My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κιλκισιωτης συμβουλος της Μερκελ!

Ο Κιλκισιώτης σύμβουλος της Μέρκελ, Βασίλης Φθενάκης

Η Άγκελα Μέρκελ έχει Κιλκισιώτη σύμβουλο! Πρόκειται για τον καθηγητή,  Βασίλη Φθενάκη, ο οποίος είναι ειδικός σύμβουλος για θέματα Παιδείας και Οικογένειας στη Γερμανία για τριάντα και πλέον χρόνια, και λόγω ακριβώς αυτών των γνώσεών του, τον συμβουλεύεται στον συγκεκριμένο τομέα  και η καγκελάριος της Γερμανίας!

Όπως έχει δηλώσει σε μέσα ενημέρωσης ο συμπατριώτης μας, πήγε στη Γερμανία όλως τυχαίως, μετά τις σπουδές του  στην παιδαγωγική ακαδημία Ηρακλείου. Ένα καλοκαίρι, εντελώς συμπτωματικά, δύο Γερμανοί τουρίστες στον δρόμο, του ζήτησαν να τους βοηθήσει να βρουν το ξενοδοχείο τους. Εκείνος γνωρίζοντας γερμανικά τους έπιασε τη κουβέντα και συνομίλησε μαζί τους. Οι τουρίστες ήταν καθηγητές πανεπιστημίου. Τους είπε για τα βιώματά του με τους Γερμανούς κατά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και για τη γνώμη του γι’ αυτούς κι αυτοί του είπαν πως αν έχει αυτή την προκατάληψη πρέπει να πάει στη Γερμανία για να δει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Ο ένας από τους τουρίστες ήταν καθηγητής στη Νομική Σχολή του Μονάχου και τέσσερις μήνες αργότερα του έστειλε πρόσκληση και υποτροφία. Τα όσα ακολούθησαν τον έφεραν στην κορυφή της γνώσης. Διετέλεσε από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και μέχρι το 2005 διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας για τα παιδιά και την οικογένεια, ενώ μέχρι και σήμερα συμβουλεύει από διάφορες επίσημες θέσεις την εκάστοτε Ομόσπονδη Κυβέρνηση της Γερμανίας, το Υπουργείο Παιδείας, πολλές κυβερνήσεις διαφόρων γερμανικών κρατιδίων, καθώς και τα πολιτικά κόμματα CDU, CSU και το κόμμα των Πρασίνων.Ιατρική και παράλληλα Ψυχολογία, αλλά οι κανονισμοί της Ιατρικής Σχολής δεν το επέτρεπαν κι έτσι την παράτησε για να ακολουθήσει Ανθρωπολογία και Μοριακή Γενετική στη Φυσικομαθηματική Σχολή. Την πρώτη μέρα του όγδοου εξαμήνου ήταν ήδη διδάκτορας Φυσικών Επιστημών!

Ο καθηγητής Βασίλης Φθενάκης θεωρείται ο σπουδαιότερος καθοδηγητής γνώμης στη χώρα σε θέματα εκπαίδευσης, οικογένειας και ανάπτυξης των παιδιών. Γεννήθηκε το 1937 στο Κιλκίς και τρία χρόνια αργότερα ταξίδεψε με την οικογένειά του, τους γονείς και τα δυο αδέρφια του στην Κρήτη για να γνωρίσει την οικογένεια του πατέρα του. Όμως, φθάνοντας στη Κρήτη, είχε ήδη ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος κι ο πατέρας του, αξιωματικός ων, έπρεπε να φύγει για το Μέτωπο. Ακόμη τον θυμάται να γελάει, να του δίνει ένα λουκουμάκι στο χέρι και να ανεβαίνει στο λεωφορείο. Ήταν η τελευταία φορά που τον έβλεπε, γιατί άφησε την τελευταία του πνοή πολεμώντας στην Αλβανία. Τη βραδιά του αποχωρισμού η μητέρα του έμεινε έγκυος στο τέταρτο παιδί. Ηταν ένα κοριτσάκι.

 «Ξαφνικά μείναμε στη Κρήτη, ξένοι, χωρίς οικονομική βάση με μια 27χρονη μητέρα, την αγωνίστρια της ζωής Αλεξάνδρα Ζήση. Στον πόλεμο μαθαίνει κανείς πώς να επιβιώνει. Θυμάμαι τις σπηλιές όπου κρυβόμασταν όταν έρχονταν οι Γερμανοί στο χωριό, καθώς και τον Γερμανό αλεξιπτωτιστή που έπεσε μπροστά στο σπίτι μας. Και τώρα το σενάριο έχει αντιστραφεί. Εγώ δίνω την εκπαιδευτική γραμμή στην Κυβέρνηση της Γερμανίας και της Ιταλίας. Δεν είναι παράδοξο;», λέει.

Ο ίδιος έχει τιμηθεί με την υπέρτατη τιμή που προσφέρει το ιταλικό πανεπιστήμιο, την «Per Chiara Fama». Ο καθηγητής είναι ο δεύτερος στο κόσμο που έχει λάβει αυτή την τιμή. Από την άλλη, οι Γερμανοί τού εμπιστεύτηκαν το καλύτερο Ινστιτούτο στην Ευρώπη, το Κρατικό Ινστιτούτο Προσχολικής Οικογενειακής Ερευνας, τιμώντας τον ως διευθυντή επί 33 χρόνια και ως Σύμβουλο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε θέματα εκπαιδευτικής και οικογενειακής πολιτικής.

Ως διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικογενειακής Ερευνας, Οικογενειακού Δικαίου και Οικογενειακής Πολιτικής, αφιέρωσε σχεδόν όλο του το έργο στην ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 0 – 6 ετών. Ηταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το θέμα του πατέρα και την ψυχολογία της σχέσης πατέρα -παιδιού. Το σχετικό δίτομο έργο του, που δημοσιεύτηκε το 1985, προκάλεσε αίσθηση. «Κάναμε τη μόνη υπάρχουσα εμπειρική μελέτη στο θέμα του πατέρα. Το δεύτερο μεγάλο θέμα που έχει απασχολήσει το έργο του καθηγητή είναι το διαζύγιο.

Σχολιάστε