My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Μυοκάστορας κάτοικος Δοϊράνης

Σε μόνιμο κάτοικο για τη λίμνη Δοϊράνης του Νομού Κιλκίς, όπως και στο Δέλτα του Αξιού, αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, εξελίσσεται ο μυοκάστορας, ένα ξενικό είδος τρωκτικού που κατάφερε να επιβιώσει στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα εδώ και αρκετά χρόνια.

Στη Δοϊράνη έχουν καταγραφεί μεγάλοι πληθυσμοί, ενώ ο οικότοπός τους αρχίζει και επεκτείνεται και σε άλλα σημεία του νομού. Όπως αναφέρει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Κιλκίς, Βασίλης Ιωαννίδης, το συγκεκριμένο τρωκτικό προκαλεί προβλήματα στη βιοποικιλότητα των περιοχών όπου διαβιεί.

Ήδη παρατηρήθηκε έλλειψη ενός είδος νούφαρου που φύεται στη λίμνη ενώ καταστρέφεται και η πανίδα της Δοϊράνης, αφού τρώει τα αβγά των πουλιών που ζουν εκεί, όπως των πελεκάνων και των κορμοράνων. Από τα κύρια προβλήματα που δημιουργεί ο εισβολέας, ως φυτοφάγο ζώο, είναι η ζημιά στις αγροτικές καλλιέργειες. Όταν στους υγροτόπους που ζει λείπουν τα υδρόβια φυτά, τότε αναζητά τροφή στα γύρω χωράφια, με ιδιαίτερη αδυναμία στα καλαμπόκια, τα ζαχαρότευτλα και τα ψυχανθή.

Παρά την εμφάνιση του μυοκάστορα στην περιοχή, μέχρι σήμερα δεν έχουν προκληθεί ζημιές στις γύρω καλλιέργειες με καλαμπόκια και μηδική γιατί το οικοσύστημα της λίμνης είναι πλούσιο και μπορεί να θρέψει το ζώο για αρκετό καιρό.

Πάντως, δεν αποκλείεται στο μέλλον και με την εξάπλωσή του να δημιουργηθούν αρκετά ζητήματα. Εδώ και λίγες ημέρες, όπως τονίζει ο ιχθυολόγος της ΔΑΟΚ Κιλκίς, Γιάννης Μιχαηλίδης, με βάση τον κανονισμό 1143/2014 της ΕΕ, όπου θα πρέπει τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν μέσα σε τρεις μήνες για τον εντοπισμό χωροκατακτητικών ειδών και να προβαίνουν στα κατάλληλα μέτρα εξάλειψής τους, έχουν αποστείλει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

ypaithros.gr

Σχολιάστε