My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων

Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων, δυναμικότητας 6.700 τόνων ανά έτος, δημιουργείται στο Κιλκίς. Παράλληλα, η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, που επίσης δημιουργείται, θα εξυπηρετεί το Δήμο Παιονίας.

x-default

Συνολικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσαν τη χρηματοδότηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στη Κεντρική Μακεδονία, με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, οι εξής μελέτες 9 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας:

1. Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα, δυναμικότητας 129.300 τόνους ανά έτος και δυναμικότητας προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων 32.800 τόνους ανά έτος, για την εξυπηρέτηση των Π.Ε. Θεσσαλονίκης (Δήμοι Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Θέρμης, μέρος Θεσσαλονίκης) και Χαλκιδικής (Αριστοτέλη, Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου, Σιθωνίας).

2. Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα, δυναμικότητας 262.700 τόνους ανά έτος και δυναμικότητας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων 38.100 τόνους ανά έτος για την εξυπηρέτηση των Δήμων των ΠΕ Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, μέρους της ΠΕ Κιλκίς (Παιονία) και μέρους της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

3. Επτά Μονάδες Επεξεργασίας προδιαλεγμένων Βιοαποβλήτων στους νομούς Θεσσαλονίκης (δύο, με δυναμικότητα 17.500 και 14.500 τόνους ανά έτος), Πιερίας (11.000 τόνους ανά έτος), Κιλκίς (6.700 τόνους ανά έτος), Πέλλας (9.780 τόνους ανά έτος) και Χαλκιδικής (δύο, 8.200 και 5.600 τόνους ανά έτος).

Οι πράξεις ένταξης περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες μελέτες (τοπογραφικές, γεωτεχνικές, γεωλογικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές) καθώς και τη σύνταξη των φακέλων χρηματοδότησης των αντίστοιχων έργων.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε: «Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίξουμε έργα και δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες του παρελθόντος και θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Κεντρικής Μακεδονίας, της δεύτερης μεγαλύτερης πληθυσμιακά περιφέρεια της χώρας. Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές κοινωνίες με όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά τα χρόνια προβλήματα των αποβλήτων, με τρόπο που περιορίζει σημαντικά το κόστος και διασφαλίζει το περιβαλλοντικό κεφάλαιο της χώρας».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Πήραμε την πρωτοβουλία της χρηματοδότησης του συνόλου των μελετών και της ωρίμανσης των έργων, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον καθορισμό των χαρακτηριστικών των μονάδων, και για την χωροθέτηση και αδειοδότησή τους. Οι θετικές επιπτώσεις στο φυσικό και αστικό περιβάλλον, την δημόσια υγεία, την οικονομία και την απασχόληση σε όλη την Κεντρική Μακεδονία είναι προφανείς. Από τη μεριά μας θα υποστηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση της Κεντρικής Μακεδονίας και για την ταχύτατη ολοκλήρωση των μελετών και για την εξασφάλιση των πόρων για την ολοκληρωμένη εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων».

Σχολιάστε