My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Καταυλισμός χιλιάδων προσφύγων

prosfyges5.jpgΣκηνές έχουν στήσει στην Ειδομένη οι πρόσφυγες, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα. Στην περιοχή, δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένας αυτοσχέδιος καταυλισμός, καθώς περίπου 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν άδεια από τις αρχές της ΠΓΔΜ για διέλευση.

Όσοι διαθέτουν σκηνές, τις έχουν στήσει στα χωράφια κατά μήκος των συνόρων, άλλοι έχουν βρει καταφύγιο στον σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και εκατοντάδες κατακλύζουν τα καφενεία του χωριού, αναζητώντας νερό, πρίζες να φορτίσουν τα κινητά τους και πρόσβαση σε wi-fi.

Πολλοί πάντως, απογοητευμένοι από την κατάσταση, δηλώνουν ότι θα γυρίσουν για λίγο στη Θεσσαλονίκη ή στο Πολύκαστρο μέχρι να ξεκαθαρίσει πότε θα μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ.

Συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετήσει στην ουδέτερη ζώνη συρματόπλεγμα, μήκους 200-300 μέτρων, ώστε να κρατά σε κάποια απόσταση τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες.

Οι ταραχές που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί μεταξύ των συνοριοφυλάκων της ΠΓΔΜ και των προσφύγων διήρκεσαν μόνον μερικά λεπτά, και η ένταση εκτονώθηκε όταν οι πρόσφυγες έβαλαν μπροστά στα συρματοπλέγματα τα παιδιά και τις γυναίκες για να εμποδίσουν την συνέχιση του επεισοδίου.

“Η αστυνομία της ΠΓΔΜ μας είπε χθες (Πέμπτη) ότι θα μας επιτρέψει να περάσουμε στην ΠΓΔΜ σήμερα το πρωί στις 10:00 τοπική ώρα και δεν το έκανε”, δήλωσε ένας 27χρονος Σύρος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το πρακτορείο Sputnik, το οποίο επικαλείται την τοπική εφημερίδα Vecer, πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νότια της ΠΓΔΜ είναι ανησυχητική και σημείωσε ότι στα σύνορα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 5.000 άτομα.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την συνοριακή ζώνη με την Ελλάδα και τη Σερβία για την αντιμετώπιση, όπως ανέφερε, της κατάστασης με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, υπέγραψε απόφαση για την ανάμειξη του στρατού της χώρας στην αντιμετώπιση της κρίσης, που όπως είπε θα είναι επιβοηθητική της αστυνομίας.

Το πρωί επισκέφθηκε την ουδέτερη ζώνη ο πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Ίνγκο φον Φος, μαζί με τον Μάρτιν Νόιμαιερ, αξιωματούχου της βαυαρικής κυβέρνησης, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί.

prosfyges7.jpgΣτα νοσοκομεία Γουμένισσας και Κιλκίς

Στο νοσοκομείο Γουμένισσας νοσηλεύονται δύο από τους τέσσερις Σύρους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που χρησιμοποίησαν, το πρωί, συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ για να απωθήσουν τα εκατοντάδες άτομα που είναι συγκεντρωμένα στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Ειδομένης.

Πρόκειται για έναν 45χρονο με βαθύ θλαστικό τραύμα στον δεξιό μηρό με ύπαρξη ξένου σώματος (θραύσματα πλαστικής σφαίρας), το οποίο αφαιρέθηκε με χειρουργικό καθαρισμό και ακολούθησε συρραφή του τραύματος, και για έναν 29χρονο με κάκωση στην αριστερή πλευρά του ώμου από θλων όργανο.

 

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Γουμένισσας, Στυλιανός Βαμβίνης, οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, το μεσημέρι, με ασθενοφόρο τους ΕΚΑΒ και προς το παρόν παραμένουν νοσηλευόμενοι, ενώ η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή.

Οι άλλοι δύο τραυματίες διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς και Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Γουμένισσας, Θεμιστοκλής Ανθρακίδης, πρόκειται για ένα 27χρονο με τραύμα στη γάμπα και έναν 30χρονο με τραύμα στο μάτι. Τα τραύματα και των δύο οφείλονται σε θραύματα πλαστικού. Αφού τούς παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εξετάστηκαν από χειρουργό -ορθοπαιδικό και ορθαλμίατρο- οι δύο τραυματίες πήραν εξιτήριο.

Migrant men help a fellow migrant man holding a boy as they are stuck between Macedonian riot police officers and migrants during a clash near the border train station of Idomeni, northern Greece, as they wait to be allowed by the Macedonian police to cross the border from Greece to Macedonia, Friday, Aug. 21, 2015. Macedonian special police forces have fired stun grenades to disperse thousands of migrants stuck on a no-man's land with Greece, a day after Macedonia declared a state of emergency on its borders to deal with a massive influx of migrants heading north to Europe. (AP Photo/Darko Vojinovic)ΟΗΕ: βοηθήστε τους εγκλωβισμένους

Έντονη ανησυχία για τη χρήση βίας από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απέναντι στους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ εξέφρασαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας την κυβέρνηση των Σκοπίων να επαναφέρει την τάξη στα σύνορά της.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σήμερα και “έλαβε τη διαβεβαίωση ότι τα σύνορα δεν θα είναι κλειστά στο μέλλον” ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη Γενεύη.

Η Ύπατη Αρμοστεία κάλεσε επίσης την ΠΓΔΜ να ενισχύσει τις δυνατότητες υποδοχής των προσφύγων στα σύνορά της. Παράλληλα, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές “να παράσχουν κατεπείγουσα βοήθεια στους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι από την ελληνική πλευρά των συνόρων” και να τους βοηθήσει να μετακινηθούν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων μακριά από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Πηγή: ethnos.gr

Σχολιάστε