My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κινητοποίηση για σωτηρία Υγείας

Πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία για τη “σωτηρία της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας – ΕΚΑΒ” πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 8.30 πμ, στην Αθήνα (απέναντι από το HILTON).

Στη σχετική ανακοίνωση η ομοσπονδία των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρει τα εξής:

“Η ΠΟΕΔΗΝ βρίσκεται για άλλη μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας την Σωτηρία της Δημόσιας Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίλυση δίκαιων αιτημάτων των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας που εργάζονται αποδεκατισμένοι σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με μισθούς πείνας και πενιχρά δικαιώματα.

Είναι η τρίτη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποιούμε με τη νέα Κυβέρνηση θέλοντας να καταδείξουμε ότι η κατάσταση που περιήλθαν τα Νοσοκομεία δεν σηκώνει περίοδο χάριτος.

Όταν ταλαιπωρούνται άνθρωποι από την ανεπάρκεια του συστήματος δεν μπορεί καμία Κυβέρνηση να ζητάει πίστωση χρόνου ακόμη και εάν παρέλαβε «καμένη γη» στην Δημόσια Υγεία.

Κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός του έτους 2020 στη Βουλή προς ψήφιση. Για άλλη μία χρονιά «φτωχός συγγενής» των κρατικών δαπανών είναι η Δημόσια Υγεία.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ συνεχίζουν να παραμένουν κολλημένες και το 2020 στο τριτοκοσμικό επίπεδο του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 7,5%. Με τέτοιες Δημόσιες δαπάνες κάθε μέρα θα γίνεται χειρότερο το σύστημα.

Εξαιτίας αυτού αυξάνουν συνεχώς οι Ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Βάζουμε δηλαδή όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Ταυτόχρονα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οι θάνατοι από Νοσοκομειακές λοιμώξεις, η ταλαιπωρία των ασθενών στα ΤΕΠ, ράντζα, Κέντρα Υγείας κλειστά μαρτυρούν την κατάρρευση.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η επιχορήγηση του συστήματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένει κοντά στα 780 εκ. ευρώ και το έτος 2020, το μισό από το 2014 παρότι πληρώνουμε άπειρους φόρους και 6% υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις.

Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις δικές μας εισφορές (η κρατική χρηματοδότηση μηδενική) και στα Νοσοκομεία θα καλύψει μικρό μέρος των υποχρεώσεών του. 888 εκατ. ευρώ όσα και το έτος 2019.

Το σύστημα συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται παρότι αυξάνεται η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω οικονομικής ανέχειας και της αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Έχουμε ένα σύστημα με ελλείψεις, πεπαλαιωμένο σε εξοπλισμό και υποδομές χωρίς καμία δυνατότητα επενδύσεων.

Γι αυτό βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις λόγω χαλασμένων ιατρικών μηχανημάτων, σοβάδες να πέφτουν, να τρέχουν νερά οι τοίχοι, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ιματισμού, χειρουργικών υλικών κλπ.

ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ βρίσκεται στο κόκκινο

Κάθε χρόνο το προσωπικό λιγοστεύει αντί να αυξάνει. Με τα στοιχεία του ίδιου του Κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών) το προσωπικό στα Νοσοκομεία λιγόστεψε τα χρόνια των Μνημονίων κατά 25.000. Τα έτη 2018-2019 έχουμε 3500 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. Η προκήρυξη 2300 θέσεων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας, είναι σταγόνα στον ωκεανό.

12.000 Συμβασιούχοι (επικουρικό, πρώην εργολαβικοί, ΟΑΕΔ κλπ) εργάζονται στα Νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει μονιμοποιηθούν.

Οι παρατάσεις που δίδονται είναι θετικές. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια η ομηρία του εν λόγω προσωπικού. Δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στον αέρα βρίσκεται το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων.

Η Κυβέρνηση καθυστερεί την παράταση των συμβάσεων και την θεσμοθέτηση σύναψης νέων συμβάσεων μετά 31.12.2019. Καλοβλέπει την επιστροφή των εργολάβων που επιβάλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωσή των εργολάβων είναι αιτία πολέμου. Όπως αιτία πολέμου είναι η κάθε μορφή ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας που κάποιοι με προθυμία προτείνουν (ΠΙΣ).

Διεκδικούμε Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στο μέσο όρο της Ευρώπης (7,5%). Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού 4000 κατ’ έτος. Επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προκειμένου να μπορούν να καλύπτουν οι Δημόσιες Μονάδες Υγείας με ασφάλεια τις λειτουργικές ανάγκες και να είναι σε θέση να συντηρούν τον εξοπλισμό και τις υποδομές.

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται καθότι οι ΤΟΜΥ εξελίχθησαν σε ταμπέλες χωρίς γιατρούς και προσωπικό. Τα Κέντρα Υγείας παραμένουν χωρίς υλικά, συντήρηση και προσωπικό. Όλο και περισσότερα κλείνουν μεσημέρι.

Η Ψυχική Υγεία ραγδαία ασυλοποιείται λόγω ελλείψεων προσωπικού, κονδυλίων, απαραίτητων κλινών οξέων περιστατικών και προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης..

Η Πρόνοια κλείνει αντί να ανοίγει κρεβάτια. Έκλεισε η Γλυφάδα 52 κλινών και οι περιθαλπόμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες Μονάδες. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί στα δύο έτη και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία θα αυξάνουν συνεχώς.

Το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις διασωστών. Τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα προσλήψεων μόνιμων διασωστών και αποκατάστασης των γερασμένων ασθενοφόρων που έχουν διανύσει 1εκατ.χιλιόμετρα και άνω.

Οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι είναι οι εργαζόμενοι Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς. 900 ευρώ το μήνα είναι ο μέσος μισθός. Ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 640 ευρώ το μήνα.

Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που ολοένα παίρνει ολιγόμηνες παρατάσεις, είναι στα 150 ευρώ. Επίσης δεν χορηγείται κλιμακωτά σε όλους. Δεν είμαστε ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Αρνούνται να εντάξουν τους Νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας που αποδεδειγμένα με επιδημιολογικές μελέτες εργάζονται σε Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Εργασίες, αντιμετωπίζουν ένα σωρό ασθένειες και επαγγελματικούς κινδύνους. Πραγματική ντροπή για το κράτος. Διαθέτουμε κοινό φορέα ασφάλισης του ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτω δεν μπορεί οι Νοσηλευτές και άλλα επαγγέλματα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο ασφάλισης ανάλογα τον ασφαλιστικό φορέα προέλευσης (ΙΚΑ – Δημόσιο) ή την χρονολογία πρόσληψης (πριν και μετά 1-1-2011).

Εργαζόμενοι συμμετέχουν σε Επιτροπές αγορών με κλήρωση, χωρίς ποτέ να ειδοποιηθούν να καταθέσουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Τώρα η Εφορία τους ζητάει υπέρογκα πρόστιμα. Ζητάμε την δυνατότητα κατάθεσης αναδρομικά των δηλώσεων και διαγραφή των προστίμων.”

Σχολιάστε