My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Κιλκίς: Κλειστή η Αντιπεριφέρεια ένεκα απολύσεων

Σήμερα Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, το κατάστημα της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και όλες οι υπηρεσίες παραμένουν κλειστά με βάση ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πάρθηκε κατά τη χθεσινή (Πέμπτη) συνεδρίασή του, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συμμετοχή εργαζομένων από όλες τις περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και αυτής του Κιλκίς.

Το ψήφισμα, στο οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση προς τους υπαλλήλους που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζονται τα εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην επιχειρούμενη μείωση του προσωπικού των περιφερειών μέσω των απολύσεων υπαλλήλων (Δ.Ε. Ι.Δ.Α.Χ.).

Λύση δεν είναι η αποψίλωση των αιρετών Περιφερειών από το χρήσιμο και αναντικατάστατο προσωπικό, ούτε και η κατεδάφισή τους.

Λύση είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός παραγωγικού κράτους και μιας αποτελεσματικής αυτοδιοίκησης κοντά στον πολίτη.

Ο νόμος 4093/2012 και οι οριζόντιες περικοπές του αποτελούν καίριο «πλήγμα» στην καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών.

Απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός της αιρετής αυτοδιοίκησης.

«Ακρωτηριάζεται» ένα ακόμη ζωτικό κομμάτι της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας, που έρχεται αντιμέτωπο με τη διαθεσιμότητα και την άμεση και προδιαγεγραμμένη απόλυση.

Επισημαίνουμε ότι οι Περιφέρειες έχουν ήδη εισφέρει στη δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 40%, ενώ έχει ήδη υποστεί μείωση η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό (Κ.Α.Π.) κατά 60% για τη διετία 2011-2012.

Κατά συνέπεια, οι Περιφέρειες καταδικάζονται σε αναποτελεσματικότητα και πλήρη αδυναμία εξυπηρέτησης του πολίτη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνει αλληλέγγυο στους αγώνες των προς απόλυση υπαλλήλων και αποφασίζει:

Κλείσιμο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Π.Κ.Μ. για την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012 και άρνηση υπογραφής των διαπιστωτικών πράξεων διαθεσιμότητας».

Επιστολή Ψωμιάδη Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Επιστολή στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κ.Μ. κ.Διονύσης Ψωμιάδης σχετικά με την εφαρμογή του Ν.4093/2012.

Στην επιστολή επισημαίνεται την αντίθεση της ερμηνευτικής εγκυκλίου με τη νομοθετική ρύθμιση και, συνεπώς, την αδυναμία εφαρμογής της.

«Η άποψη της σχετικής εγκυκλίου, ότι ο παραπάνω Νόμος καταλαμβάνει και τους προσληφθέντες με βάση το Π.Δ.164/2004, είναι αντίθετη στις σαφείς ρυθμίσεις του νόμου 4093/2012 και ως εκ τούτου, δεν δύναται να εφαρμοστεί κατά την άποψη μας, διότι σε αυτή την περίπτωση, θα παραβιάζαμε το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Στο Ν.4093/2012 (υποπαράγραφος Ζ.4. Κατάργηση ειδικοτήτων και οργανικών θέσεων), ορίζεται ότι «καταργούνται οι θέσεις της κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού & Διοικητικών Γραμματέων των υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας».

Όμως στην εγκύκλιο ΔΙΔΑΔ-ΔΙΠΙΔΔ/οικ.26188/12-11-2012, αναφέρεται στην περίπτωση Δ της παρ.3 «Σημειώνεται ότι, προσωπικό του οποίου μεταβλήθηκε η εργασιακή θέση σε σχέση εργασίας αορίστου χρόνου επειδή διαπιστώθηκε ότι κάλυπτε πάγιες & διαρκείς ανάγκες (π.χ. Ν.2190/1994, Ν.2839/2000, Π.Δ. 164/2004), καταλαμβάνεται από τις διατάξεις του παραπάνω Νόμου.»

Σημειώνουμε ότι στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου, αναφέρεται ότι: «η περίπτωση αφορά θέσεις των κατηγοριών Δ.Ε. & Υ.Ε. των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού-Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού & Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής ή με ειδικές διαδικασίες επιλογής που περιβάλλονται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοκρατίας, δηλαδή υπαλλήλους, των οποίων η εργασιακή σχέση με το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δημιουργήθηκε με άλλες διαδικασίες.»

Συμπερασματικά ερμηνεύουμε, ότι η άποψη της σχετικής εγκυκλίου, ότι ο παραπάνω Νόμος καταλαμβάνει και τους προσληφθέντες με βάση το Π.Δ.164/2004, είναι αντίθετη στις σαφείς ρυθμίσεις του Ν.4093/2012 και ως εκ τούτου, δεν δύναται να εφαρμοστεί κατά την άποψη μας, διότι σε αυτή την περίπτωση, θα παραβιάζαμε το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη».

Σχολιάστε