My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μηνύματα Προέδρου από το Σκρά

«Η σπουδαία νίκη στο Σκρα, αλλά και όλοι οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους βαλκανικούς πολέμους, από την μια πλευρά τεκμηρίωσαν, οριστικώς και αμαχήτως, την ελληνικότητα της Μακεδονίας και, από την άλλη, γελοιοποίησαν κάθε χονδροειδή περί του αντιθέτου προπαγάνδα».

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια του βαρυσήμαντου χαιρετισμού του, που εκφώνησε στην εκδήλωση για την 100η επέτειο της Μάχης του Σκρά, η οποία έλαβε χώρα χθες Κυριακή στον ιστορικό οικισμό του νομού Κιλκίς, με την υψηλή παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε στο Σκρά από το πρωί προκειμένου να παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο των Πεσόντων και παρακολούθησε την παρέλαση.

Μετά δε το πέρας των εκδηλώσεων στο Σκρά επισκέφτηκε το δημαρχείο Παιονίας στο Πολύκαστρο, όπου έγινε η τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη, με τη σχετική απόφαση να του επιδίδει ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης.

Για ΠΓΔΜ

Αναφερόμενος στη γειτονική χώρα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού είναι ο μόνος τρόπος για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

«Λέμε στη γειτονική μας χώρα ότι είμαστε εδώ να βρούμε τη λύση που θα μας συνδέσει. Όμως η λύση αυτή σημαίνει, πρώτον ως προς το όνομα που θα επιλεγεί ότι πρέπει να υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις οι οποίες αποκλείουν αλυτρωτικές τάσεις και δεύτερον απαιτείται προηγουμένως αναθεώρηση του Συντάγματός τους – όρος απαράβατος – γιατί χωρίς αυτή την αναθεώρηση οποιαδήποτε λύση και συμφωνία θα ήταν αντίθετη με το ίδιο το νομικό καθεστώς της γειτονικής μας χώρας και κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο!», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Μήνυμα και προς Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προς την γειτονική Τουρκία, διαμηνύοντας την ετοιμότητα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο».

Οι Έλληνες είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και το λέω προς κάθε κατεύθυνση και προς ΠΓΔΜ και προς τη γειτονική Τουρκία, που και με εκείνη θέλουμε πραγματικά να ζήσουμε ειρηνικά και να τη βοηθήσουμε να πορευτεί τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Αλλά όλα αυτά έχουν ορισμένες προϋποθέσεις, που εμείς πρέπει να υπερασπιστούμε και στις οποίες είμαστε ανυποχώρητοι. Κι αυτές είναι: σεβασμός στα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας», υπογράμμισε εμφατικά ο κ. Παυλόπουλος.

Επανέλαβε, δε, με το βλέμμα στην Άγκυρα πως οι διεθνείς συνθήκες και ιδίως εκείνες της Λωζάννης και των Παρισίων είναι ξεκάθαρες ως προς τα σύνορα της Ελλάδας τα οποία όπως τόνισε κοιτάζοντας και προς την Ευρώπη είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι Συνθήκες αυτές και το διεθνές δίκαιο είναι σαφείς και πλήρεις ως προς την ερμηνεία τους. Δεν επιδέχονται ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση εξού και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ούτε και πουθενά αλλού», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επισήμανε, επίσης, ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξήγησε πως πέραν των όποιων Συνθηκών και ρυθμίσεων που ορίζουν αυτό υπάρχει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το “Δίκτυο NATURA 2000” που καθορίζει επακριβώς τις περιοχές με προστατευόμενα οικοσυτήματα εντός της Ε.Ε.

Εθνική ενότητα

Στην ομιλία του στο Σκρά ο κ. Παυλόπουλος Αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στο Σκρα, σχετικά με την ανάγκη αρραγούς ενότητας, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις παραμονές της επίθεσης στις βουλγαρικές δυνάμεις, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδας συγκεντρώθηκε στο μέτωπο. Ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, επειδή αντιλαμβανόταν ότι από την έκβαση της επιχείρησης στο Σκρα θα κρινόταν, σε μεγάλο βαθμό, η αξιοπιστία του Ελληνικού Στρατού, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, πήγε στο μέτωπο. Και, «με ολοφάνερη την αγωνία, επισκεπτόταν τις μονάδες, συσκεπτόταν με τους αξιωματικούς και ερχόταν σε απευθείας επαφή με τους στρατιώτες». Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον επιτελάρχη της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, ο Βενιζέλος είπε: «Ως γνωστόν, εις τον πόλεμον είναι δύο οι αντίπαλοι, και το παιγνίδι του αντιπάλου δεν το αντιλαμβάνεται κανείς παρά την τελευταίαν στιγμήν. Αυτήν την φοράν, όμως, κύριε επιτελάρχα, ό,τι και να συμβή, πρέπει να νικήσωμεν εμείς!».

Στην μάχη αυτή ήταν παρόντες, για ν΄ αγωνισθούν υπέρ Πατρίδας, όλοι οι στρατεύσιμοι Έλληνες, χωρίς καμία διάκριση οιασδήποτε φύσεως. Είναι χαρακτηριστικό ότι «στην πρώτη γραμμή έπεσε μαχόμενος ο ταγματάρχης Βασίλειος Παπαγιάννης. Ήταν ο πρώτος ανεψιός του Δαγκλή. Επικεφαλής μοίρας πεδινού πυροβολικού πολέμησε ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιος του πρωθυπουργού. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε μια μεταγενέστερη διασημότητα των ελληνικών γραμμάτων, ο Γιώργος Κατσίμπαλης, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τις σπουδές του στην Γαλλία και είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, για να πολεμήσει στο μέτωπο. Ήταν ανεψιός του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου. Κανείς τους δεν επιδίωξε να επωφεληθεί από τη στενή συγγένεια με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας».
«Όπως πριν εκατό χρόνια, έτσι και σήμερα είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να υπερασπισθούμε με κάθε θυσία, εάν χρειασθεί, την Πατρίδα μας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Πριν από εκατό χρόνια, σε τούτα εδώ τα μέρη, εμείς, οι Έλληνες, αποδείξαμε, για πολλοστή φορά στην μακραίωνη Ιστορία μας, ότι, ακολουθώντας τον Θουκυδίδη -τον οποίο πολλάκις έχω επικαλεσθεί σε ανάλογες περιστάσεις- όταν χρειάζεται αναδεικνυόμαστε “και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες”», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

Αυτό ισχύει, απολύτως, και σήμερα. Είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να υπερασπισθούμε με κάθε θυσία, εάν χρειασθεί, την Πατρίδα μας. Επομένως, τα σύνορα, το έδαφος και την επ΄ αυτών κυριαρχία της Ελλάδας, που είναι, άλλωστε, σύνορα και έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε