My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κριτική στη ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ

Κριτική σε βασικά σημεία της τακτικής και στρατηγικής του ΚΙΝΑΛ, κυρίως κατά τη περίοδο των πρόσφατων εκλογών, άσκησε ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος.

Η τοποθέτηση του κ. Φραγγίδη:

“Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Πριν μπω στο κυρίως θέμα, θα ήθελα να επισημάνω ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ να συγκροτήσουμε τους Τομείς Εργασίας του Κόμματος. Συμβαίνουν πράγματα στην πολιτική ζωή του τόπου καθημερινά, πολλά και σημαντικά. Έπρεπε ήδη οι Τομείς να εργάζονται. Είναι δυσλειτουργικό, εφόσον απαιτείται η στενή συνεργασία κοινοβουλευτικών και κομματικών τομέων, να μην έχουμε ακόμα προχωρήσει στη συγκρότηση των κομματικών.

Είναι ενδιαφέρουσα η μελέτη που εκπονήθηκε για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο βέβαια μπορεί να το δει κανείς από πολλές πλευρές και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Είναι θετικό ότι καταφέραμε να έρθουμε στην τρίτη θέση και να ανεβάσουμε το ποσοστό μας από τις εκλογές του 2015. Αυτό, βέβαια, σε καμιά περίπτωση εμένα δε μου είναι αρκετό και δεν το θεωρώ τεράστια επιτυχία. Για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σημερινής εποχής, χρειάζεται να είμαστε πολύ περισσότερο δυνατοί. Αυτό πιστεύω θα το είχαμε επιτύχει, αν είχαμε καταφέρει διψήφιο εκλογικό ποσοστό.

Μια σειρά παραγόντων, που καταγράφονται στη μελέτη, δεν μας το επέτρεψαν: η φτωχή επικοινωνία μιας δυνατής πρότασης, που είναι το «Σχέδιο Ελλάδα», το έντονο κλίμα πόλωσης που μας συνέθλιψε ανάμεσα στους δύο μεγάλους κομματικούς μονομάχους, η παρασκηνιακή συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ, οι δικές μας εσωστρεφείς πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες, τα στελέχη μας που άλλαξαν πολιτικό χώρο και στη συνέχεια βάλλονταν εναντίον μας.

Θεωρώ ότι είναι ζήτημα ουσίας για την ύπαρξη και τη συνέχειά μας, να εξετάσουμε με προσοχή τι πήγε στραβά, να αποδεχθούμε τα λάθη μας και να πάρουμε το μάθημά μας. Με παρρησία και θάρρος να βγούμε από τη ζώνη άνεσης και το στενό μας πλαίσιο, για να μπορέσουμε να χαράξουμε τη στρατηγική που θα μας εξασφαλίσει μια επιτυχημένη πορεία στο μέλλον.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι ψηφοφόροι μας είναι πάνω από 55 ετών, με χαμηλή μόρφωση, αγρότες. Είμαστε πολύ χαμηλά στους νέους. Αυτή η αδυναμία να προσεγγίσουμε τη νεολαία, σημαίνει ότι μας έχουν ταυτίσει με το παλιό και ότι δεν έχουμε καταφέρει να πούμε πράγματα που να τους αφορούν. Είναι κάτι που δίχως αμφιβολία πρέπει να το δούμε το επόμενο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά έθεσε το έντονο και εκβιαστικό, θα έλεγε κανείς, προεκλογικό δίλημμα «Αυτοδυναμία ή εκλογές το Δεκαπενταύγουστο». Εμείς σ’ αυτό αντιτάξαμε το άνευρο μήνυμα της «ψήφου ανοχής», με αποτέλεσμα ο ψηφοφόρος με την κοινή λογική να σκεφτεί «γιατί να ψηφίσω Κίνημα Αλλαγής, αφού μετεκλογικά θα υποστώ πάλι την πολιτική της Δεξιάς; Αν είναι να ψηφίσω Κίνημα Αλλαγής και να μου βγει Νέα Δημοκρατία, ας ψηφίσω απευθείας Νέα Δημοκρατία». Ταυτόχρονα στείλαμε τον ψηφοφόρο με τα αντιδεξιά αντανακλαστικά στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ ή σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό φορέα.

Με λίγα λόγια, δεν κατορθώσαμε να είμαστε διακριτοί και σαφείς, γι αυτό και αφήσαμε τον ψηφοφόρο αδιάφορο.

Δεν καταφέραμε να σταθούμε δυνατά απέναντι στους εκλογικούς μας αντιπάλους, προβάλλοντας το θετικό κοινωνικό μας πρόσημο, το δικό μας ιδεολογικό στίγμα και αξιακό μοντέλο, που μας διαφοροποιεί ριζικά από τη συντηρητική Δεξιά και το λαϊκιστή και διχαστικό ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ανάγκη να ανακτήσουμε την προοδευτική και κοινωνική μας ταυτότητα.

Εμφανίσαμε αδυναμία να παρουσιάσουμε ένα δυνατό αφήγημα, που θα εμπνεύσει τον πολίτη. Η εικόνα μας προς τα έξω ήταν θολή και δεν έδειχνε ένα κόμμα που πάει στις εκλογές ενωμένο και αρραγές.

Πάρθηκαν πολιτικά ρίσκα της τελευταίας στιγμής. Δεν αξιοποιήθηκαν στελέχη που δοκιμάστηκαν με επιτυχία στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές. Έλαβαν χώρα συμπεριφορές αποκλεισμού και εσωστρέφειας.

Γνωρίζουμε ότι το κόμμα μας στηρίχθηκε διαχρονικά στην πολυσυλλεκτικότητα και τη σύνθεση διαφορετικών πολιτικών απόψεων. Γι αυτό και έγινε μεγάλο. Με λίγα λόγια, στηρίχθηκε στην εξωστρέφεια, που σημαίνει αποδοχή της διαφορετικής άποψης και συλλογικότητα στη λειτουργία, χωρίς αποκλεισμούς.

Αυτό δυστυχώς δε συνέβη στο κόμμα μας στις τελευταίες εκλογές. Υπήρξαν σύντροφοι σε πολλές περιοχές που ενώ στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την παράταξη στα δύσκολα χρόνια, δεν έτυχαν της αρμόζουσας συμπεριφοράς. Αντίθετα, στελέχη χωρίς ενεργή συμμετοχή στα δρώμενα της παράταξης στα δύσκολα, τοποθετήθηκαν σε υψηλά αξιώματα του κομματικού μηχανισμού. Κι αυτά είναι στοιχεία που σίγουρα δεν ενισχύουν την εξωστρέφεια.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Κλείνοντας, επειδή τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση για το όνομα του φορέα μας, θα ήθελα να πω ότι η σπονδυλική στήλη, η καρδιά και η ψυχή του Κινήματος Αλλαγής είναι το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως που έχει σημασία για το νέο φορέα, για το Κίνημα Αλλαγής, είναι το ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα, η πολυσυλλεκτικότητα, η δημοκρατική λειτουργία και η εξωστρέφεια. Αν αυτά είναι τα δομικά μας στοιχεία, τότε υπάρχει ελπίδα να αποτελέσουμε ένα μεγάλο δυναμικό κόμμα με ευρεία λαϊκή απήχηση, που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας στο μέλλον. Αν όχι, το μέλλον μας είναι δυσοίωνο.”

Σχολιάστε