My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Καταρροϊκός: Ζητούνται εμβόλια!

Αντιμέτωπη με την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, όπου απειλείται να καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο και κυρίως τα αιγοπρόβατα. Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας πως αν δεν γίνουν οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί, οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας θα φτάσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

ktinotrofia-provataΤα στοιχεία ανακοίνωσαν χθες από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της “Οικοανάπτυξη ΑΕ”, δρ βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος, και η πρόεδρος της E-SOVE (Society of Vector Ecology – Εταιρεία για την Οικολογία των Διαβιβαστών), Εύα Βερονέζι, με αφορμή των έναρξη των εργασιών του 19ου ευρωπαϊκού συνεδρίου της SOVE που αρχίζει αύριο στην πόλη.

“Αν δεν σταματήσουμε τώρα τον ιό, θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση και δραματικές επιπτώσεις. Απαιτείται άμεσος εμβολιασμός”, τόνισε η κ. Βερονέζι και πρόσθεσε ότι ο προληπτικός εμβολιασμός των ζώων και η επιδημιολογική παρακολούθηση παραμένουν οι πιο ασφαλείς μέθοδοι για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.

Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που αντιμετωπίζουν επιδημία καταρροϊκού πυρετού πρέπει να προχωρήσουν σε προληπτικούς εμβολιασμούς στο ζωικό κεφάλαιο, προκειμένου να σταματήσει η μεταδοτικότητά του πριν προκληθεί μεγαλύτερη εξάπλωση με δραματικές επιπτώσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Μουρελάτος επεσήμανε ότι απαιτείται συστηματική παρακολούθηση, καθώς πρόκειται για ζωονόσο που απειλεί αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα, ενώ τα βοοειδή είναι δεξαμενή του ιού. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει, πλην όμως οι οικονομικές επιπτώσεις μπορούν να είναι τραγικές. Το 2007 στη Γαλλία, όπως είπε, το κόστος από τον καταρροϊκό πυρετό έφτασε στο 1 δισ. ευρώ, με το 70% των ζημιών να είναι άμεσες και το 30% έμμεσες, όπως η δυσφήμιση των προϊόντων.

Ο ιός του Δ. Νείλου

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε και η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, η οποία αναφέρθηκε στο μείζον ζήτημα του ιού του Δυτικού Νείλου, λέγοντας ότι η χώρα μας αντιμετώπισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιδημία του ιού και τα κρούσματα ελονοσίας σε Λακωνία και Καρδίτσα, πετυχαίνοντας γρήγορα και έγκαιρα αποτελέσματα. “Ειδικά για τις δράσεις αντιμετώπισης της ελονοσίας πέρυσι και φέτος, μπορούμε να μιλάμε για ένα succes story”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Κρεμαστινού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως είπε, καταγράφει μείωση των κρουσμάτων για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία δεν σημειώθηκε φέτος κανένα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν θα έχουμε κρούσματα του χρόνου. “Γι’ αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε. Τα μέτρα που έχουμε λάβει πρέπει να συνεχιστούν και οι περιφέρειες να εντείνουν τα προγράμματα ελέγχου και καταπολέμησης των κουνουπιών, αντιμετωπίζοντας το γραφειοκρατικό ζήτημα της καθυστέρησης που παρατηρείται κάθε χρόνο στην εφαρμογή των έργων, με την αύξηση της χρονικής τους διάρκειας”.

Για τη συνεχιζόμενη όχληση από τα κουνούπια στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο κ. Μουρελάτος, αποδίδοντάς την στις καιρικές συνθήκες. “Φέτος είχαμε το πιο υγρό καλοκαίρι από το 1931, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών. Τα τελευταία χρόνια έχουμε όχληση από κουνούπια ακόμη και τη μέρα, καθώς είχαμε την εμφάνιση του τίγρη, ενός είδους κουνουπιών που ήρθε στη χώρα πριν από τρία τέσσερα χρόνια. Όμως για να μειωθεί η όχληση οι πολίτες θα πρέπει να φροντίζουν από τις γλάστρες μέχρι και τις σχάρες των ομβρίων, ώστε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά”, ανέφερε.

Φανή Σοβιτσλή (fanisovi@gmail.com) – makthes.gr

Σχολιάστε