν και στις Σέρρες.
Εφόσον επιβεβαιωθούν τα δημοσκοπικά δεδομένα, απώλεια εδρών -και στην Κεντρική Μακεδονία- αναμένεται να έχουν οι Ανεξάρτητοι  Έλληνες (εξέλεξαν συνολικά επτά), ωστόσο, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου είναι παρακινδυνευμένη η οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με τις εκλογικές περιφέρειες, όπου ενδέχεται να χάσει έδρα το κόμμα του Πάνου Καμμένου. Ως πλέον επίφοβες, πάντως, θεωρούνται η Α’ Θεσσαλονίκης, η Ημαθία, η Πιερία και οι Σέρρες.

Σχολιάστε