My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο πλήγμα για τους αγρότες

agrotikes-epidotiseisΤο 2008 λίγο πριν η Ν. Δημοκρατία χάσει τις εκλογές ο τότε υπουργός Γεωργίας Σωτ. Χατζηγάκης είχε υπογράψει την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με 500 εκατ. ευρώ.

Οι αγρότες όντως είχαν πληγεί από τις φυσικές «αναποδιές» και γι’ αυτό είχαν ξεκινήσει μεγάλες κινητοποιήσεις.

Το «πακέτο Χατζηγάκη» ήταν πράγματι βάλσαμο στην πληγή. Με μια παράμετρο όμως που δεν υπολογίσθηκε τότε: Τα χρήματα εκείνα εκταμιεύθηκαν από το Κρατικό Ταμείο και επομένως χαρακτηρίσθηκαν ως κρατικές ενισχύσεις προς τους αγρότες. Πράγμα που απαγορεύεται ρητώς από την Κοινοτική Νομοθεσία. Θα έπρεπε δηλαδή να βρεθούν άλλες αιτιολογίες για την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών (φυσικές καταστροφές, ΠΣΕΑ, ΕΛΓΑ κλπ).

Η Ευρωπαϊκή Ενωση από τότε χαρακτήρισε την επιχορήγηση παράνομη και ξεκίνησε τη διαδικασία για την επιστροφή των κονδυλίων στα Κοινοτικά Ταμεία. Ένα μέρος (περί τα 130 εκατ.) κατέστη δυνατόν να δικαιολογηθεί. Τα 380 εκατ.ευρώ όμως σήμερα γίνονται απαιτητά από την Κομισιόν. Και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης είναι σαφής: θα τα επιστρέψουν όσοι τα εισέπραξαν τότε.

Οπότε για τον κάθε παραγωγό αναλογεί σήμερα επιστροφή του ποσού ως εξής: 10 ευρώ για κάθε στρέμμα σιταριού, 30 ευρώ για το καλαμπόκι και 40 ευρώ για το βαμβάκι. Και όλα αυτά την ώρα που οι αγρότες μας ακόμη περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ, οι βιοκαλλιεργητές τις ενισχύσεις τριών ετών κ.α.

Πηγή: proti-selida.gr

Σχολιάστε