My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κυκλοφόρησε η “Εφημερίδα των Συντακτών”

Από χθες Τρίτη 6 Νοεμβρίου κυκλοφορεί η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, από δημοσιογράφους και άλλους συντάκτες που εργάζονταν στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στην τιμή του 1,30 ευρώ. Για το σημαντικό αυτό εκδοτικό γεγονός παραθέτουμε το editorial της εφημερίδας για την εν λόγω έκδοση:

Γιατί μια νέα εφημερίδα;

 Είμαστε πραγματικά μια νέα εφημερίδα, που εκδίδεται σε μια κρίσιμη καμπή της Νεοελληνικής Ιστορίας. Ποτέ άλλοτε δεν αμφισβητήθηκαν τόσο ριζικά κατεστημένοι θεσμοί και πρόσωπα, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ευμετάβλητο το πολιτικό σκηνικό και ποτέ -εκτός από την Κατοχή- η συντριπτική πλειονότητα του λαού δεν είχε δεχτεί τόσα πλήγματα σε τόσο σύντομο διάστημα.

Η εφημερίδα μας γεννήθηκε μέσα στην κρίση και θέλει να συμβάλει στην υπέρβασή της. Εκδίδεται από τον Συνεταιρισμό που συγκρότησαν πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας», αλλά και εργαζόμενοι από άλλα μέσα ενημέρωσης, και αποτελεί ένα ξεχωριστό και πρωτοφανές εγχείρημα: εμείς οι ίδιοι έχουμε την ευθύνη για το περιεχόμενο και για τη διαχείριση της εφημερίδας.

Ανταποκρινόμαστε στο γενικευμένο αίτημα για ανεξάρτητη και πολυφωνική ενημέρωση, εξαντλητική διερεύνηση κάθε πτυχής της πραγματικότητας και, κυρίως, σκληρή, αλλά έντιμη κριτική προς κάθε κατεύθυνση, προς την εκάστοτε εξουσία και προς όσους τη διεκδικούν.

Με το εγχείρημά μας θέλουμε, επίσης, να δείξουμε ότι μια πραγματικά ανεξάρτητη και πλουραλιστική εφημερίδα δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, ενώ ανοίγει και τον δρόμο για την αποδέσμευση των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα -παλιά και νέα- που κατάντησαν σε μεγάλο βαθμό τον χώρο μας ανυπόληπτο και υπόλογο για κατευθυνόμενη δημοσιογραφία.

Η κοινωνία απαιτεί να αποκαλύπτονται όλες οι υπόγειες ή συγκαλυμμένες διασυνδέσεις ανάμεσα στα κέντρα που λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Η ανυστερόβουλη κριτική, συνεπώς, κάθε πτυχής του δημόσιου βίου -κεντρικός στόχος μας – προϋποθέτει την ανεξαρτησία από πολιτικά, οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα.

Ενα μέσο ενημέρωσης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητο αν μετέχει σε -παλιά ή νέα- πλέγματα εξουσίας.

Εμείς δεν θέλουμε να μετάσχουμε σ’ αυτό το παιχνίδι και θα περιφρουρήσουμε με κάθε τρόπο την ανεξαρτησία μας. Θέλουμε να είμαστε μια εφημερίδα που δεν παραπλανά, δεν χαϊδεύει, δεν αποκοιμίζει αλλά είναι σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία.

Η εφημερίδα μας ενδιαφέρεται για όλους τους πολιτικούς χώρους. Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και θέλει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός ευρύτατου φάσματος της κοινωνίας, που εκτείνεται από τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης μέχρι την άκρα αριστερά.

Η πολυφωνία της εφημερίδας μας αποτελεί αναγκαίο όρο της αυτονομίας της και ταυτόχρονα εγγύηση ότι αφουγκραζόμαστε ό,τι νέο γεννιέται.

Μαζί μας, σταθεροί στις επάλξεις, είναι πολλοί από τους «παλιούς» της «Ελευθεροτυπίας», αλλά και πάμπολλοι συνεργάτες, από τους χώρους της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού.

Η εφημερίδα μας εκδίδεται σε μια φάση βαθύτατων πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων. Σε μια περίοδο που κυοφορούνται νέες ιδέες, απόψεις, πολιτικά σχήματα. Στόχος μας, να συμβάλουμε στη διαμόρφωση του νέου τοπίου, σε προοδευτική κατεύθυνση.

Πάνω απ’ όλα όμως βάζουμε την αγωνία των απλών ανθρώπων που παλεύουν καθημερινά για να ξεπεράσουν τη βαθιά κρίση την οποία βιώνουμε όλοι.

Θα είμαστε μαζί τους, όπως και με κάθε κίνηση που ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη, η οποία μας εξανθρωπίζει.

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε, όμως, τη σταθερή έως και πεισματική στήριξη των αναγνωστών μας.

Σχολιάστε