My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Μολυσμένο μεν κουνούπι, αλλά χωρίς κρούσματα

Σύμφωνα με χθεσινό (Σάββατο) δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, “ειδικοί εντόπισαν ένα μολυσμένο κουνούπι από την περιοχή του Κιλκίς, όπου ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού σε ανθρώπους”. Επομένως, με βάση και το εν λόγω δημοσίευμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας στο νομό μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το δημοσίευμα , που υπογράφει η Νικολλέτα Μπούκα, έχει ως εξής:

Αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένουν τις επόμενες ημέρες οι επιστήμονες. Η καθυστέρηση στην έναρξη των ψεκασμών και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση των κουνουπιών, τα οποία μολύνουν τους ανθρώπους με το τσίμπημά τους.

Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά έξι περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων το ένα είναι εισαγόμενο, καθώς αφορά έναν Αμερικανό, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό στην πατρίδα του, αλλά η νόσος εκδηλώθηκε στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα πέντε περιστατικά αφορούν μία 70χρονη από το Φάληρο, έναν 55χρονο από την Αργυρούπολη, έναν 18χρονο κι έναν 43χρονο επίσης από το Παλαιό Φάληρο και μία 65χρονη από το Ελληνικό. Το ενθαρρυντικό είναι ότι, αν και ο ιός «χτύπησε» το νευρικό σύστημα των ασθενών, η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.
Πάντως, φέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου κάνει θραύση -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στην Αττική, ενώ οι επιστήμονες περιμένουν πολλά κρούσματα και στην περιοχή του Πειραιά.
«Αυτήν την περίοδο έχουμε στη χώρα μας παράγοντες που συνεπικουρούν στην εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως είναι η εμφάνιση των κουνουπιών και η αυξημένη θερμοκρασία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε ετοιμότητα, ενώ ήδη υλοποιούμε πανελλαδικά πρόγραμμα συλλογής κουνουπιών και εξέτασής τους στο εργαστήριο, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ανίχνευσης του ιού του Δυτικού Νείλου», δηλώνει στη «Μ» ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, τμήμα Εντομολογίας, Παρασιτολογίας και Τροπικών Νόσων Νίκος Βακάλης.
Μάλιστα, μόλις χθες οι ειδικοί εντόπισαν ένα μολυσμένο κουνούπι από την περιοχή του Κιλκίς, όπου ωστόσο δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα του ιού σε ανθρώπους.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας είναι, μεταξύ άλλων, και η λήψη μέτρων στις αιμοδοσίες όλης της χώρας, καθώς σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και μέσω μετάγγισης αίματος.

Σχολιάστε