My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μια ταινία-θρύλος στο Θερινό

Η θρυλική “Καζαμπλάνκα” θα προβληθεί το Σάββατο 14 Ιουλίου στον δημοτικό θερινό κινηματογράφο του Κιλκίς “Δημήτριος Ζωηρός”.

Στην Καζαμπλάνκα του Β΄παγκοσμίου πολέμου ένας Αμερικανός συναντά την παλιά του αγαπημένη, παντρεμένη τώρα με έναν άλλον, η οποία χρειάζεται τη βοήθειά του για να διαφύγει από τη χώρα.

Η επανέκδοση της πολυβραβευμένης ταινίας του 1942 με πρωταγωνιστές τον Humphrey Bogart και την Ingrid Bergman είθισται να προβάλλεται κάθε χρόνο σε πολλούς θερινούς κινηματογράφους της χώρας και σίγουρα όχι τυχαία. Με τον Bogart να παραδίδει μαθήματα πνευματώδους γοητείας και φλερτ, τον Curtiz να χειρίζεται αριστοτεχνικά την ασπρόμαυρη εικόνα και τις ατάκες, που πλέον έχουν γίνει κλασσικές, να διαδέχονται η μία την άλλη, η «Casablanca» αποτελεί 76 χρόνια μετά την κυκλοφορία της μια εξωτική κινηματογραφική ηδονή.

Lifo.gr – ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα πλήρες ερωτικό δράμα σε καιρό πολέμου, θρίαμβος του συστήματος του στούντιο κι ένα από τα μοναδικά έργα που η σκηνοθετική ματιά είναι αρμονικά διασκορπισμένη σε όλες τις βαθμίδες της παραγωγής. Ευδιάκριτα χολιγουντιανό, με τα faux σκηνικά, την αγαπησιάρικη αλλά και επική μουσική του Στάινερ, πολύ του καιρού του και αθεράπευτα ρομαντικό, σκληραίνει από τον Μπόγκαρντ και τον Ρέινς, είναι γεμάτο από ατάκες και μεγάλες σκηνές, αλλά γοητεύει με τις λεπτομέρειες, τα βλέμματα, το look και τον αέρα του.

sansimera.gr

Ο Γουόλις ήθελε για σκηνοθέτη τον Γουίλιαμ Γουάιλερ, που, όμως, δεν ήταν διαθέσιμος και κατέληξε στον φίλο του Μάικλ Κέρτιζ, έναν ουγγροεβραίο μετανάστη και ικανό κινηματογραφιστή. Πρώτη επιλογή για το δίδυμο των πρωταγωνιστών ήταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν (ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ) και η Αν Σέρινταν. Τελικά, τους ρόλους ανέλαβαν ο Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ κι η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, σοφή επιλογή, όπως αποδείχθηκε.

Τα γυρίσματα της Καζαμπλάνκα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου 1942 και ολοκληρώθηκαν στις 3 Αυγούστου του ίδιου χρόνου. Έγιναν σε στούντιο, εκτός των σκηνών στο αεροδρόμιο που γυρίστηκαν σε φυσικό χώρο. Η ταινία κόστισε 1.039.000 δολάρια και ήταν μια μέση παραγωγή για τα μέτρα της εποχής. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προέκυψε πρόβλημα με το ύψος των πρωταγωνιστών. Η σουηδέζα ηθοποιός προεξείχε του Μπόγκαρτ κατά πέντε πόντους στις μεταξύ τους σκηνές. Για να φαίνεται ψηλότερος, ο Μπόγκι πατούσε πάνω σε τούβλα ή μαξιλάρια κι έτσι η τάξη επί της οθόνης αποκαταστάθηκε.

Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο διακεκριμένος συνθέτης Μαξ Στάινερ, με κορυφαία στιγμή τη Μάχη των τραγουδιών, όπου Σύμμαχοι και Γερμανοί αντιπαρατίθενται συμβολικά στο κλαμπ του Ρικ, τραγουδώντας οι μεν τη Μασσαλιώτιδα, οι δε το τραγούδι Die wacht am Rhein (Η Φρουρά στο Ρήνο). Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί το τραγούδι του Χέρμαν Χάπφελντ As Time Goes By, που στην ενορχήστρωση του Στάινερ υπογραμμίζει τις δραματικές κορυφώσεις της ταινίας.

Η πρεμιέρα της Καζαμπλάνκα δόθηκε με πάσα επισημότητα στις 26 Νοεμβρίου 1942 στο Χόλιγουντ Θίατερ της Νέας Υόρκης, προκειμένου να συμπέσει με την απόβαση των Συμμάχων στη γαλλοκρατούμενη Βόρειο Αφρική και την κατάληψη της Καζαμπλάνκα. Σε γενική προβολή βγήκε στις 23 Ιανουαρίου 1943 για να εκμεταλλευτεί τη Διάσκεψη της Καζαμπλάνκα μεταξύ Τσόρτσιλκαι Ρούσβελτ. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα μεσούσης της Κατοχής στις 11 Οκτωβρίου 1943.

Η υποδοχή της ταινίας από το κοινό υπήρξε θερμή. Με εισπράξεις 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων κατέλαβε την 7η θέση στο πίνακα με τις εμπορικότερες ταινίες του 1943. Το ίδιο θερμή ήταν και η αμερικάνικη κριτική, με εξαίρεση το χλιαρό σχόλιο του περιοδικού The New Yorker, που τη χαρακτήρισε «απλώς ανεκτή». Το 1944 η Καζαμπλάνκα ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία Όσκαρ και τελικά κέρδισε τρία (διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας).

  • Σκηνοθεσία: Μάϊκλ Κέρτιζ
  • Πρωταγωνιστούν: Χάμφρι Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν
  • Χώρα: ΗΠΑ
  • Διάρκεια: 102΄
  • Έτος : 1942
  • Βραβεία: Όσκαρ καλύτερης ταινίας,σκηνοθεσίας και  σεναρίου,Υποψήφια για όσκαρ Α’,Β’ανδρικού ρόλου και   μουσικής.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας

 

Σχολιάστε