My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Και καρκινογόνος αμίαντος σε Σκουριές

Την ύπαρξη αμιάντου στο χώρο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το ΥΠΕΚΑ και την «Ελληνικός Χρυσός» καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

skouriesΣύμφωνα με την καταγγελία, το θέμα αποκαλύπτει η πρόσφατη απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών (ΔΙΜΕΒΟ) του ΥΠΕΚΑ για την έγκριση της δημιουργίας φραγμάτων απόθεσης τελμάτων στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η ΔΙΜΕΒΟ αναφέρει ότι το κοίτασμα των Σκουριών περιέχει σημαντικές ποσότητες αμιάντου, οι καρκινογόνες ίνες του οποίου θα διασπείρονται στην ευρύτερη περιοχή με τη σκόνη των εκρήξεων του ανοιχτού μεταλλείου, τη μεταφορά και επεξεργασία του μεταλλεύματος και την απόθεση των αποβλήτων. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η λέξη «αμίαντος» δεν αναφέρεται καθόλου, αλλά χρησιμοποιείται η λέξη «τρεμολίτης», που είναι η ονομασία του ινώδους ορυκτού το οποίο εμπεριέχεται στο μετάλλευμα και που κατά τη νομοθεσία είναι αμίαντος.

Στο μεταξύ, αίτηση ακύρωσης της απόφασης έγκρισης κατασκευής των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων των Σκουριών κατέθεσε στο ΣτΕ ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγελόγλου, εκ των αντιδρώντων στην εξόρυξη. Η συζήτηση της αίτησης ορίστηκε για τις 4 Φεβρουαρίου 2015. Η πρόεδρος του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε εντολή να κοινοποιηθούν στο Δήμο Αριστοτέλη η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής, και καλεί τον δήμο έως τις 27 Οκτωβρίου να καταθέσει τις απόψεις του ενώπιον της Επιτροπής Αναστολών.

enet.gr

Σχολιάστε