My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Μαθήματα (ευρωπαϊκής) πείνας

…στους πρόσφυγες της Νέας Καβάλας.

Του Απόστολου Λυκεσά.


Η πρώτη κινητοποίηση προσφύγων σε δομή της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι βρίσκονται χωρίς φαγητό εδώ και 15 μέρες, καταγράφηκε προχθές στη Νέα Καβάλα Κιλκίς. Μόλις την περασμένη Δευτέρα είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί («Αφήνουν χιλιάδες πρόσφυγες να πεινούν»,«Εφ.Συν.»,11.10.2021) εξαιτίας της ασυλλόγιστης απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να διακόψει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας μέσω τραπεζικών καρτών, αλλά και τη διανομή φαγητού μέσω κέτερινγκ, σε όσους ολοκλήρωσαν τη διαδικασία ασύλου.

Την Τετάρτη, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στη δομή –αυτοί που έχουν το πρόβλημα υπολογίζονται σε 600 άτομα, οικογένειες στην πλειονότητά τους– την απέκλεισαν για λίγες ώρες και δεν επέτρεψαν ούτε στη διοίκηση ούτε στα μέλη των ΜΚΟ να εισέλθουν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Τα μηνύματα στα πρόχειρα πλακάτ που κρατούσαν είναι εύγλωττα: «Είναι ανθρωπιστικό να πηγαίνουν τα παιδιά μας σχολείο χωρίς να έχουν φάει;», «Μη μας κόβετε το φαγητό».

Υπενθυμίζουμε ότι τα στοιχεία που διαθέτουμε μόνο από τρία μεγάλα καμπ της Κεντρικής Μακεδονίας (Νέα Καβάλα. Βαγιοχώρι, Καβάλα), δείχνουν ότι από τους 3.300 ανθρώπους που διαμένουν σε αυτά, μόνο οι 830 σιτίζονται καθημερινά με τρεις διανομές φαγητού ημερησίως. Εννοείται ότι δυστυχώς οι πεινασμένοι είναι πολύ περισσότεροι αν καταμετρηθούν οι διαμένοντες στις υπόλοιπες δομές της χώρας.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το υπουργείο δεν έχει βρει ακόμη τράπεζα που να διατίθεται να αναλάβει τη διανομή των χρημάτων στους πρόσφυγες (περίπου 20.000 άτομα) και ότι το σχετικό πρόβλημα αναμένεται να βρει τη λύση του προς το τέλος του χρόνου, στ’ αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο να επεκταθεί το πρόγραμμα διανομής μερίδων φαγητού; Κι αφήνουμε κατά μέρος ότι όλα αυτά τα γνώριζε –λογικά– το υπουργείο εδώ και ένα χρόνο και καθυστέρησε να δώσει μια κάποια λύση. Εκτός και κάποιοι θεωρούν «λύση» να μετατρέπουν τη ζωή τόσων ανθρώπων σε μαρτύριο. Εκτός και αν η Πείνα έχει ενταχθεί στα μαθήματα εκπαίδευσης στον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής». Έχει να πει κάτι επ’ αυτού η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε.;

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε