My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Με ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή

Ο Κιλκισιώτης συγγραφέας και ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποψηφιότητα του κ. Αγτζίδη, που θυμίζουμε ότι ήταν και υποψήφιος βουλευτής Κιλκίς του κυβερνώντος κόμματος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, ανακοινώθηκε μαζί με άλλα 11 χθες Τρίτη, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Το βιογραφικό του κ. Αγτζίδη, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ:

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο Κιλκίς, όπου υπηρετούσαν οι εκπαιδευτικοί γονείς του και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του Μαθηματικού. Εξειδικεύτηκε στην ανάλυση και προγραμματισμό (Η/Υ) μεγάλων συστημάτων. Στη συνέχεια εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.

Υπηρέτησε στη Διεύθυνση Μηχανογράφησης της ΔΕΗ και από το 1990-2012 αποσπάστηκε σε διάφορες υπηρεσίες περί το υπουργείο Εξωτερικών (Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, υφυπουργείο Εξωτερικών για τους απόδημους, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού), όπου ασχολήθηκε με τον ελληνισμό της Διασποράς και κυρίως με τον ελληνισμό  της τ. ΕΣΣΔ.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του «Παρευξείνιος διασπορά. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις στις βορειοανατολικές ακτές του Εύξεινου Πόντου» το 1995. Συμμετείχε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων από το εμπόλεμο Σοχούμι του Καυκάσου (1993) κατά την περίοδο του πολέμου μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών, όπως και στην οργανωτική επιτροπή που συγκρότησε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (1995) και τιμήθηκε γι αυτή του τη δράση. Ήταν υποψήφιος βουλευτής των Οικολόγων-Εναλλακτικών στις εκλογές του Απριλίου του 1990 και του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα επί της Ιστορίας σχετίζονται με τον ποντιακό και μικρασιατικό ελληνισμό, καθώς και με το Τραύμα που έως σήμερα υπάρχει στις κοινότητες των προσφύγων του 1922 και τις κινητοποιεί πολιτικά. Ανέδειξε με τις μελέτες του την πολιτική εθνοκάθαρσης που υιοθέτησαν οι Νεότουρκοι κατά των μη μουσουλμανικών πληθυσμών  κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια πολιτική που στο Διεθνές Δίκαιο χαρακτηρίζεται ως Γενοκτονία. Επίσης ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε σε βάθος με την πορεία των ελληνικών κοινοτήτων στη Σοβιετική Ένωση από το 1917 έως την κατάρρευση. Κατέγραψε τις θετικές πλευρές αυτής της πορείας, καθώς και τις αρνητικές που οφειλόταν στην αντιμειονοτική πολιτική  του σταλινισμού  μετά το 1937. Παρακολούθησε και περιέγραψε με άρθρα και βιβλία τη διαδικασία της σοβιετικής κατάρρευσης, καθώς και το μεγάλο κύμα εξόδου των ομογενών προς την Ελλάδα.

Έχει εκδώσει και επιμεληθεί 16 βιβλία. Από το 1987 αρθρογραφεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Αυγή, Έθνος κ.ά.) και περιοδικά. Eίχε την επιμέλεια των Σελίδων Ιστορίας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, έως τη στιγμή της παύσης της έκδοσής της. Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής , στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και  Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το μάθημα για το συλλογικό Τραύμα και τη διαχείριση της Μνήμης σε συνεργασία με την καθηγήτρια Πέπη Ρηγοπούλου. Από το 2009 επιμελείται του Σεμιναρίου Ιστορίας στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του δήμου Κηφισιάς.

Σχολιάστε