My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Κιλκίς κι έντονα καιρικά φαινόμενα

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου και η δήλωση του μετεωρολόγου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) Κώστα Λαγουβάρδου, ότι ο Δήμος Κιλκίς είναι μια από τις πρώτες περιοχές στη χώρα, στις οποίες λειτουργούν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης καιρικών γεγονότων και αποκωδικοποίηση των στοιχείων που οδηγούν σε καταστροφές και κυρίως σε απώλειες ζωών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΖ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ για το “ποιες πολιτικές πρέπει να εφαρμόσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις σε επίπεδο πρόληψης των καταστροφών αλλά και διαχείρισης-πολιτικής προστασίας ώστε να μειωθούν πρωτίστως οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως οι σοβαρές καταστροφές;”, ο κ. Λαγουβάρδος που είναι και μέλος της τετραμελούς ερευνητικής ομάδας του ΕΑΑ, απαντά ως εξής:

«Καταρχάς θα πρέπει να γίνεται συστηματική και συνεχής καταγραφή των έντονων καιρικών γεγονότων και αποκωδικοποίηση των στοιχείων που οδήγησαν στις καταστροφές και κυρίως στις απώλειες ζωής. Δευτερευόντως, είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Στο ΕΑΑ έχουμε ήδη ξεκινήσει αυτήν τη διαδικασία με κάποιους δήμους, όπως το Κιλκίς και το Νευροκόπι, και ευελπιστούμε σε υλοποίηση και σε άλλους δήμους μέσω του προγράμματος υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Αντώνης Τρίτσης”. Η στενή συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με τους τοπικούς φορείς μπορεί να κάνει τη διαφορά: τα επιστημονικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο για την παρατήρηση όσο και για την πρόγνωση καιρού, μπορούν να συνδυαστούν με την τοπική γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή ώστε να γίνει σωστός σχεδιασμός των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης».

Πλήττουν σφοδρά τη χώρα 

Περισσότερα από 500 έντονα καιρικά επεισόδια (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες, ανεμοστρόβιλοι, χιονοπτώσεις-παγετός, κεραυνοί και καύσωνες) με 232 θύματα έχουν πλήξει τη χώρα μας από το 2000 και μετά, σύμφωνα με μελέτη του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης «Καιρικά επεισόδια με κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2000-2019» του ΕΑΑ, το πιο επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο αποτελούν οι πλημμύρες, με 132 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους τα τελευταία 20 χρόνια. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των συνολικών θυμάτων, που ξυπνά μαύρες μνήμες από τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα (24 θύματα), του 2019 στη Χαλκιδική με επτά νεκρούς και πέρυσι στην Εύβοια με οκτώ νεκρούς και στον Νομό Καρδίτσας με τέσσερα θύματα.

Όπως σημειώνουν οι μελετητές, «στην Ελλάδα οι πλημμύρες είναι το πιο συχνό είδος φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με τον καιρό, γεγονός στο οποίο συμβάλλουν δραστικά μεταξύ άλλων η εκτεταμένη καταστροφή δασικής βλάστησης, η αύξηση του συντελεστή απορροής λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων στις λεκάνες απορροής και η έλλειψη τεχνικών έργων για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Ακόμη επισημαίνουν ότι η Ελλάδα βιώνει συχνά καιρικά επεισόδια με αρκετά σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις λόγω της γεωμορφολογίας, των κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών της, των ανεπαρκών υποδομών και της κακοδιαχείρισης που έχει υποστεί ο φυσικός πλούτος.

Σχολιάστε