My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΚΚΕ: Άφαντα ακόμα τα ολιγομελή

Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση, αυτή τη φορά με επίκαιρη ερώτηση, έκανε το ΚΚΕ μέσω του βουλευτή του, Γιάννη Δελή, σχετικά με τη συνέχιση της μη λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων του νομού Κιλκίς.

Η ερώτηση θα απαντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου από την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως.

Παράλληλα, συζητήθηκε προχθές Δευτέρα στη Βουλή η επίσης επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα κενά εκπαιδευτικών, μιας και ένας λόγος μη έγκρισης των ολιγομελών από την κυβέρνηση είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς.

Η επίκαιρη ερώτηση για τα ολιγομελή:

«Σε αναβρασμό βρίσκονται οι μαθητές των ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού των ΓΕΛ ΣΣ Μουριών, ΓΕΛ Νέου Αγιονερίου και ΓΕΛ Ευρωπού, καθώς ακόμα και σήμερα, ενάμιση μήνα έπειτα από το άνοιγμα των σχολείων, δεν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα ειδικότητας, ενώ όλο αυτό το διάστημα λαμβάνουν συνέχεια προφορικές υποσχέσεις για «προσπάθεια λειτουργίας των τμημάτων τους», για «πιέσεις που πρόκειται να ασκηθούν», αφήνοντας τους στην αναμονή.

                Σε περίπτωση μη έγκρισης λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται 20 – 30 χλμ καθημερινά για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε Λύκεια του Κιλκίς ή της Αξιούπολης.

                Πρόκειται για τμήματα για τα οποία το Κόμμα μας είχε καταθέσει σχετική ερώτηση με αρ. πρωτ. 800/20.09.2019. το αρμόδιο Υπουργείο απάντησε επιβεβαιώνοντας τη μη λειτουργία των τμημάτων με την επισήμανση ότι αυτό γίνεται «λόγω της μη ύπαρξης του αναγκαίου και απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους, αλλά και εξαιτίας του ότι δεν είναι δυσχερής η μετακίνηση των μαθητών –τριών σε άλλο Γενικό Λύκειο».

                Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πανηγυρίζει την «ανάπτυξη για όλους», την αποτελεσματικότητα της στη λειτουργία των σχολείων, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι γεγονός ότι μαθητές είτε αποκλείονται από την επιλογή τμήματος προσανατολισμού, επειδή δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών, είτε θα αναγκάζονται να διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα για να παρακολουθήσουν το τμήμα της επιλογής τους. Να σημειώσουμε επίσης ότι σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο και τη κυβέρνηση της ΝΔ η χιλιομετρική απόσταση που θα διανύουν οι μαθητές καθημερινά, δε δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία γι αυτούς, ενώ είναι απόλυτα φυσιολογικό να γίνεται αναφορά στο ότι δεν υπάρχει ο αναγκαίος και απαραίτητος αριθμός εκπαιδευτικών ώστε να θεωρείται αυτό δεδομένο και να γίνεται αποδεκτό από τους μαθητές, τους γονείς και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.

Ακόμα ένα στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι δύο τομείς ειδικοτήτων στο 1ο ΕΠΑΛ Κιλκίς δεν εγκρίθηκαν όχι μόνο γιατί υπήρχε έλλειψη εκπαιδευτικών, αλλά και αιθουσών. Οι μαθητές λοιπόν αναγκάστηκαν να δηλώσουν άλλες ειδικότητες παρά το γεγονός μάλιστα ότι φέτος φοιτούν στην Γ’ τάξη.

Οι μαθητές των τμημάτων αυτών έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δικαίωμα τους να λειτουργήσουν τα τμήματα προσανατολισμού στα σχολεία τους. Τη στήριξη τους στο δίκαιο αίτημα τους έχουν δηλώσει τα Τοπικά Συμβούλια της Δ.Ε. Ευρωπού, το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς, η ΕΛΜΕ Κιλκίς, ο Σ.Ε.Π.Ε. Παιονίας, ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κιλκίς και το Σωματείο Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Κιλκίς – Παιονίας. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει στο κόψιμο ολιγομελών τμημάτων προσανατολισμού και τομέων των ΕΠΑΛ ανά τη χώρα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα τμήματα προσανατολισμού των ΓΕΛ στην Π.Ε. Κιλκίς.”

Σχολιάστε