My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ: Αντεργατικό έκτρωμα

“Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα! Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες, κερδίζεις τη ζωή!”, ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης του ΚΚΕ στο Κιλκίς, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Μαΐου.

Σχετικά, η ΤΕ Κιλκίς του κόμματος αναφέρει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε τα εξής:

Μήνυμα αντίστασης, αγωνιστικής απάντησης στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση στην εργατική τάξη με την ανακοίνωση του αντεργατικού νομοσχεδίου που καταργεί το 8ωρο, στάλθηκε από την συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Κιλκίς, το Σάββατο 29-5 στην Πλατεία-Πάρκο Κήπου της πόλης.

Την συγκέντρωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό η γραμματέας της ΤΕ Κιλκίς, Ειρήνη Χατζή. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Σιδηρόπουλος, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Μιλώντας για τον χαρακτήρα του αντεργατικού εκτρώματος της κυβέρνησης, ο Κώστας Σιδηρόπουλος μεταξύ άλλων, σημείωσε:

“Οι νέες αντεργατικές αλλαγές είναι τα νέα προαπαιτούμενα για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χαιρέτισαν όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ. Ακόμα και οι τοπικοί βουλευτές και άλλοι παράγοντες του Κιλκίς βγήκαν στα μπαλκόνια να πανηγυρίσουν. Για ποιανού το συμφέρον, όμως; Η προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ δεν πρέπει να κρύψουν την αλήθεια. Tα μέτρα δεν παίρνονται όπως λένε «για να μπει τάξη στο εργασιακό καθεστώς. Τα μέτρα παίρνονται για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματιών και γιατί οι κυβερνήσεις επιχειρούν να φορτώσουν τα σπασμένα της κρίσης για άλλη μια φορά στις πλάτες της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού γενικότερα.

Γι’ αυτό από το 2010, όλοι μαζί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Πετσόκοψαν τους μισθούς πάνω από 45%. Κατάργησαν όλες σχεδόν τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Με τις περίφημες Ενώσεις Προσώπων έριξαν πάνω από 1.000 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας στο επίπεδο του κατώτερου μισθού, δηλαδή στα 586 ευρώ μικτά. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την αισχρή κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα επαναφέρει τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ. Κανείς δεν πρέπει να δώσει συγχωροχάρτι στο συστηματικό εμπαιγμό του ΣΥΡΙΖΑ, να καταδικάζει 600.000 νέους εργαζόμενους να αμοίβονται με 316 ευρώ τη μήνα. Ζούνε αυτοί όλοι οι λιμοκοντόροι της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα εξευτελιστικά χαρτζιλίκια;

Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν κατάργησε τον άθλιο νόμο της διευθέτησης του 2011, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά τον εμπλούτισε με την περίφημη διάταξη για το 12ωρο στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Όχι μόνο δεν κατοχύρωσε νομοθετικά την Κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους, αλλά επέβαλε με νόμο δουλειά για 32 Κυριακές το χρόνο στο εμπόριο. Έτσι άνοιξε το δρόμο για τη μετατροπή της κυριακάτικης αργίας σε εξαίρεση. Όχι μόνο δεν υιοθέτησε την πρόταση νόμου που διαμόρφωσαν πάνω από 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις για την επαναφορά των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ αλλά υιοθέτησε τον άθλιο νόμο Βρούτση, σύμφωνα με τον οποίο τον κατώτατο μισθό δεν τον καθορίζουν οι ελεύθερες, συλλογικές διαπραγματεύσεις αλλά ο εκάστοτε υπουργός.

Αυτό που δεν τόλμησαν οι κυβερνήσεις ακόμα και των Σαμαρά και Βενιζέλου την περίοδο των μνημονίων, δηλαδή τα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, το τόλμησε ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος που έρχεται η ΝΔ να το επεκτείνει παραπέρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, έρχεται σήμερα πατώντας σε ό,τι έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις να βάλει ταφόπλακα στο 8ωρο, που για την κατάκτησή του είναι ακόμα νωπό το αίμα χιλιάδων εργατών.

Ειδικότερα για το Κιλκίς στάθηκε αναλυτικά για την κατάσταση συνολικά στη ζωή των εργαζομένων, λέγοντας: “Όλα τα τελευταία χρόνια, που οι εργατικές – λαϊκές οικογένειες του Κιλκίς δεν έχουν δει τίποτα το θετικό στην εργασία τους ή την υπόλοιπη κοινωνική τους ζωή, οι βιομηχανίες του Κιλκίς διαφημίζουν τα κέρδη τους… Κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε δημοσιεύματα για εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια ευρώ κέρδη κάθε χρόνο… Αντίθετα, για όλους εμάς, έρχονται νέα χαράτσια, νέοι πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία. Νέοι φόροι, νέα τοκογλυφική επέλαση για όσους υποχρεώθηκαν να δανεισθούν την προηγούμενη περίοδο. Κανένα, μα κανένα, όφελος δεν πρόκειται να υπάρξει για την εργατική τάξη, για τον εργαζόμενο λαό. Αυτό το θέατρο το έχουμε ξαναδεί. Καμία εμπιστοσύνη στα παραμύθια της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών”.

Και συνέχισε: “Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ίδιας της παραγωγής, που μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη ζωή, με πραγματικά, σύγχρονα δικαιώματα για τον εργαζόμενο λαό. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το επιβεβαιώνει η ίδια η επιστήμη, τα δεδομένα ακόμα και των αστών. Ας δούμε μόνο δύο στοιχεία, που αρκούν για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Σήμερα, ένας μέσος εργάτης χρειάζεται 11 ώρες την εβδομάδα για να παράξει όσα χρειαζόταν ένας μέσος εργάτης το 1950 σε 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Με άλλα λόγια, σχεδόν 4πλασιάστηκε η παραγωγικότητα της εργατικής δύναμης, που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να μειωθεί κατά 4 φορές ο εργάσιμος χρόνος εργασίας. Δηλαδή να μιλάμε για 2ωρη και 3ωρη ημερήσια εργασία.

Η 3ωρη ημερήσια εργασία, επιβεβαιώνεται και από άλλες μελέτες, που δείχνουν ότι με 3 ώρες εργασία την ημέρα ο εργαζόμενος παράγει τόσα όσα χρειάζεται για να ζήσει, να αναπαράγει την εργατική του δύναμη, και να έχει μια σειρά κοινωνικές παροχές.

Γι’ αυτό, λέμε και ξαναλέμε, ότι οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ, δεν αναφέρονται σε μια ουτοπική κοινωνία, δεν είναι λόγια γιατί απλώς θα θέλαμε να εργαζόμαστε γενικά λιγότερο. Είναι προτάσεις που πατάνε πάνω στην πραγματικότητα της εποχής μας, πάνω στις πραγματικές δυνατότητες.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη όλες οι δυνάμεις να πέσουν στη μάχη μπροστά στην οργάνωση της απεργίας, την Πέμπτη 3 Ιούνη, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Ο αγώνας της εργατικής τάξης δεν τελειώνει εδώ. Είναι ανάγκη να κλιμακωθεί και να διεκδικήσει τις συνολικότερες ανάγκες της ζωής της, των οικογενειών της. Για την προστασία της υγείας, της μόρφωσης των παιδιών, το δικαίωμα στην ξεκούραση και τις διακοπές, την απόκρουση της επίθεσης στη λαϊκή κατοικία, στις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, την προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής, και όλων των άλλων λαϊκών αναγκών. Δεν παραδίνουμε τίποτα απ’ όσα μας έδωσαν με τους αγώνες οι προηγούμενες γενιές.

Αυτό τον ηρωικό δρόμο, των προηγούμενων γενιών, συνεχίζουμε. Απ’ τα χιλιάδες εμβληματικά παραδείγματα και απ’ το σημερινό δίκιο της εργατικής τάξης, αντλούμε τη δύναμή μας. Απλώνουμε το χέρι και απευθύνουμε μήνυμα συμπόρευσης, συστράτευσης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθημερινούς αγώνες, στο εργατικό λαϊκό κίνημα, σ’ όλες πολιτικές μάχες.

Σχολιάστε