My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

ΚΚΕ: Μη απάντηση για τις ελλείψεις

Σύμφωνα με τη ΤΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, αποκαλυπτική είναι η τοποθέτηση του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής στο Κιλκίς.

Όπως τονίζει το ΚΚΕ, σε κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε, το Υπουργείο Παιδείας αντί να απολογηθεί και να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη όλων των κενών, ώστε να στηρίζονται και να μορφώνονται όλα τα παιδιά, αντιστρέφει για ακόμα μία φορά την πραγματικότητα.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΤΕ (στο τέλος του κειμένου παρατίθεται η απάντηση της υφυπουργού Ζέτας Μακρή) αναφέρονται και τα εξής:

«Το Υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται ότι «καταβάλλει εντατική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή και να επιτευχθεί σταδιακά καθεστώς αναπλήρωσης που θα εστιάζει στις πραγματικά έκτακτες ανάγκες». Πώς την καταβάλει, αλήθεια;

Αν ήθελε, θα κάλυπτε όλες τις θέσεις με μόνιμους διορισμούς από την αρχή της χρονιάς και θα υλοποιούσε την πρόταση που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.

Όμως, για τη σημερινή, όπως και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο, γιατί είναι κατεύθυνση της ΕΕ η αύξηση των συμβασιούχων στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό έχουμε φτάσει το 30% των εκπαιδευτικών να είναι πλέον αναπληρωτές και να αναπληρώνουν τους εαυτούς τους.

Επίσης, η μόνιμη απάντηση κάθε Κυβέρνησης τα τελευταία 12 χρόνια είναι ότι οι διορισμοί, όπως και οι προσλήψεις, γίνονται με βάση τα «δημοσιονομικά όρια». Με άλλα λόγια γίνονται με βάση τις «αντοχές της οικονομίας», οι οποίες «αντέχουν» να δίνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στις βιομηχανίες του Κιλκίς ως επιδοτήσεις (Ταμείο Ανάκαμψης κτλ), αλλά όχι για να έχουμε δασκάλους στα σχολεία του νομού.

Από την άλλη για να δικαιολογήσει την σημερινή κατάσταση, επικαλείται νόμους και υπουργικές αποφάσεις τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, για να πει ότι είναι «φυσιολογικό» ένας δάσκαλος Παράλληλης Στήριξης να «μοιράζεται» σε 2 παιδιά, ένας εκπαιδευτικός Τμήματος Ένταξης να καλύπτει κενά είτε στο σχολείο που υπηρετεί, είτε και να μετακινείται σε 2 σχολεία, να υπάρχουν ελλείψεις σε Σχολικούς Νοσηλευτές, Φυσιοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς κτλ. Με λίγα λόγια, αποτελεί «κανονικότητα» για την κυβέρνηση το «μπάλωμα», ίσα για να βγει η χρονιά.

Για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι όσο για την κάθε κυβέρνηση κριτήριό της είναι οι «αντοχές της οικονομίας» και «η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των επενδυτών», οι ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους «θα πηγαίνουν περίπατο».

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών, να αδυνατήσουν τα κόμματα που υπονομεύουν τις ανάγκες των παιδιών μας και να δυναμώσει πολύ περισσότερο το ΚΚΕ, το οποίο βρίσκεται δίπλα στους αγώνες του λαού, ασκεί πίεση για ανάσες ανακούφισης, φωτίζει και ανοίγει το δρόμο για την πραγματική διέξοδο!»

Η απάντηση της υφυπουργού:

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καταβάλλει εντατική προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της εκπαίδευσης με μόνιμους διορισμούς, προκειμένου να αποκατασταθεί η χρόνια στρέβλωση του θεσμού του αναπληρωτή και να επιτευχθεί σταδιακά καθεστώς αναπλήρωσης που θα εστιάζει στις πραγματικά έκτακτες ανάγκες.

Αναφορικά με τους μόνιμους διορισμούς, την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν 5.929 μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (4.489 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 1.440 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ) για πρώτη φορά μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, καθώς και 18.908 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών1 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που διενεργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια ανέρχεται σε 24.837. Ειδικότερα στη Διεύθυνση Π.Ε. Κιλκίς, έχουν διοριστεί 22 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 10 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ.

Για το σχολικό έτος 2022-2023 έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 47.167 προσλήψεις στην επικράτεια. Συγκεκριμένα, έχουν προσληφθεί 24.674 εκπαιδευτικοί Γενικής Εκπαίδευσης, 14.431 εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και 8.062 μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ. Για το πρόγραμμα της Παράλληλης Στήριξης έχουν πραγματοποιηθεί 14.982 προσλήψεις αναπληρωτών (9.608 εκπαιδευτικοί Α/θμιας Εκπαίδευσης, 1.790 εκπαιδευτικοί Β/θμιας Εκπαίδευσης και 3.584 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ). Ειδικότερα στη Διεύθυνση Π.Ε. Κιλκίς, έχουν προσληφθεί 43 εκπαιδευτικοί (13 στα ΣΜΕΑΕ/ΤΕ, 1 στα ΚΕΔΑΣΥ και 29 στην Παράλληλη Στήριξη) και 32 μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ (εκ των οποίων 8 στα ΣΜΕΑΕ/ΤΕ και 22 στην Παράλληλη Στήριξη.

Οι προσλήψεις των αναπληρωτών γίνονται με βάση τα αρμοδίως δηλωθέντα λειτουργικά κενά, σύμφωνα με τις παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 4 της υπ’ αριθμ. 104627/ΓΔ5/7-8-2020 (Β΄ 3344) Υ.Α. με θέμα «Ρύθμιση θεμάτων πρόσληψης και τοποθέτησης αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.)». Σύμφωνα με την παρ. 9α του άρθρου 5 της ως άνω Y.A., η τοποθέτηση των προσληφθέντων αναπληρωτών σε σχολικές μονάδες της περιοχής πρόσληψής τους γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το αριθμ. 578/15-2-2023 επικαιροποιημένο έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Κιλκίς, στα Τμήματα Ένταξης υπηρετούν οργανικά 32 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (εκ των οποίων 4 τελούν σε νόμιμη άδεια και 6 έχουν αποσπαστεί σε άλλες Διευθύνσεις) και έχουν προσληφθεί 5 αναπληρωτές. Για την Παράλληλη Στήριξη έχουν προσληφθεί 28 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Για τις περιπτώσεις χωρίς πλήρη υποστήριξη με εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης έχει ζητηθεί η συνδρομή των εκπαιδευτικών των Τμημάτων Ένταξης όταν στα σχολεία τους ή σε όμορα σχολεία φοιτούν παιδιά με έγκριση Παράλληλης Στήριξης και έχουν αξιοποιηθεί πλεονάζουσες ώρες εκπαιδευτικών ως Ενισχυτική Διδασκαλία (Υ.Α. 48275/Δ3/28-3-2019, ΦΕΚ Β΄ 1088). Επιπλέον, στην εν λόγω Διεύθυνση υπηρετεί οργανικά 1 μέλος ΕΕΠ-ΕΒΠ και έχουν προσληφθεί τέσσερις (4) ακόμη μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ (από τα οποία τρία τελούν σε νόμιμη άδεια). Αναφορικά με την απόσπαση εκπαιδευτικού από το Τμήμα Ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Πέτρου στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γουμένισσας που  εδρεύει  στην  Τούμπα  (απόσταση  9  χιλιομέτρων),  αυτή  πραγματοποιήθηκε  στις 12/1/2023 λόγω υπηρεσιακών αναγκών, για δύο ημέρες την εβδομάδα και για συνολικό διάστημα 2 μηνών (ΚΥΑ 170405/ΓΓ1/20-12-2021, ΦΕΚ Β΄ 6273 – άρθρο 5 παρ. 8), όχι για κάλυψη κενού σε ΕΕΠ ή ΕΒΠ αλλά λόγω της αύξησης των μαθητών/τριών του σχολείου και της απουσίας για ένα διάστημα της Προϊσταμένης του Ειδικού Σχολείου με άδεια. Η εν λόγω απόσπαση θα ολοκληρωθεί στις 12/3/2023.

Σχολιάστε