My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο βιβλίο του Θόδ. Παυλίδη

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων: «Οι ανταλλάξιμοι πρόσφυγες – Τύχη ανταλλάξιμης περιουσίας» είναι μια έκδοση που άργησε να έλθει σχεδόν έναν αιώνα, όσο δηλαδή συνεχίζεται ο Γολγοθάς και η αδικία εις βάρος του Μικρασιατικού, Θρακικού και Ποντιακού ελληνισμού.

Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Θεόδωρος Ε. Παυλίδης, που γεννήθηκε στο Δίβουνο Ν. Κιλκίς, από γονείς με καταγωγή από χωριά της Παύρας Ν. Σαμσούντος.

Το βιβλίο αναφέρεται στην έννοια του όρου «πρόσφυγας», στο ελληνοτουρκικό οικονομικό σύμφωνο της Άγκυρας (1930), σε προηγούμενες σχετικές συμβάσεις, στη νομιμότητα της σύμβασης κατά το διεθνές δίκαιο, στους Καυκασίους πρόσφυγες, στο ρόλο του Ελευθ. Βενιζέλου, στην αντιμετώπιση των προσφύγων εκ μέρους των εκάστοτε κυβερνήσεων, στο ρόλο της ΕΑΠ κ.λπ.

Στο δεύτερο μέρος του, μελετάται η περίπτωση ύπαρξης νομικής οδού για τη διεκδίκηση μιας τεράστιας ακίνητης περιουσίας, την οποία παρά το γράμμα της σύμβασης και τη διεθνή νομιμότητα εξακολουθεί να διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος, αναγνωρίζοντας εμμέσως την κυριότητα επ’ αυτών των ανταλλαξίμων προσφύγων.

Ο Θ. Παυλίδης

Πάνω από 25 χρόνια ασχολείται με τις προγονικές του ρίζες και έχει πραγματοποιήσει πάμπολλα προσκηνυματικά-ερευνητικά ταξίδια στα ιερά χώματα του Πόντου και ιδιαίτερα του Δυτικού Πόντου.

Έχει μεταφράσει σημαντικά κεφάλαια από κείμενα της τουρκικής βιβλιογραφίας, που δημοσιεύθηκαν στον τοπικό και ποντιακό τύπο, ενώ έχει γράψει άλλα τρία βιβλία που αναφέρονται στον ελληνισμό του Δυτικού Πόντου, στο Ποντιακό από τη σκοπιά των Τούρκων και στους τόπους προέλευσης και εγκατάστασης των ανταλλαξίμων προσφύγων στο Ν. Κιλκίς. Στη μακρά δικηγορική του καριέρα, υπηρέτησε τα κοινά από διάφορες αιρετές θέσεις.

Σχολιάστε