My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Κιλκίς, η πόλη των προσφύγων

Μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς, στο πλαίσιο εορτασμού των “Ελευθερίων” της πόλης του Κιλκίς, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο.

agios dimitrios3Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Δημήτριος Τσαντάκης και στη συνέχεια ο προϊστάμενος του ως άνω Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο θέμα της εκδήλωσης “Κιλκίς, Προσφύγων Πόλη”, τίτλος ποιήματος του αείμνηστου Κιλκισιώτη Θανάση Χατζημητάκου, ο οποίος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα πολιτιστικά δρώμενα του Κιλκίς, αφιερώνοντας την συγκεκριμένη εκδήλωση ως μνημόσυνο.

Η ενοριακή χορωδία “Άγιος Νέστωρ” τραγούδησε τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες με τη συνοδεία του παραδοσιακού συγκροτήματος “Ιχνηλάτες της παράδοσης” υπο τη διευθύνση του πρωτοψάλτου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και δασκάλου κ. Σάββα Ηλιάδη.

Την εκδήλωση “έντυσε” λογοτεχνικά η φιλόλογος κ. Εύη Παναγοπούλου – Κατσαβάκη, η οποία έκανε μια ιστορική αναδρομή αρχίζοντας από τη νίκη της μάχης του Κιλκίς διαβάζοντας κείμενα από τα βιβλία των: Σταύρου Λίβα “η παλιά μικρή μου πόλη”, Θανάση Βαφειάδη “το χρονικό του Κιλκίς”, Λύσανδρου Φάσσου “Η Στρώμνιτσα από την εποποιία στο δράμα”, Δημήτρη Ψαθά “Γη του Πόντου”, Θωμά Κοροβίνη “55”, Κώστα Βάρναλη “Φιλολογικά απομνημονεύματα”, Διδώς Σωτηρίου “Ματωμένα χώματα”.

Το κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο “πλημμύρισε” από μνήμες και συγκίνηση για την αιματοβαμμένη προσφυγιά, για τις αλησμόνητες πατρίδες, για τον πόνο και τον ξεριζωμό και για τη νέα αρχή που πραγματοποιήθηκε στην Μητέρα Ελλάδα.

Στο επίλογο της εκδήλωσης ο μητροπολίτης Κιλκίς κ. Εμμανουήλ, ο οποίος εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς τους συντελεστές της όμορφης αυτής εκδήλωσης που συνέβαλλε εκτός των άλλων και στον εμπλουτισμό γνώσεων για τις Γενοκτονίες και την Προσφυγιά χιλιάδων Ελλήνων, τόνισε χαρακτηριστικά:

“Η αναζήτηση της ιστορικής παράδοσης προέχει στην καθημερινότητα μας και η άγνοια του μεγαλείου της Ρωμιοσύνης είναι καταστρεπτική για το λαό μας και το μέλλον του. Διδασκόμαστε από το ένδοξο ιστορικό παρελθόν με τα μεγαλεία του αλλά και τα λάθη του και τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε και να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον”.

Σχολιάστε